Çocuklarda görülen bacak ağrısına dikkat! 'Sebebi büyüme' olabilir

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Aslı Çalışkan Uçkun 3-12 yaş aralığındaki çocuklarda özellikle geceleri başlayan, ataklar halinde seyreden, bacaklarda meydana gelen ağrıların çocuğun büyümesinden kaynaklandığını söyledi

Çocuklarda görülen bacak ağrısına dikkat! 'Sebebi büyüme' olabilir
Çocuklarda görülen bacak ağrısına dikkat! 'Sebebi büyüme' olabilir
GİRİŞ 08.03.2022 12:44 GÜNCELLEME 08.03.2022 13:42

3-12 yaş aralığındaki çocuklarda özellikle geceleri başlayan, ataklar halinde seyreden, bacakların; uyluk, baldır ya da dizin ön ve arkasında meydana gelen ağrılar genellikle çocuğun büyümesinden kaynaklanıyor. Ağrıların halk dilinde, “Büyüme ağrıları” olarak adlandırıldığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Aslı Çalışkan Uçkun, büyüme ağrılarının çocuğun kısa kalmasına neden olmayacağını belirterek, “Tanı, gün boyunca ağrısız kalan, sağlıklı, genel fiziksel ve kas-iskelet muayenesi normal olan akşamüzeri veya gece uykuyu bölen iki taraflı bacak ağrısı olan bir çocukta klinik olarak rahatlıkla konulabilir. Çoğunlukla romatizma, enfeksiyon, tümör gibi hastalıklarla karışabilir” dedi.

Uzmanından ciddi uyarı: Bayılma kalp hastalıklarının habercisi olabilirUzmanından ciddi uyarı: Bayılma kalp hastalıklarının habercisi olabilir

NEDENİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Çocukluk döneminde hiçbir açıklaması olmayan, tekrarlayan, kendi kendini sınırlayan uzuv ağrılarına  "büyüme ağrıları" denildiğini belirten Medicana International İzmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Aslı Çalışkan Uçkun, büyüme ağrılarının nedenlerinin tam olarak bilinmediğini ifade etti. Doç. Dr. Uçkun, “Postür bozuklukları, aşırı esneklik, düşük ağrı eşiği, azalmış kemik gücü, D vitamin düşüklüğü, psikolojik rahatsızlıklar, ailede büyüme ağrıları öyküsü, huzursuz bacak sendromu ile bazı çalışmalarda ilişkili bulunmuş” diye konuştu.  
 
ÖZELLİKLE GECE BAŞLAR

Büyüme ağrılarının genel özellikleri hakkında konuşan Doç. Dr. Uçkun, “Büyüme ağrıları genellikle 3 ila 12 yaşları arasındaki çocuklarda öncelikle bacaklarda görülür. Genellikle iki taraflıdır ve bacakların derinlerinde, genellikle uyluk, baldır, dizin arkasında veya bacağın ön kısmında bulunur. Ataklarla seyreder. Tipik olarak haftada en az bir kez ortaya çıkar ve genellikle yıllarca sürebilen ve ergenliğe kadar devam edebilen genel bir süreye sahiptir. Ataklar arasında belirtisiz günler, haftalar veya aylar olabilir. Özellikle akşam veya gece saatlerinde ortaya çıkar ve uykuyu bölebilir. Genellikle sabaha kadar düzelir” şeklinde konuştu.  
   
BÜYÜME AĞRISI BÜYÜME BÖLGELERİNDE OLUŞMAZ 

Büyümekte olan çocuklarda ortaya çıksa da büyüme ağrılarının hızlı büyüme dönemleri ile çakışmadığını, büyüme bölgelerinde oluşmadığını ve bunlara sahip çocukların büyümesini etkilemediğini belirten Doç. Dr. Uçkun, “Tanı; gün boyunca ağrısız kalan, sağlıklı, genel fiziksel ve kas-iskelet muayenesi normal olan akşamüzeri veya gece uykuyu bölen iki taraflı bacak ağrısı olan  bir çocukta klinik olarak rahatlıkla konulabilir. Bu çocuklarda tanı koymak için radyografi veya laboratuvar tetkikleri yapılması gerekli değildir; ancak açıklanamayan ateş, kilo kaybı, aktivite azalması, kalıcı, artan veya tek taraflı uzuv ağrısı, gün boyunca ağrı, muayenede normal olmayan bulgular varsa büyüme ağrısından uzaklaşılır” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak