Meyan kökünü tüketirken dikkat! Yüksek tansiyona neden oluyor

Nefroloji Uzmanı Serkan Yıldız meyan bitkisinin böbreklerde tuz tutulumuna ve potasyumun atılımına yol açarak tansiyon yüksekliğine neden olduğunu ifade ederek özellikle tansiyon hastalarına tüketim konusunda uyarılarda bulundu.

Meyan kökünü tüketirken dikkat! Yüksek tansiyona neden oluyor
Meyan kökünü tüketirken dikkat! Yüksek tansiyona neden oluyor
GİRİŞ 11.11.2021 14:00 GÜNCELLEME 11.11.2021 14:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çay denildiğinde hemen herkesin aklına siyah ya da yeşil çay geliyor. Bu nedenle çay bitkisi dışındaki bitkilerden hazırlanan çaylar için de bitkisel çay ifadesi kullanılıyor. Bitkisel çayların tamamı çok farklı bitkilerden, çiçeklerden ve meyvelerden elde edilirken, iki veya daha fazla bitkiden elde edilerek paketlenen çaylar için ise “karışık bitkisel çay” ifadesi kullanılıyor. Halen içerisinde bulunduğumuz covid-19 pandemisi sürecinde pek çok yerde olduğu gibi ülkemizde de karışık bitkisel çay tüketiminin arttığını ifade eden Medicana International İzmir Hastanesi Nefroloji Uzmanı Serkan Yıldız, karışık çay paketlerinin içeriğindeki tehlikeye dikkat çekti. 

Azı da zarar fazlası da! Diyabetiniz varsa magnezyum tüketimine dikkatAzı da zarar fazlası da! Diyabetiniz varsa magnezyum tüketimine dikkat


HİPERTANSİYONU OLANLAR ÖZELLİKLE DİKKAT ETMELİ

Meyanın aslen baklagiller ailesinden, çalı türü bir bitki olduğunu belirten Uzm. Dr. Serkan Yıldız, anavatanı Rusya ve Çin olan bu bitkinin ülkemizde de yetiştiğini, köklerinin çok farklı kullanım alanı olduğunu belirterek, “Meyanın en yaygın kullanım şekli kaynatılarak çay olarak tüketilmesidir. Bunun dışında tatlı olduğu için şerbet olarak da tüketiliyor. Sindirim ve solunum sistemine, soğuk algınlığına iyi geldiği, ağrı kesici özelliği bulunduğu ve hatta saç ve cilt güzelliğine de katkıda bulunduğu düşünülüyor. Ancak bu noktada bu bitkinin hiç de masum olmadığını söylememiz gerekiyor. Meyan bitkisi, böbreklerde tuz tutulumuna ve potasyumun atılımına yol açarak kan basıncı yani tansiyon yüksekliğine neden olur. Meyan çok kolay ulaşılabilen ama gerçekte çok da tehlikeli bir bitki” dedi. 


 
TOPLUMDA ÇOK SIK GÖRÜLÜYOR 

Hipertansiyonun toplumda çok sıklıkla görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Serkan Yıldız, “Hipertansiyonu olanlar marketlerden karışık çay alırken içeriğine bakmalı. İçinde meyan kökü olan çaylardan uzak durmalı. Örneğin tansiyonu kontrol altında olan bir hasta, böyle bir bilgiye sahip olmadığı için karışık bitki çayını tüketiyor ancak tansiyonu fırlıyor. Doğada da tıpkı kekik, ıhlamur gibi kolaylıkla bulunabiliyor. Dağlardan topluyor insanlar. Bu nedenle hipertansiyon öyküsü olan hastaların karışık bitkisel çay tüketimi konusunda çok dikkatli olmaları ve satın aldıkları ürünün içeriğini dikkatlice gözden geçirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • hhüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Colanın temel maddesi ve aromasını bundan alıyor. Belirtmekte fayda var
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor