11 ülkede 169 gizemli vaka! Koronavirüsle bağlantısı var mı, belirtileri neler?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa ve ABD'deki 11 ülkede en az 169 "gizemli hepatit" vakasının tespit edildiğini duyurdu.

11 ülkede 169 gizemli vaka! Koronavirüsle bağlantısı var mı, belirtileri neler?
11 ülkede 169 gizemli vaka! Koronavirüsle bağlantısı var mı, belirtileri neler?
GİRİŞ 23.04.2022 23:33 GÜNCELLEME 23.04.2022 23:33
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Örgütün sitesinden yapılan açıklamada, Covid-19 ile bağlantılı olduğu öne sürülen ve yeni "küresel salgın" şüphesiyle bakılan hepatit vakalarına dair son veriler paylaşıldı.

ÜLKE ÜLKE GİZEMLİ VAKA SAYISI

Bugüne kadar 11 ülkeden nedeni bilinmeyen şiddetli hepatit virüsünün belirtilerine uyan vakalar rapor edilirken İngiltere'de 114, İspanya'da 13, İsrail'de 12, ABD'de 9, Danimarka'da 6, İrlanda'da 2, Hollanda ve İtalya'da 4'er, Norveç ile Fransa'da 2'şer ve Belçika'da 1 kişiye virüsün bulaştığı aktarıldı.

İrlanda'da 2'den fazla vaka olabilme ihtimalinden ötürü toplam vaka sayısı "en az 169" olarak açıklandı.



GİZEMLİ HEPATİT GÖRÜLEN 17 ÇOCUĞA KARACİĞER NAKLİ YAPILDI

Hepatit virüsünün genellikle 1 ay ile 16 yaş aralığındakilerde görüldüğü, virüsün şiddetli etkileri nedeniyle bugüne kadar 17 çocuğa karaciğer nakli yapıldığı kaydedildi.

Virüsün genel belirtilerinin karın ağrısı, ishal ve kusma olduğu, çoğu vakada yüksek ateş görülmediği bilgisi paylaşıldı.

Vakaların 74'ünde ise üst solunum yolunu etkileyen adenovirüs bulunduğu, 20 vakada Covid-19 görüldüğü ve 19 vakada hem adenovirüs hem Covid-19'a rastlandığı bildirildi.

Bilinen hepatit virüsleri olan hepatit A, B, C, D ve E'ye ise vakaların hiçbirinde rastlanmadı.

COVİD-19 İLE BAĞLANTI İHTİMALİNİN İNCELENMESİ GEREK

Virüsün nasıl bulaştığına ilişkin somut bir sonuca varılmazken uluslararası seyahatlerin gizemli hepatit enfeksiyonuna neden olduğuna dair bir bulgu elde edilmedi.

Hepatit vakalarının adenovirüs ve Covid-19 ile bağlantılı olma ihtimalinin ise daha fazla incelenmesi gerektiği, özellikle bu vakaların Covid-19'un yan etkisi olduğu varsayımlarının henüz bilimsel bir karşılık bulmadığı vurgulandı.

DSÖ üyesi ülkelere, gizemli hepatit vakalarına işaret eden belirtileri tanımlama, araştırma ve Örgüte rapor etme tavsiyesi yinelendi.

GİZEMLİ HEPATİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

DSÖ, 16 Nisan'daki yazılı açıklamasında, İngiltere'de 74 çocukta sebebi belirlenemeyen hepatit virüsü tespit edildiğini duyurmuştu.

Virüsün tespit edildiği çocuklarda son bir aydır sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerin görüldüğü, bazı vakaların ise ağır karaciğer iltihabı geçirerek karaciğer nakliyle tedavi edildiği bildirilmişti.

Vakalardan birinin hepatit taşıyan biri veya birkaç kişiyle teması nedeniyle oluştuğu, diğer vakaların virüsü nereden aldığının bilinmediği kaydedilmişti.



COVİD-19'DAN SONRA İKİNCİ "KÜRESEL SALGIN" ŞÜPHESİ

Hastalığın "gizemli" veya "nedeni belirsiz" olarak tanımlanması, akıllara Covid-19 virüsünü getirirken yeni bir "küresel salgın" ihtimalini gündeme taşıdı.

DSÖ, bazı hepatit vakalarında Covid-19'un da tespit edildiğini fakat hepatit vakalarının Covid-19'la bağlantısının netleşmesi için vakaların genetik nitelendirmeye gitmesi gerektiğini açıkladı.

Covid-19, henüz adı konulmadan önce "gizemli bir akciğer rahatsızlığı" olarak tanımlanıyordu.

YORUMLAR 66
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    En az üç doz olanlar AİDS testi yaptırsınlar yoksa kendi ailelerine de bulaştırabilirler.
    Cevapla
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben katılıyorum yapay olabilir… lakin son 15 senedir aşırı sıcaklar var … 2010 fan itibaren ise her sene daha da kuvvetleniyor .. bu aşırı sıcaklar dünyanın mikro biyolojik alemin dengesininde bozulduğuna işaret … aşırı sıcaklar la kutupların erimesi, yeni,, insanlığın bilmediği virüslere mikroplara yol açıyor maalesef … ALLAH CÜMLEMİZİ muhafaza buyursunnn…
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    şeytani küreselciler bütün insanlıkla ölümüne savaşıyor ama insanların çoğunun bundan haberi bile yok. İnsanlar onları fark edip etkisiz hale getirdiklerinde yeryüzünü barış ve huzur gelecektir, aksi halde şeytani küreselcilerin yönetiminde birbiriyle savaşmaya devam edecektir.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Virüsleri tespit etmenin ve virüslere karşı korunmanın en etkili yolu elektromanyetik frekanslardır. Her virüs kendine özgü bir frekans yayar ve her virüsü etkisiz hale getirecek bir frekans vardır. Bu günkü teknolojide bu frekansları tespit etmek hiç de zor değildir. Bunu araştırdığınızı küreselcilere duyurmayın çünkü engel olurlar.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanların sayısını azaltmak isteyen şeytani küreselciler kendileri açıkça ordu kurup insanlara savaş açmak ve ifşa olmak yerine terör örgütleri ve kukla ülkeleri kullanarak savaşlar çıkarıp insanları birbirine kırdırdılar. Bu da yeterli olmayınca virüslerle insanlara savaş açtılar ve şifa diye zehirli kimyasalları insanlara çakarak iki cepheden saldırdılar. Enerji ve gıda yollarını kapatıp yapay kıtlık çıkararak üçüncü bir cephe daha açtılar. İnsanlığa son darbeyi vurmak üzere faşist Çin'i besleyip canavarlaştırdılar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin