Kekiğin faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Taze kekik nasıl kurutulur?

Yağ, baharat ve çay olarak kullanılan kekik, birçok hastalığın önlenmesinde ve şifa bulmasında kullanılan aromatik bir bitkidir. Keskin kokusuyla baş ağrısına iyi gelen kekik, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Peki kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Kekik nasıl muhafaza edilmelidir?

Kekiğin faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Taze kekik nasıl kurutulur?
Kekiğin faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Taze kekik nasıl kurutulur?
GİRİŞ 02.06.2021 13:46 GÜNCELLEME 02.06.2021 13:46

Dünya mutfağında en çok kullanılan baharatlardan biri olan kekik, yemeklere kattığı aromatik lezzetin yanında hastalıklara karşı vücut direncini arttırdığı için şifa kaynağı bir bitki olarak da kullanılır. Kekik, güçlü bir antioksidan kaynağı olmasına bağlı olarak toksinlerin en doğal ve sağlıklı şekilde vücuttan atılmasını sağlar. Market ve aktarlardan kolayca erişilebilen kekik, birbirinden farklı hastalıkların tedavi sürecinde kullanılabilir. 

Kekik suyunun faydaları nelerdir? Kekik suyu nasıl yapılır? Kekik suyu zayıflatır mı?Kekik suyunun faydaları nelerdir? Kekik suyu nasıl yapılır? Kekik suyu zayıflatır mı?

Kekiğin Faydaları Nelerdir?

Aromatik bir bitki olan kekik, Ege ve Akdeniz kültüründe binlerce yıldır şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Çayı ve suyu ile birçok hastalığın iyileşmesinde etkili olan kekik, özellikle vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olarak iç organların daha sağlıklı ve sistemli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kanserden göz sağlığına kadar birçok alanda etkili olan kekiğin faydaları şöyledir:

Kekik çayı faydaları nelerdir? Hamilelikte kekik çayı içilir mi? Kuru kekik çayı nasıl yapılır?Kekik çayı faydaları nelerdir? Hamilelikte kekik çayı içilir mi? Kuru kekik çayı nasıl yapılır?

  • Kekiğin en önemli faydalarından biri bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. 

  • Zararlı alışkanlıklar ve yanlış beslenmeden kaynaklı olarak vücutta meydana gelen toksinlerin atılmasında etkilidir. 

  • Cilde besleyerek daha canlı ve genç görünmesini sağlar. 

  • Kanser hücreleriyle savaşarak kanserin vücutta yayılmasına engel olur. 

  • Kemikleri güçlendirir.

  • Ağız ve diş sağlığını korur.

  • Stresi azaltır, dinginlik verir.

  • Mantara oluşumuna engel olur. 

  • Yüksek tansiyonu dengeler, kalp ve damar sağlığını korur. 

  • Adet döneminde meydana gelen şiddetli sancıların dinmesine yardımcı olur. 

  • Sigara ve alkol kullanımından kaynaklı akciğer ve böbreklerde oluşan hasarların kısa sürede onarılmasını sağlar. 

  • Şiddetli öksürüğün hafiflemesini sağlar. 

  • Göz ağrısına iyi gelir, göz çapaklanmasını ve akıntısını durdurur. 

  • Cildi korur ve güzelleştirir. 

  • Kekik suyu saçlara uygulandığında saç diplerinde meydana gelen kepeklenme ve yağlanma sorunlarını ortadan kaldırır. Saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur. 

  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak bağırsak sağlığını korumaktadır. Özellikle kabızlıktan kaynaklı şişkinlik sıkıntısı çekenlerin rahatlamalarına yardımcı olur. 

  • Stresi azalttığı için daha sakin ve kaliteli bir uyku imkanı sağlar. 

  • Omega 3 kaynağı besinler arasında yer alan kekik, beyin sağlığını korur.

  • Baş ağrısını dindirir. 

  • Güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu sayede vücuttaki iltihap ve enfeksiyonun en doğal şekilde atılmasını sağlar. 

  • Böcek ve sinek ısırıklarını tedavi eder.

Kekik Nasıl Kullanılır?

Kekik Çayı: Kekik çayı, bitki çayları arasında en doğal ağrı kesici olarak bilinir ve genellikle baş, diş ve eklem ağrılarının çabucak geçmesi için tüketilmektedir. Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Kekik çayı aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağı olduğundan sağlıksız beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Kekik yağının faydaları nelerdir? Kekik yağı saça faydaları...Kekik yağının faydaları nelerdir? Kekik yağı saça faydaları...

Kekik Suyu: Alternatif tıp tedavisinde oldukça önemli bir yere sahip olan kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak mevsimsel hastalıklardan hayati risk taşıyan hastalıklara kadar önleyici etkiye sahiptir. Önleyici olmasının yanında birçok hastalığın tedavisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde vücudu besler ve daha sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.

Kekik Kullanıma Dikkat Etmesi Gerekenler

Sayısız faydaya sahip olan kekiğin faydalarından tam olarak istifade edebilmek için doğru zamanda kullanılmasına dikkat etmek gerekir. Özellikle hamile ve emziren kadınların kekik kullanıma biraz daha mesafeli olmaları tavsiye edilir. 

Kekik Nasıl Kurutulur?

Toplanan kekiklerden çöp ve yabacı otlar iyice ayıklanır ve bol su ile yıkanır. Yıkanan taze kekik yaprakları süzülüp kuruduktan sonra genişçe bir tepsiye alınır ve güneş görmeyen kapalı bir alana konur. Kekiklerin tam olarak kuruması için 1-2 günde bir ters düz ederek karıştırılır. Bu işle 7-8 gün devam ederek kekikler tam olarak kurumuş olur. 

Kekik Nasıl Saklanır?

Taze kekiğin keskin aromasının kaybetmemesi için kuru bir halde buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Kuru kekiğin kokusu ve tadını kaybetmemek için ise vakumlu cam kavanozlarda saklanması tavsiye edilebilir...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak