Maymun çiçeği virüsü paniği! Belirtileri neler?

İlk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de görülen maymun çiçeği virüsü dünyada yayılmaya başladı. Birçok ülkede korku salan maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor ve belirtileri neler?

GİRİŞ 20.05.2022 15:51 GÜNCELLEME 20.05.2022 17:03
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İlk olarak ay başında İngiltere'de görülen maymun çiçeği virüsünün ilerleyen günlerde çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD'ye yayılması, dünyada endişeleri artırıyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN ÖLÜM ORANI NE KADAR?

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

ÇİÇEK AŞILARI VİRÜSE KARŞI YÜZDE 85'E KADAR ETKİLİ

Maymun çiçeği vakalarının başka ülkelere yayılarak küresel salgına dönüşme ihtimali tartışılırken, virüsün ölüm riskine karşı etkili bir aşının olup olmadığı da merak ediliyor.

Konuya ilişkin İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı olmadığını, ancak çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını belirterek, ihtiyaç duyulanlara aşının teklif edildiği bilgisini paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri de çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85'e kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    EVET hayvan severler bu virüs HAYVANDAN ve havadan bulasiyormus aman dikkat
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin kadir mısıroğlu'na söylerdi bundan sonra silahlar mikrop diye....
    Cevapla
  • Anadolulu 1 yıl önce Şikayet Et
    şeytan usakligina kaldığı yerden devam ....Allah büyüktür cümle garibanın hakkı bir gün sorulacaktır tüm garipleri kandiranlara
    Cevapla
  • srt 1 yıl önce Şikayet Et
    bill gates bunun aşı patentini yakın zamanda aldığını açıklamıştı sanki. verin gelsin aşıları şöyle iyi böyle iyi deyin vurulalım
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Artık halk yemez...bir yedi herkes canından malindan ettiniz komplo değil gerçek teorisi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor