Osman Müftüoğlu yazdı: Aşı yalanları böyle çöktü!

Osman Müftüoğlu, "Efsanelerin nihayet sonu geldi" başlıklı yazısında, aşı konusunda karşı tezlerin çöktüğünü açıkladı. Müftüoğlu, yüz yüze eğitime ilişkin de, "Eğitimi tümüyle durdurma şeklinde yanlış bir yola asla girilmemelidir." dedi.

Osman Müftüoğlu yazdı: Aşı yalanları böyle çöktü!
Osman Müftüoğlu yazdı: Aşı yalanları böyle çöktü!
GİRİŞ 28.08.2021 14:24 GÜNCELLEME 28.08.2021 16:23
Bu Habere 147 Yorum Yapılmış

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu, bugünkü "Efsanelerin nihayet sonu geldi" başlıklı yazısında, aşı konusunda öne sürülen karşı tezlerin çöktüğünü açıkladı.

Müftüoğlu, Mehmet Ceylan'ın da açıklamalarına değinerek, "Çoğu yanlış düşünceden onun uyarıları ile vazgeçtim. Ama yine de okulların açılması konusunda Mehmet Hoca’ya katıldığım ve katılmadığım noktalar var." diyerek iki noktaya değindi.

Osman Müftüoğlu'nun bugünkü yazısı şu şekilde:

"mRNA aşılarının elimizdeki en güçlü aşı alternatifi oldukları konusunda genel bir kanaat var.

Bu kanaate ben de katılıyorum. Usulünce uygulandıklarında ölü virüs ve vektör aşılarına oranla çok daha güçlü, etkili ve muhtemelen de uzun süreli bir bağışıklık sağladıkları fikri bende de var. Diğer taraftan bu aşılarla ilgili “şehir efsaneleri” de “tevatürler” de bir türlü bitmek bilmiyor. Neyse ki ünlü tıp mecmuası “The New England Journal of Medicine”da yayımlanan yeni ve mühim bir araştırmanın sonuçları bu efsanelerin üzerine kocaman ve kalınca bir “çarpı” hatta net bir “çizgi” attı. Kısacası mRNA aşıları (BioNTech ve Moderna) ile ilgili şehir efsanelerinin de sonu nihayet geldi. İsrail’de mRNA aşısıyla aşılanan 885 bin kişiden elde edilen sonuçların net özeti şunlar...

ÖZET BİLGİ
MRNA AŞILARI: NE YAPIYOR NE YAPMIYOR

- BULGU 1: Araştırmada incelenen 885 bin aşılanan kişiden hiçbirinde PIHTILAŞMA sorunu görülmemiş. Kısacası bu aşı pıhtılaşmaya yol açmıyor. Aşılamadan önce ya da sonra kan sulandırıcı kullanmanın hiçbir anlamı yok.

- BULGU 2: Aşılananlarda LENF BEZİ ŞİŞMESİ olasılığı var ama bu olasılık çok çok düşük: 100 binde 78 civarında. Ayrıca şişen lenf bezleri de kısa bir süre sonra kendiliğinden küçülüyor.

- BULGU 3: Sık sık gündeme getirilen KALP KASI İLTİHABI meselesine gelince... Kalp kası iltihabı (miyokardit) aşılananlarda 100 binde 2.7 oranında görülmüş. Buna karşılık aşılanmayıp COVID-19 hastalığına yakalananlarda bu rakam 100 binde 11 olarak bulunmuş. Anlamı şu: mRNA aşıları miyokardit riskini 4 kat azaltıyor.

- BULGU 4: Sık gündeme getirilen bir başka kuşku, daha doğrusu şehir efsanesi de YÜZ FELCİ meselesi. Araştırma yüz felcinin aşılanan grup ile aşılanmayan grup arasında istatistiksel olarak ciddi bir anlam ifade edebilecek farklılık göstermediğini ortaya koyuyor.

ÖZETİ ŞUDUR
EFSANELER NEDEN BİTTİ

İsrail’de yapılan bu çalışma bugüne kadar yapılan en kapsamlı mRNA (BioNTech) aşısı takibi araştırmasıdır. Dünyanın en önemli, güvenilen, saygın tıp dergilerinden birinde yayımlanmıştır. Araştırmanın net sonucu da “asıl riskin aşı yaptırmakta değil, aşı yaptırmayıp COVID-19’a yakalanmakta” olduğunu net ve açık olarak göstermiştir.

İYİ BİLGİ
3’ÜNCÜ MRNA AŞISI YAPTIRMALI MI

Anlaşılan o ki 3. doz mRNA aşısı ilk 2 dozda sağlanan bağışıklığı daha da güçlendiriyor. BioNTech mRNA aşısını üreten ilaç şirketi 3. doza ilişkin yeni bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

O sonuçlara bakılırsa:

İYİ HABER 1: 3. doz aşı antikor üretimini 2. doza oranla 3 kattan daha fazla attırıyor.

İYİ HABER 2: 3. dozu yaptıran 60 yaş ve üstü kişilerde 3. doz vurulduktan 10 gün sonra enfeksiyona karşı korunma gücü 2. doza oranla 4 kat daha fazla oluyor.

BANA GÖRE
MEHMET CEYHAN HAKLI MI, HAKSIZ MI?

Önce şu bilginin altını açık ve güçlü bir şekilde çizmem lazım:

"Prof. Dr. Mehmet Ceyhan sadece enfeksiyon hastalıkları alanının değil, aşı bilimi (vaksinoloji) alanının da sadece ülkemizde değil dünya çapında saygı gören çok değerli bir bilim insanıdır. Mehmet Hoca’yla 40 yılı geçen bir bilimsel yol arkadaşlığımız ve dostluğumuz var. Birçok önemli kurum ve komisyonda birlikte çalıştık. Mehmet Hoca her daim bilimseldir. Nettir ve açıktır. Bir o kadar da şüphecidir. Ne var ki şüpheciliğin dozunu bazen kaçırdığı, kötümserlik noktasına taşıdığı da olur ki bence son derece normaldir ve bu özelliği ona ayrı bir güç vermektedir. Salgının başından bu yana çoğu konuyu onunla müzakere ettikten sonra köşemde sizinle paylaştım. Çoğu yanlış düşünceden onun uyarıları ile vazgeçtim. Ama yine de okulların açılması konusunda Mehmet Hoca’ya katıldığım ve katılmadığım noktalar var. O noktalar şunlar..."

VARAN 1
MEHMET HOCA’YA KATILIYORUM ÇÜNKÜ...

Mehmet Hoca haklı! Salgını sadece aşıyla yavaşlatamayız. Okullarda sadece personeli, öğretmeni aşılamak yeterli güvenlik koşullarını sağlamaz. Delta varyantı gibi son derece bulaşıcı bir varyantla karşı karşıyayız. Çocuklarımızı korumak için hedef en az toplumun yüzde 80’ini aşılamak olmalı ama bu hedefe ulaşana kadar da okullarda “maske, fiziksel mesafe ve hijyen” önlemleri hassasiyetle uygulanmalıdır.

VARAN 2
MEHMET HOCA HAKSIZ ÇÜNKÜ...

Mehmet Hoca’nın “Aktif vakalar artıyor, önümüzdeki günlerde daha da artacak bu nedenle okullarda online eğitim devam etmelidir” şeklinde cümleleriyle özetlenebilecek düşüncesine ise kesinlikle katılmıyorum. Okullarda eğitim her ne olursa olsun derhal ve mutlaka başlamalıdır. Eğitimi aksatabilecek vaka artışı ve bulaş artışı konularının üzerinde ise ısrarla durulmalıdır. Ama eğitimi tümüyle durdurma şeklinde yanlış bir yola asla girilmemelidir."

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 147
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Virüs bulaşanların kaçta kaçı yoğun bakımda, Aşı vurulanların kaçta kaçı şu an sıkıntı yaşıyor araştırılması lazım.
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    ilerdeki yan etkilerini ne biliyorsun da bu açıklamayı yapıyorsun!
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Kafamız şişti artık…
    Cevapla
  • Mr. 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşınin koruyuculugu ve uzun süre koruyuculugu büyük bir soru işaretidir.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordan buda toplumumuzun düşünürü vay be söylediklerinizin karşıtıda 10 kat kanıt var!?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler