7 yaşındaki Elçin 20 yaşına kadar tedavi olmazsa görme yetisini kaybedecek!

Nadir görülen ve sonu körlüğe kadar giden RPE65 hastalığı ile dünyaya gelen 7 yaşındaki Elçin Damar, 20 yaşına geldiğinde görme yetisini tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya.

7 yaşındaki Elçin 20 yaşına kadar tedavi olmazsa görme yetisini kaybedecek!
7 yaşındaki Elçin 20 yaşına kadar tedavi olmazsa görme yetisini kaybedecek!
GİRİŞ 16.02.2021 15:07 GÜNCELLEME 16.02.2021 15:56
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

7 yaşındaki Elçin Damar, her geçen gün retinasına zarar veren ve gözlerinde geri dönülemez tahribatlara yol açabilecek bir hastalık ile dünyaya geldi. Bu, RPE65 geninin mutasyona uğramasıyla, retinanın ışığı yakaladığı hücrelerle alt katman arasındaki iletişimin kopmasına ve kişide körlüğe neden olan kalıtsal bir hastalık.  ABD’de, bu hastalığı hedef alan bir gen terapisi ilacı geliştirildi. Mutasyonu tedavi etmek için geliştirilen ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayı alan ilaç, pek çok Avrupa ülkesinde de uygulanmaya başlandı . Damar ailesi, her geçen gün görme yetisini kaybeden kızlarının sağlığına kavuşması için, ilacın Türkiye’ye de getirilmesini bekliyor. Türkiye’de bu hastalık ile dünyaya gelen başka ailelerin de olduğunun altını çizen baba Nasır Damar, bu ilacın ücretinin yaklaşık 20 milyon lira olduğunu ve hiçbirinin bu meblağı karşılayabilecek maddi gücünün olmadığını vurguluyor. 20 yaşına geldiğinde,  gördüğü ufacık ışığı bile kaybetme riski ile karşı karşıya olan Elçin ve onlarca RPE65 hastası, onlara umut ışığı olan bu ilaca ulaşabilmek için yardım eli bekliyor.

“Tek çare bu ilaç”

Hastalığın tedavisi için gerekli olan ilacın biran önce Türkiye’ye getirilmesini talep ettiklerini ifade eden Elçin’in babası Nasır Damar, şunları söyledi: “Elçin henüz 1,5-2 yaşındayken, gözle ilgili bir problemi olduğunun farkındaydık. Ama götürdüğümüz doktorlar ilk başta göz teşhisi koymadı. Farklı hastalıklardan  bahsettiler. Daha sonra gittiğimiz göz doktoru, bizi tipik genetik bölümüne gönderdi ve orada teşhis kondu. Anlaşıldı ki Elçin RPE65 hastası. Bu hastalık Türkiye’de çok bilinen bir hastalık değil ne yazık ki. Tedavisi var, Avrupa’nın çoğu ülkesinde uygulanan bir ilaç. Özellikle çocuklara uygulandığında, ciddi etkisi var. Görmeyi ciddi derece artırıyor. Bu genetik bir hastalık. Elçin şu anda gece hiçbir şekilde göremiyor. Elinde herhangi bir nesne olduğunda, ışığa tutarak o nesneyi ancak görüyor. Sağa sola çarpıyor. Tek çare bu ilaç.”

“20 yaşından sonra gördüğü ufacık ışığı bile kaybedebilir”

Şu anda Türkiye genelinde, resmi olarak bildikleri 18-20 RPE65 hastası olduğunu dile getiren Damar, “Çalışmalarımız devam ediyor ama pandemi dolayısıyla çok yol alamadık. 2020 Kasım ayında, 7-8 aile Sağlık Bakanlığı müsteşarı ile bir görüşmeye gittik. Onlar da gereken işlemleri yapacağız, dediler ama pandemi araya girince açıkçası çok bir yol alamadık. Bu ilacın etkisi çok büyük. Bu hastaların içinde en küçüğü Elçin, şu anda çok kısıtlı bir görüşü var. 20 yaşından sonra maalesef bu görme oranını da kaybedebilir. En büyük korkumuz bu. Gördüğü ufacık ışığı da kaybetme riski ile karşı karşıya. Yaşı ilerledikçe, görme yeteneğini de kaybediyor. O yüzden en kısa zamanda bu ilacın Türkiye’ye gelmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Eğitimi için de endişeleri var

Elçin’in bu sene ilkokula başladığını ancak eğitim noktasında da zorluklarla karşılaştıklarını dile getiren baba Damar, “Biliyorsunuz pandemi dolayısıyla dersler EBA üzerinden yapılıyor. Ama hiçbir randıman alamıyoruz, yol kat edemiyoruz çünkü çocuk göremiyor maalesef. Bu mağduriyetimizi de göz önünde bulundurulmasını istiyoruz. Görme oranı şu anda yüzde 5-10 arası. İlacın fiyatları çok yüksek, 20 milyondan falan bahsediliyor. Bizim hiçbirimizin bu ücreti karşılama şansımız yok” dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • Esma Nur Çelik 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah bir an önce kardeşim Elçin sağlığına kavuşur. Rabim bir an önce şifalar versin.
    Cevapla
  • Esma Nur Çelik 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah acil şifa versin kardeşim Elçin'e inşallah bir an önce sağlığına kavuşur.
    Cevapla
  • yorumcu 3 yıl önce Şikayet Et
    bu nedir ya hu 20 milyona ilaçmı olur bu ilaçları almaya hangi ülke ekonomisi dayanır, bizim tez zamanda tıp alanında arge yapmamız lazım, osmanlıca eski tıp kitapları, şifalı bitkiler ve günümüz tıp teknolojileri üzerine çok çalışmak lazım.Üniversiteler siyaset yapacağına bilim ve ilim ile uğraşsın,ey öğretim (aslında militan) görevlileri işinize bakın işinize...
    Cevapla
  • htopcu 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bankalarında hesap açın bilelim inşallah.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    suluk tedavisi deneyin derim Rabbim sifa versin insallh
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen. Bende retina sıvı birikmesi vardı. Allah şifa verdi. Sülük tedavisi şiddetle tavsiye ederim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!