Bilim insanları Alzheimer'ı 17 yıl önce tespit eden bir sensör geliştirdi

Bilim insanları dünyanın en tehlikeli ve en yaygın nörolojik hastalıklarından biri olan alzheimer için teşhis konmadan, 17 yıl önce alınan kan örneklerinden ters katlanmış protein biyo-işaretini tespit eden bir sensör geliştirdi.

Bilim insanları Alzheimer'ı 17 yıl önce tespit eden bir sensör geliştirdi
Bilim insanları Alzheimer'ı 17 yıl önce tespit eden bir sensör geliştirdi
GİRİŞ 01.08.2022 16:27 GÜNCELLEME 01.08.2022 16:31

Almanya’da yapılan bir araştırma alzheimer hastalığının ilk belirtilerinin hastalığın ortaya çıkmasından 17 yıl önce belirginleştiğini tespit etti.

Heidelberg’deki Alman Kanser Araştırmaları Merkezi’nde yapılan araştırmayı yürüten Profesör Klaus Gerwert, “Amacımız, basit bir kan testiyle alzheimerı sonraki evrelere geçmeden tespit etmek ve zamanında tedaviye başlanmasını sağlamaktı” dedi.

Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association isimli dergide yayınlanan araştırmada bilim insanları alzheimer hastalığının etkilerini mercek altına aldı.

PROTEİN BİYO-İŞARETİNİ TESPİT EDEN SENSÖR 

Bilim insanları alzheimer teşhisi konmadan 17 yıl önce alınan kan örneklerinden ters katlanmış protein biyo-işaretini tespit eden bir sensör geliştirdi.

Alzheimer hastalığı ilerledikçe bu biyo-işaretler nöronlar arasında iletişimi ve hücreleri bozarak hastalığa sebep oluyor.

17 YIL BOYUNCA TAKİP ETTİLER

2000-2002 yılları arasında olan ve o dönemde yaşları 50 ile 75 arasında değişen sağlıklı bireylerden alınan kan örneklerini inceleyen bilim insanları bu kişileri 17 yıl boyunca takip etti. Uzmanlar bu kişilerden 68’ine alzheimer teşhisi konduğunu duyurdu.

Bu kişilerin kanlarını inceleyen uzmanlar kan örneklerinde bu değişikliği fark ettiklerini açıkladı. Araştırmayı yürüten Profesör Gerwert, “Şaşırtıcı bir şekilde hastalığın belirtilerini klinik fazdan 17 yıl önce bulduk” ifadesini kullandı.

KAYNAK: SÖZCÜ
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
Ukraynalı bir kadın iki yaşındaki oğlunu 25 bin dolara satmaya çalışırken yakalandı