Koronavirüs saç dökülmesini de tetikliyor!

Koronavirüs insan vücudunda kaygı, stres, bağışıklık sistemini zayıflatma ve saç dökülmesi gibi pek çok soruna neden olabiliyor. Yapılan araştırmalara göre koronavirüse yakalananlar enfeksiyonu ağır geçirmeleri ve kullanılan tedaviler sebebiyle iyileşme sonrası yoğun bir saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kalıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Armin Müştak konu hakkında önemli uyarılarda bulundu

Koronavirüs saç dökülmesini de tetikliyor!
Koronavirüs saç dökülmesini de tetikliyor!
GİRİŞ 20.03.2021 09:04 GÜNCELLEME 20.03.2021 09:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

1 yılı aşkın süredir dünyada ve ülkemizde etkisini sürdürmeye, can almaya devam eden koronavirüs hastalığını atlatanlarda da bazı kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Geçen yıl mart ayında başlayan pandemi sürecinde birçok hastalığın görülme sıklığında artış yaşandı. Bu sorunlardan biri de saç dökülmeleri. Pandemi süresi boyunca birçok kişinin saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıya kaldığını ve şikayetler nedeniyle doktora başvurduklarını dile getiren Dermatoloji Uzmanı Dr. Armin Müştak koronavirüs enfeksiyonuna yakalananların uygulanan tedavi ve yüksek ateş gibi bileşenlerle birleştiğinde ortaya yoğun bir saç dökülmesi sorunu çıkarttığını söyledi.

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla




Saç dökülmesinin en büyük sebebi stres


Saç dökülme nedenleri arasında; yaşın, genetik yapının, kullanılan ilaçların, yanlış diyetlerin, hormon dengesizliklerin, gebelik, doğum yapmak ve sağlıksız beslenmenin yer aldığını dile getiren Dermatolog Müştak, "Bu nedenlerin dışında geçirilen enfeksiyonlar da saç dökülmelerini tetikliyor. Pandemi sürecinde yaşanılan stres ve kaygı artışı da saç dökülmelerinin artmasının en büyük nedeni. Covid-19 geçiren hastalar, hem enfeksiyona maruz kalmak hem de stres yaşamaları nedeniyle saç dökülmeleriyle karşı karşıya kalıyor. Ancak bu durum doğru tedavi yöntemleri ve sağlıklı beslenme ile 5-6 ay içerisinde düzeltilebiliyor" dedi. 
   
Saç dökülmesi başka hastalıkların sebebi olabilir

Pandemi sürecinde artış gösteren saç dökülmelerinin ihmal edilmeden bir doktora gösterilmesi gerektiği uyarısında bulunan Dermatolog Müştak, "Saç dökülmesi altta yatan birçok hastalığın da habercisi olabiliyor. Stres, kaygı, ağır seyreden enfeksiyon hastalıkları, uzun süren yüksek ateş gibi etkenler saç dökülmelerine neden olabilir. Sağlıklı bir bireyde, saçlar büyüme, dinlenme ve dökülme evresinden geçer. Saçlar ortalama 4 ile 6 yıl kadar yaşam ömrüne sahiptir. Dinlenme süresinden sonra dökülmeye başlamaları normal bir durumdur. Günde ortalama 100-150 adet saç telinin dökülmesi normal kabul edilir. Eğer bu oranın üstünde bir dökülme yaşanıyorsa ve bu süre 3-6  aydan uzun sürüyorsa, mutlaka doktora başvurulması gerekiyor. Çünkü saç dökülmeleri başka ciddi hastalıkların da habercisi olabiliyor" diye konuştu. 
   
Sağlıklı beslenme çok önemli

Saç dökülmelerinin önüne geçilmesinde sağlıklı beslenmenin de çok önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Dermatolog Müştak, şu bilgileri verdi: "Saç dökülmelerini sağlıksız beslenmek ve yanlış yapılan diyetler de tetiklemektedir. Bu nedenle öncelikle beslenmenize özen göstermeli ve saç sağlığına iyi gelen besinlere sofralarınızda yer vermelisiniz. Özellikle protein ve demirden zengin beslenin. Kırmızı et, beyaz et, somon, yoğurt, yumurta, kuru baklagiller, koyu yeşil sebzeler, meyveler, badem, avokado gibi gıdaları beslenme listenize ekleyin. Haftada 2 kez balık, 2 kez kırmızı et, her gün 1 yumurta, 1 kase yoğurt ve salata saç sağlığınıza iyi gelecektir. Gün içerisinde fazlaya kaçmadan meyve tüketmeye de özen gösterin."  

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    steres mi...steresin en iyi ilacı kedi beslemektir,hatta bunun bilimsel açıklamaları var,size alışkın bir kediyi okşadığınızda vucunuzdaki kötü enerjiyi ve elektriği alır,emer.ve kedinin mırıldanması bir terapi vazifesi görür,sinirleri yatıştırır,sakinleştirir,steresi alır,büyülü bir sestir sanki.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!