En sağlıklı maden suyu hangisi? Maden suyu zayıflatır mı? Maden suyunun faydaları...

Kaynak suların içerisinde en fazla mineral zenginliğine sahip olan maden suyu, minerallerin içeriği ve birbirine oranlarına, toprağın yaşamına, toprakta yaşayan tüm canlıların verimine katkıda bulunur. Peki, en iyi ve sağlıklı maden suyu hangisi?

En sağlıklı maden suyu hangisi? Maden suyu zayıflatır mı? Maden suyunun faydaları...
En sağlıklı maden suyu hangisi? Maden suyu zayıflatır mı? Maden suyunun faydaları...
GİRİŞ 23.11.2023 16:30 GÜNCELLEME 23.11.2023 16:30
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Doğal yeraltı rezervuarlarından ve maden kaynaklarından elde edilen maden suyu ayrıca musluk suyundan çok daha yüksek mineral içeriğini bizlere sunar. Yüksek mineralli su içiminin kan şekerini dengede tuttuğu, kötü huylu kolesterolü azaltabildiği, metabolik sendrom kriterlerini normale gelmesinde destek olduğunu gösteren bir çok araştırma mevcuttur. İşte, doğal maden suyuna ilişkin tüm merak edilenler!

DOĞAL MADEN SUYU FAYDALARI NELERDİR?

Çocuklar, gebeler ve emziren anneler kalsiyumdan zengin maden sularını tüketmeleri oldukça önemlidir. Kalp hastaları daha çok magnezyum içeren maden sularını tercih ederlerse ateroskleroz dediğimiz damar sertliğini önleyebileceği ortaya konmuştur.

Maden suyu, yeraltı rezervuarlarından gelir. Normal içme suyu olan arıtılmış suyun aksine maden suyu kimyasal işleme tabi tutulmaz. Doğal mineralli sular, kaynaktaki saflıkları ve sabit mineral seviyeleri ile içme suyuna alternatif olacak sağlıklı sıvı kaynaklarıdır. Kaynak suları en doğal haliyle bizlerin tüketimine uygun olup kaynağında şişelenmektedir.

MADEN SUYUNUN İÇİNDEKİ DOĞAL MİNERALLER NEDİR?

  • Sodyum: Asit-baz dengesi, uyarı iletimi

  • Kalsiyum: Kan pıhtılaşması, kemik ve diş sağlığının güçlenmesi, sinir uyarılarının iletimi

  • Florür: Kemik ve diş sağlığı gelişimi

  • Magnezyum: Kas ve sinir sağlığı, kalp sağlığı ve enerji üretimi

  • Potasyum: Vücuttaki su dengesi, hücre metabolizması

  • Bikarbonat: Sindirim sistemi

  • İyodür: Tiroid bezi fonksiyonlarının düzenli çalışması

  • Sülfat: Mide, safra kesesi ve sindirim sisteminin korunması

MADEN SUYU NE ZAMAN İÇİLMELİ?

Maden suyu güne başlarken, gün içinde ve akşam saatlerinde tüketilebilir. Özellikle vücudun susuz kaldığı yaz ve kış aylarında günde 1 bardak maden suyu tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlara iyi gelen maden suyu, bilinenin aksine yemeklerden hemen sonra içilirse mideyi daha fazla şişirir.

MADEN SUYUNUN CİLDE VE YÜZE FAYDALARI

Halk arasında sadece hazımsızlığa iyi geldiği bilinse de insan cildi için türlü faydaları bulunan doğal maden suyunun daha bilinmeyen pek çok faydaları bulunmaktadır. Doğal maden suyunun içerisinde karbondioksit gazı barınmaktadır. Bu nedenle şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarına oldukça iyi geldiği doğrudur fakat bunun yanı sıra cilt için sağladığı pek çok avantajlar şu şekilde sıralanmaktadır:

 - Cildin temizlenmesine ve pürüzsüz olmasına yardım eder.

- Cildin daha parlak ve estetik görünmesine katkı sağlar.

 - Cildin farklı bölgelerinde yer alan lekelerin giderilmesine katkı sağlayan doğal maden suyu cildin daha temiz ve saf görünmesine yardımcı olur.

 - Genişlemiş gözenekleri sıkılaştırır ve cildin daha pürüzsüz görünmesine katkı sağlar.

HANGİ MADEN SUYU TERCİH EDİLMELİ

Maden suyu ile ilgili yapılan çalışmaların sonuçları çok çeşitlilik göstermektedir. Diş aşınması 4,5 pH'ta başlamaktadır. Maden suyunun pH'ı ise en az 5 civarındadır. Dolayısıyla maden suyunun aşırı ve kontrolsüz tüketimi diş aşınmasına neden olabilir. Fakat bu aşınma kola ve benzeri asitli içecekler kadar yüksek oranda olmaz. Bazı çalışmalara göre maden suyunun içerisinde bulunan çeşitli mineraller özellikle de flor, dişi çürükten muhafaza etmektedir. Doğal maden suyunun aromalı olmaması gerekmektedir. Özellikle narenciye aromalı olan maden suları çürüğe eğilimi artırabilmektedir. Yapılan laboratuvar çalışmaları aromasız maden suları tercih edilmesi hususunda uyarıda bulunmuştur. Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca fazla tuz içeren maden suları, idrarla kalsiyum atılımını hızlandırdığı için kemik erimesi hastalığında ciddi bir risk oluşturmaktadır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 11
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Maden Suyumu? Yoksa Sodamı? Maden suyunu Soda ile karıştırmayın? çünkü Maden Suyu Su yerine bile geçer .. Vücut için çok faydalıdır.Faydası Saymakla bitmez.. Kalp Damar Rahatsızlıklarına ,Şeker Hastalığına Safra kesesine ,Pankreas'a, özellikle Böbreklere çok iyi gelir ve Taş oluşumunu önler...tabi her ürün gibi Aşırıya kaçmamak şartı ile.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hangi yiyecek ve içeceğin ne şekilde ve ne zaman tüketileceğine dair ihtiyaç var doğru beslenme ve kanser açısından. Yapay zeka burada da işe yarayabilir..
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Maden suyu ile sodayı da birbirinden ayırmak gerekir. Zira maden suyu doğal, soda normal suya katkıyla elde edilir. Ayrıca günümüzde arıtma su tüketiminin arttığı düşünülürse, vücudun olası mineral kayıplarını telafi eder. Özellikle tuzsuz diyet yapanlara ve böbrek tedavisi görenlere çok faydalı bir içecek.
    Cevapla
  • vatandaş niyazi 1 yıl önce Şikayet Et
    Maden suları faydalı mı gerçekten?
    Cevapla
  • Kartal 11 ay önce Şikayet Et
    Hevalla
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kızılay Afyon.
    Cevapla
  • Bülent 1 yıl önce Şikayet Et
    Tuzu en yüksek olan maden suyu .tansiyon hastaları için ideal değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...