Mantar zehirlenmelerine karşı uyarı: Bondrollü olanı tüketin

Mantar zehirlenmelerinden korunmak için doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

Mantar zehirlenmelerine karşı uyarı: Bondrollü olanı tüketin
Mantar zehirlenmelerine karşı uyarı: Bondrollü olanı tüketin
GİRİŞ 16.05.2021 08:03 GÜNCELLEME 16.05.2021 08:03
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Yetkiler, doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenilmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelerin ülkemizde sık sık görüldüğü bildirildi.

Mantar zehirlenmesi belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıktığına dikkat çekilerek, "2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri de görülebilmektedir" denildi.

Vatandaşların, doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemesi gerektiğine dikkat çekilerek "Tüketme durumunda zehirlenme belirtileri görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Panzehirler, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından hastanelerde kullanılmak üzere hazır bulundurulmaktadır. Mantar zehirlenmelerinden korunmak için; doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Mikroorganizma bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir" denildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 11
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada insanlara mantar avcılığı tanıtılıyor bizde de onu yemeyin bunu yemeyin. Zirai ilaç fabrikalarına çalışıyorsunuz. Kültür mantarında bi ton ilaç var onu needecez. İnsanlara doğal mantarı ve onun avcılığını anlatmak bu kadar zor mu. Kolayına kaçıyorsunuz, yasaklayın gitsin demek kolay.
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Bandrollü dediğiniz o mantarlara Ozon dan tutun çeşitli aklaştırıcıya kadar bir çok kimyasal püskürtülüyor. Bu mantar konusunu fazla abartmayın, yüzde 95 su olan bir bitki. Lezzetine sebep yeniyor. Bu sitelerde devamlı yabanda yetişen ,kilosu 300-400 lira olan mantarlardan da bahsediliyor onlar bandrollü mü. Trüf mantarı,patates mantarı ,kuzu göbeği vs. Hangisinde bandrol var ,Allahın dağında çıkıyor.
    Cevapla
  • Haso 2 yıl önce Şikayet Et
    Paracîlar kokuyor
    Cevapla
  • rumuz Aydın 2 yıl önce Şikayet Et
    çok yanlış ve zalim çe açıklama ben yetkili denen bu şahısların söylediklerine hiç inanmıyorum . 50 yaşındayım Memleketim Giresun yıllardir doğal mantarı toplar aylece tuketiriz hiç bir şey olmaz olmasını imkanı da yok çünkü yüz yıllardır büyüklerimiz tüketmiş bizlere gereken bilgiyi bırakmış hangi mantar yenir hangisi zehirli yen mez çok iyi bilinir şimdi birileri doğal mantarı yemeyin diyor bune demek hangi akla hizmet ediyor lar bilmem aslinda doğal olanı yemek daha iyi ve dah şifalı yarayışlı .şunu deseler daha iyi olmaz mı doğada çok mantar çeşidi vardır bunların hepsi yenmez bilen ve yerel insanların yediği mantarları tüketin deseler nasıl olur....
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Kim belirtti hangi yetkili söyledi bunları, mantar reklam ücreti ne kadar acaba. Çok komikleşmeye başladınız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki