Ketojenik diyet kalp krizi riskini iki katına çıkarıyor!

Ketojenik diyet gibi düşük karbonhidratlı, yüksek yağ içerikli diyetlerin kardiyovasküler riskleri iki katına çıkardığı açıklandı.

Ketojenik diyet kalp krizi riskini iki katına çıkarıyor!
Ketojenik diyet kalp krizi riskini iki katına çıkarıyor!
GİRİŞ 07.03.2023 14:05 GÜNCELLEME 07.03.2023 14:08

Son dönemlerde oldukça popüler olan ketojenik diyet ve benzeri düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı diyetlerin, doktor kontrolü olmadan bilinçsizce ve uzun süreyle yapılması sağlık açısından büyük tehditler oluşturduğu açıklandı.

Çalışmanın başyazarı olan Dr. Iulia ve ekibi tarafından yapılan araştırmaya göre; düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içerikli diyetlerin sanıldığı aksine sağlıklı olmadığını, aksine kötü kolesterolü arttırarak, damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler riskleri iki katına çıkarabildiği saptanmıştır.

Dr. Iulia, “Çalışmamız da düzenli olarak yapılan düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içerikli bir diyetin, kötü kolesterol ve daha yüksek kalp hastalıklarına karşı risk ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Ketojenik diyet kalp krizi riskini iki katına çıkarıyor!

Ketojenik diyetler üzerine klinik deneyler yürüten bir merkezde çalışan tıp araştırma profesörü Christopher Gardner, bu çalışmanın bilimsel literatüre önemli bir katkı sağladığını ve bu diyetin zararlarının bir yan etki olarak görülüp göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Araştırmacılar, en az on yıl boyunca düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı beslenen 305 kişiyi, standart bir diyetle beslenen 1200 kişi ile karşılaştırdılar. Yüksek yağ ile beslenen kişilerin, diğer gruba kıyasla, (diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve sigara gibi kardiyovasküler risk faktörlerini de göz önünde bulundurarak) iki katı daha fazla riske sahip olduklarını gözlemlemişlerdir.

Uzmanlar gözlemsel bir araştırmanın ürünü olan bu verilerin daha fazla araştırılmaya değer olduğunu vurgulamaktadır.

Ketojenik diyet kalp krizi riskini iki katına çıkarıyor!

KETOJENİK DİYET NEDİR?

Halk arasında keto diyet olarak bilinen ketojenik diyet; yüksek yağlı ve yeteri miktarda protein içeren besinlerin tüketildiği, düşük karbonhidratlı bir beslenme programıdır. Yapılan tıbbi çalışmalar sonucu birçok hastalığa ve sağlık sorununa karşı olumlu sonuç veren bu diyet aynı zamanda kilo vermede de büyük ölçü de faydası görülmüştür.

Ketojenik diyet, dışarıdan karbonhidrat alımını azaltarak vücudu “ketoz” adı verilen metabolik duruma sokar. Ketoz durumunda vücut enerji sağlamak için karbonhidrat bulamayınca, yağ yakmaya başlar ve bu sayede yağ yakımı olarak kilo vermeyi sağlar.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?