Tükürükten hastalık teşhisi yapılabilir mi? Evde test mümkün mü?

Hindistan'da bir üniversitede gerçekleştirilen araştırmaya göre tükürükte bulunan bazı maddeler, hastalıklara işaret edebiliyor. Peki, tükürükle hangi hastalıkların teşhisi konabiliyor? Tükürük testini evde yapmak mümkün mü?

Tükürükten hastalık teşhisi yapılabilir mi? Evde test mümkün mü?
Tükürükten hastalık teşhisi yapılabilir mi? Evde test mümkün mü?
GİRİŞ 19.02.2022 11:36 GÜNCELLEME 19.02.2022 11:36

Hindistan'daki Datta Meghe Tıp Bilimleri Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının gerçekleştirdiği çalışmada vücuttaki hasarlı ya da ölü hücreler tarafından üretilen ürik asit miktarının; şeker hastalığı, demans ve kanser dâhil 10’un üzerinde hastalıkla ilişkili olduğu ortaya çıktı.

Tükürük testi nasıl yapılır?

FAZLA OLMASI HASTALIĞA İŞARET OLABİLİR

Çalışmada, anormal derecede fazla olan ürik asit seviyelerin; yüksek tansiyonu, kalp ve kan damarları ile ilgili hastalıkları, kanser ve Tip-2 diyabete işaret ettiğinin altı çizildi. Düşük ürik asit seviyesi de depresyon, anksiyete ve parkinson hastalığı ile ilişkilendirildi.

Tükürükten Alzheimer teşhisi mümkün olabilir

İsmail Sarı'nın haberinde yer alan bilgilere göre daha önce de Kanada Alberta Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmada, tükürükte bulunan bazı özel bileşenlerin Alzheimer hastalığını gösterebileceği belirlenmişti. Sağlıklı kişilerle, hafif bilişsel sorunlar yaşayan ve Alzheimer'a yakalananların tükürük örneklerini karşılaştıran araştırmacılar, tükürükteki bileşenlerin farklılık gösterdiğini gördü.

Tükürükten hastalık teşhisi

BU TÜR ÇALIŞMALAR ÇOK KIYMETLİ

İstanbul Tıp Fakültesi’nde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, “Datta Meghe Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde tükürük testinden bazı tetkiklerle ileride yaşayabileceğimiz hastalıkların bulanabildiği üzerine çalışmalar yapılması çok kıymetli bir durum” ifadelerini kullandı.

Tükürük testi ile hangi hastalıkların teşhisi mümkün

TÜKÜRÜKLE RAHATÇA SAPTANABİLİYOR

Erk ayrıca “Tükürük kolay elde edildiği için çeşitli hastalıkların tanısında rahatça kullanılabilir. Zaten son dönemde de bilim dünyası, bu konuya önem vermiş durumda. Örneğin böbrek fonksiyonlarının iyi bir göstergesi olan üre ve ürik asit, tükürükte rahatça saptanabilir. Bu nedenle böbrek rahatsızlıklarıyla ilgili tükürükten bilgi sahibi olunabilir. Ayrıca tükürükten Sjögren hastalığı (Ağız ve göz kuruluğu) HIV ve hepatit virüsleri saptanabilir. Hatta tükürükte insülin seviyesi de görülebilir.” dedi.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!