Şeker hastaları dikkat! Böbrek yetmezliğine yol açabiliyor

Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Merhametsiz şeker hastalığının toplumda giderek arttığını ifade ederek Türkiye'de 8 milyona yakın insanı etkilediği düşünülen şeker hastalığının böbrek gibi organlarda bozukluğa yol açtığını söyledi.

Şeker hastaları dikkat! Böbrek yetmezliğine yol açabiliyor
Şeker hastaları dikkat! Böbrek yetmezliğine yol açabiliyor
GİRİŞ 11.04.2022 11:27 GÜNCELLEME 11.04.2022 11:27

Şeker hastalığının pek çok organda bozukluğa yol açtığını belirten Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Merhametsiz, “Diyabetik nefropati dediğimiz, şeker hastalığına bağlı gelişen böbrek fonksiyonlardaki bozuklukta bunlardan önemli olanlardan birisidir. Ülkemizde, Türk Nefroloji Derneği’nin kayıt raporlarına göre hemodiyaliz tedavisi gören hastaların yüzde 36’sını şeker hastaları oluşturmaktadır. Bu hastalar kronik böbrek yetmezliği (KBY) açısından risk grubunda olan hastalardır. Bu nedenle şeker hastalığı olanların böbrek fonksiyonları açısından düzenli takibi gerekmektedir” dedi. 

Mikroalbumin proteinine dikkat 

Diyabetik nefropatinin erken aşamasında, hastalarda herhangi bir semptom gelişmeksizin idrarda mikroalbumin proteinin atılımının geliştiğini söyleyen Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Özgür Merhametsiz, “Diyabetik nefropatinin bu evresinde yakalanarak tedavi edilmesi bu süreci geri döndürebilir. Bu nedenle şeker hastalığı olan hastaların hekimlerinin önerdiği aralıkla idrarda mikroalbumin atılımının olup olmadığına baktırması gerekmektedir. Diyabetik nefropatinin bu erken aşamasından sonra düşük düzeyde preotein atılımını temsil eden mikroalbumin dönemi, gerekli tedavi ve önlemler alınmazsa, aşikar proteinüri, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve böbrek yetmezliğine ilerleyecektir” şeklinde konuştu. 
 
Yaşam tarzı değişikliklerine uyun

Doç. Dr. Özgür Merhametsiz konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Diyabetik nefropatinin her aşamasında böbrek yetmezliğinin ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik tedaviler olduğu gibi hastalarımızın da bazı yaşam tarzı değişikliklerini uyması beklenmektedir. Şeker hastalığı olanların, bu olumsuz sonuçları mümkünse önlemek veya geciktirmek için diyabetik nefropati açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Bu amaçla hastalar dahiliye, nefroloji ve endokrinoloji hekimlerine başvurarak kendilerinde diyabetik nefropati gelişip gelişmediğini öğrenebilirler.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak