Covid-19 virüsü kalp hastalıklarına neden olur mu?

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde tespit edilip dünya geneline yayılan Covid-19 virüsü, ileriki dönemde kalp rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Uzmanlar, Covid-19'un yeni hastalıklara sebebiyet verebileceği gibi kişide var olan kalp rahatsızlığını da olumsuz yönde etkilediğini düşünüyor.

Covid-19 virüsü kalp hastalıklarına neden olur mu?
Covid-19 virüsü kalp hastalıklarına neden olur mu?
GİRİŞ 15.08.2022 23:05 GÜNCELLEME 16.08.2022 11:15

Beyin ile birlikte varlığımızın en muhteşem yapılarından olan kalp, vücudun motor görevini görmekle beraber bir günde 8 ton kanı vücuda pompalıyor. Bu açıdan bakıldığında kalbin insandaki hayati önemine ışık tutulabilir. Kalpte meydana gelebilecek olası rahatsızlık da ileriki süreçte olumsuzluklara sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle kalp sağlığı, üzerine titrenilmesi gereken konu başlıkları arasında. Peki 2019'un son aylarında hayatımıza giren Covid-19 virüsü, yeni kalp rahatsızlıklarına veya var olan kalp sorunlarının daha da kötü bir hal almasına yol açıyor mu?

COVİD-19'UN KALP HASTALIKLARINA ETKİSİ

Covid-19 virüsü kalp sağlığını doğrudan etkileyebiliyor. Yasemin.com'a konuşan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Profesör Doktor Bilal Boztosun, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Koronavirüs, kalp hastalıklarına neden olabileceği gibi kalp rahatsızlığı olan kişilerde daha ağır seyretmektedir. Bazı hastalar Covid-19'un temel belirtileriyle (boğaz ağrısı, ateş) geldiği gibi bazıları da direkt kalp rahatsızlığıyla geliyor. Yani koronavirüs direkt kalbin kendisini etkilediği gibi aynı zamanda kalp hastalarında ilave enfeksiyon olarak da karşımıza çıkabiliyor."

Profesör Doktor Bilal Öztosun

"Vücudun bir enflamasyonu var. Vücutta bir yankı oluşturuyor. Damarlarda bizim bildiğimiz o akış kanını bozup pıhtılaşmaya sebebiyet veriyor. Yani koronavirüs enfeksiyonu sırasında hastalarda basitçe hemen pıhtılar oluşabiliyor. Bu pıhtılar da kalp damarını tıkarsa kalp krizi, bacak damarını tıkarsa emboliler dediğimiz pıhtılaşmalara; beyine giderse beyinde pıhtılaşmalara neden olup felce neden olabiliyor."

MİYOKARDİT TEHLİKESİ

Yapılan araştırmalar sonucunda, Covid-19 kaynaklı ölümlerin 3'te 1'inin kalp krizi sebebiyle gerçekleştiği ortaya çıkmıştır. Uzmanlar, kalp kasına yerleşen Covid-19'un devam eden günlerde miyokardite dönüşebileceğini vurgularken, virüsün kalpte hasara yol açabileceğini belirtiyor. Kalp kası rahatsızlıkları arasında yer alan miyokardit (Kalp kası iltihabı), ağır seyreden vakalarda kalp yetmezliğine ve ölüme yol açabiliyor.

UZMANLARDAN HASTALARA TAVSİYELER

Nature Medicine adlı akademik tıp dergisinde yayınlanan bir makalede, Covid-19'a yakalanan hastalarda bir yıl içerisinde kalp rahatsızlıklarının tespit edildiği vurgulandı. Makalede ayrıca kalbin düzgün bir şekilde kan pompalayamaması (kalp yetmezliği), koroner rahatsızlığı ve kalp krizlerine davetiye çıkarabildiği de belirtildi. 

Nature Medicine'in Covid-19 sayısı

Uzmanlar, Covid-19'un etkilerini en aza indirebilmek için hastaların önceden kalp rahatsızlığından ötürü kullandıkları ilaçlara devam etmesi gerektiğini; doktor kontrollerinin aksatılmamasını ve aşı takvimine riayet edilmesini tavsiye ediyor.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi