Uyku bozukluğu yaşayanlar dikkat! 24 saat kamerayla izlenerek tedavi ediliyorlar

Uyku bozukluğu problemi pek çok kişide farklı şekilde görülür. Horlama, uyku apnesi, uyurgezerlik, az yada çok uyuma gibi şikayetleri olanların uzman bir hekime başvurarak tedavi olması gerekir. Eskişehir Şehir Hastanesi'nde bulunan Uyku Laboratuvarı Kliniği'ne bu şikayetlerle başvuran kişiler 24 saat boyunca kamera ile gözlem altında tutuluyor. Uzm. Dr. Özlem Şahin: 'Kişiler en çok horlama şikayetiyle geliyor' dedi

Uyku bozukluğu yaşayanlar dikkat! 24 saat kamerayla izlenerek tedavi ediliyorlar
Uyku bozukluğu yaşayanlar dikkat! 24 saat kamerayla izlenerek tedavi ediliyorlar
GİRİŞ 27.02.2021 10:05 GÜNCELLEME 27.02.2021 10:09

Toplumda uyku bozukluğu yaşayan çok sayıda insan var. En çok horlamayla kendini gösteren bu bozukluğun tedavi edilmesi mümkün. Eskişehir Şehir Hastanesi'nde oluşturulan 11 yatak kapasiteli Uyku Laboratuvarı Kliniği'nde horlama, uyku apnesi, uyurgezerlik, çok uyuma ya da uykusuzluk gibi şikayeti olanlar tek kişilik odalarda 24 saat uyutularak, kameralar ile hareketleri gözlenip, bilgisayarlar aracılıyla verileri kaydediliyor. Toplanan veriler ışığında ise tanı konularak, tedavilerine başlanıyor. Uzm. Dr. Özlem Şahin: "Hastalar kendi istekleri ile değil eşlerinin zoruyla geliyorlar. Bu tip rahatsızlıkların toplumsal ve sosyal bir takım sonuçları da oluyor. Özellikle eşler arasında farklı odalarda uyuma isteği, sonrasında birlikteliklerinde bir takım sorunlar yaratıyor" dedi.

Baş ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısı pandemi döneminde 2 kat arttı!

Obeziteden kaynaklı uyku apnesi çok yaygın

Özellikle obezitenin son günlerde artış gösterdiğini ve buna bağlı olarak uyku apnesi şikayetlerinin de arttığını anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Şahin, "Bu merkeze en başta gündüz aşırı uykulu olanlar, uykuda horlama, uykuda nefes durması, özellikle sabahları kalktığında dinlenmemiş uyanma, geçmeyen baş ağrıları, gece sık idrara çıkma, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşayanlar kabul ediliyor. Özellikle obezitenin arttığı günümüzde, obeziteden kaynaklı uyku apnesi oldukça yaygın. Onun dışında hastalar kendi istekleri ile değil eşlerinin zoru ile geliyorlar. Bu tip rahatsızlıkların toplumsal ve sosyal bir takım sonuçları da oluyor. Özellikle eşler arasında farklı odalarda uyuma isteği, sonrasında birlikteliklerinde bir takım sorunlar yarattığı gibi depresyon, aksiyete veya başka psikiyatrik rahatsızlıklara da dönüşebiliyor" diye konuştu.

Horlama şikayetiyle gelenler eşlerinin zoruyla geliyor

En fazla şikayetin horlama olduğunu ifade eden Şahin, "Horlama şikayetiyle gelenler daha çok eşinin ya da diğer ev sakinlerinin ısrarı ve yönlendirmesiyle geliyor. Onun dışında gündüz aşırı uykululuk, gün içinde sürekli uyuma ihtiyacı, uyandığında dinlenmemiş hissetme ve geçmeyen baş ağrıları gibi şikayetler var. Genellikle uyku bozukluğu ile karıştırılabilen epilepsi, bir takım hareket bozuklukları, huzursuz bacak sendromunun ayırıcı tanıları için de uyku merkezinden faydalanmaktayız. Pandemiden sonra biraz hareketsiz kaldık, kilo alımı oldu. Bundan dolayı, uyku apnesi ile ilgili şikayetlerin ve hasta sayımızın bir miktar daha artması söz konusu" dedi.

Pandemi döneminde de devam ediyor

Uyku Laboratuvarı Kliniği'nin pandemi sürecinde de aralıksız hizmet verdiğini söyleyen Şahin, "Pandemi döneminde de çalışmalarımız pandeminin şiddetine göre dönem dönem kesintiye uğramakla beraber devam ediyor. Özellikle Bilim Kurulunun bize önermiş olduğu kişisel korunma önlemleri altında tedavilerimize devam etmekteyiz. Uyku merkezinde hastaların tedaviye ulaşabilmeleri için özellikle uyku uzmanlığı sertifikası olan hekimlerimiz var. Göğüs hastalıkları, nöroloji ve kulak- burun- boğaz doktorlarımızın muayenesi sonucunda uyku merkezine gönderip tetkiklerini yönlendirmekteyiz" dedi.

Hastayı tüm gece gözlemliyoruz

Uyku laboratuvarı sorumlu hemşiresi Ayşe Yalçınkaya ise, "Uyku laboratuvarımıza akşam saat 19.00 gibi hastalarımızı alıyoruz. Odalarımızın hepsi tek kişilik. Hastalarımızı 23.00 gibi normal uyku düzenlerinde uyutuyoruz. Hasta tüm geceyi burada geçiriyor. Uyandırılma zamanı hastanın normal uyanma saati oluyor" şeklinde konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!