Mide ekşimesi ve yanmasıyla ortaya çıkıyor! Reflüye dikkat

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kadir Dicle yenilen yemeğin ağza geri gelmesi, mide ekşimesi, yanması ve uyurken ağızdan su gelmesi şikayetleriyle ortaya çıkan reflü hastalığının tedavisinde geç kalınmaması gerektiğini söyleyerek uyardı.

Mide ekşimesi ve yanmasıyla ortaya çıkıyor! Reflüye dikkat
Mide ekşimesi ve yanmasıyla ortaya çıkıyor! Reflüye dikkat
GİRİŞ 18.06.2021 08:40 GÜNCELLEME 18.06.2021 09:08

Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kadir Dicle, yenilen yemeğin ağıza geri gelmesi, mide ekşimesi - yanması, uyurken ağızdan su gelmesi gibi şikayetlerin reflü hastalığına işaret olduğunu belirterek, bu hastalığın tedavisi için geç kalınmaması gerektiğini ifade etti. Reflünün bazı hastalarda yaşam tarzının değişiminin yanı sıra ilaçlı tedavi, bazılarında ise cerrahi girişim uygulanması gerekebildiğine dikkat çeken Opr. Dr. Kadir Dicle, hayat konforunu bozan reflü hastalığının tedavisi için geç kalınmaması gerektiğini belirterek, önemli açıklamalarda bulundu

Şanlıurfa'da koronavirüs hastası 35 günlük yaşam mücadelesini kazandı!Şanlıurfa'da koronavirüs hastası 35 günlük yaşam mücadelesini kazandı!


YEMEK BORUSU ASİDE DAYANIKLI DEĞİL

Yemek borusunun mide gibi aside dayanıklı olmadığını dile getiren Kadir Dicle, “Reflü mide içeriğinin yemek borusuna kaçması gibi özetleyebiliriz. Mide diafragmanın altında, karın boşluğunun sol üst kısmında yer alan sindirim kanalının en geniş kısmıdır. Mide özofagus (yemek borusu) ile duedonum (on iki parmak bağırsağı) arasında yer alır. Midenin girişinde ve çıkışında iki adet açıklığı vardır. Bunlar kapalı haldedir gıda geçişinde açılır. Özofagus ile birleştiği açıklığa ostium cardiacum, duedonum ile birleştiği yere ostium pylorcium adı verilir. Mide içeriği asitli bir ortamdır. Mide duvarı aside dayanıklıdır. Ama yemek borusunun yapısı aside dayanıklı değildir. Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması, özofagusun alt uç bölgesindeki mukozada hasarlanmaya yol açar. Bu da göğsün arka bölgesinde yanmaya neden olur. Yemek yediğimizde özellikle bazen acılı yediğimizde mide içeriği ağıza doğru acı su şeklinde gelir buda kapağın yetersizliğinden dolayı oluşur” dedi. 

Kovid sürecinde antioksidan zengini besinler tüketin!Kovid sürecinde antioksidan zengini besinler tüketin!


TEDAVİ İÇİN GEÇ KALMAYIN

Tedavi yöntemi ve sonrası için de uyarılarda bulunan Dicle, şunları söyledi: 
  “Gastroözofageal reflü hastalığında yani midenin girişindeki kapağın deforme olduğunda hastanın yaşam konforu bozulur. Sürekli midesinin kalması şeklinde ağzına acı su gelmesi, gece ağzının yastığa akması olur. Hastanın göğsünde sırtına vuran ağrı oluşur. Bunu laparoskopik olarak karından üç ya da dört delikten girerek midenin üst kısmına fundus dediğimiz geniş kısmın etrafını sararak ve arkasındaki kurusları daraltarak bu genişliği eski normal haline getiriyoruz. Hastaların böylelikle yemekleri boğazına gelmiyor, geri kaçmasını engelliyor. Yaşam konforu da düzeliyor. Mide asidine yönelik kullanılan ilaçlarda bırakılmış oluyor. Çok kolay bir ameliyattır. Kişilerin korkmaya gerek kalmadan bu işlemi yaptırmaları kendi sağlıkları açısından da rahatlatıcı olacaktır.”

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'den Başkent Kulisi'nde önemli açıklamalar
İl il belli oldu! Hangi bölgede vatandaşa ne et yedirdiler: At eti, boya, tek tırnaklı et