Huzursuz bacak sendromu nedir, nasıl geçer? Huzursuz bacak sendromu belirtileri nelerdir?

Bazen fazla ayakta kalmaktan bazense uzun süre sabit kalmaktan dolayı bacaklarımız ve eklem yerlerimizde ağrı, uyuşma hissi oluşur. İşte bu şikayetler dikkate alınmadığı takdirde birçok hastalığı beraberinde getirebiliyor. Peki, huzursuz bacak sendromu belirtileri nelerdir ve nasıl geçer?

Huzursuz bacak sendromu nedir, nasıl geçer? Huzursuz bacak sendromu belirtileri nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu nedir, nasıl geçer? Huzursuz bacak sendromu belirtileri nelerdir?
GİRİŞ 17.04.2024 16:29 GÜNCELLEME 17.04.2024 16:30
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bir tek ağrı şeklinde hissettirmeyen huzursuz bacak sendromundan muzdarip hastalar, genellikle bu rahatsız edici hissi bacaklarında, nadiren de kollarında kaşıntı, iğnelenme, bacaklardaki tüylerin ürpermesi, yanma, çekme, gerilme, karıncalanma şeklinde betimlerler.

Bu garip duyguyu gidermek için bacaklarda dayanılamaz bir hareket ettirme dürtüsü olur ve hareketle beraber bu his azalır. Bu his uzun süre hareketsiz kalınan otobüs ve uçak yolculuklarında ve sıklıkla gece uykuya dalmadan önce ortaya çıkabilmektedir. İşte, huzursuz bacak sendromuna ilişkin tüm merak edilenler!

HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?

Huzursuz bacak sendromuna sahip insanlar belirtilerini tarif etmekte güçlük çekmektedir. Genellikle bacaklarda istem dışı hareket ettirme isteği, acı-yanma-karıncalanma şeklinde çok ağrılı olmayan, fakat oldukça rahatsız edici bir his şeklinde tarif edilmektedir. Bu rahatsızlık istirahat sırasında ortaya çıkıp, geceleri şiddetlenmekte ve genellikle uykudan uyandırmaktadır. Bu yüzden kronik uyku bozukluğu beraberinde ruhsal stresi getirmektedir. Uzun yolculuklarda, sinema/tiyatro gibi uzun oturma ve hareketsiz kalma gerektiren durumlarda yine kendini gösterebilmektedir. Yarattığı uyku bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü hayat kalitesini düşürür.

Kadınlarda daha sıktır ve yaş ilerledikçe daha fazla görülür. Her 100 kişiden 5-7 kişide görülmektedir.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU BELİRTİLERİ NEDİR?

Bacak ağrısı ve beraberinde hareket ettirme mecburiyeti(kolları da etkileyebilir), kramp, uyuşmak hissi, karıncalanma, kaşıntı ve yanma şeklinde kendini gösterir. Şikayetlerin kötüleşmesi veya sıklaşması durumu uyku kalitesini düşürüp, depresyon, panik bozukluk ve agresif tavırlara neden olmakta. Genellikle etkileri hafif seyredip yavaş yavaş artış göstermektedir. Bacaklarda hissedilen huzursuzluk hissini birçok hastalık sağlayabiliyor.

Huzursuz bacak sendromunda görülen bacak şikayetleri genellikle bacakların hareket ettirilmesiyle rahatlayabilmektedir, bu bulgular durgunlaşmış dokuda meydana gelmektedir. Bulgular gün sonuna doğru, uzun istirahat ve gece yarısında hareketsiz kalan insanları daha çok ilgilendiriyor.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU NASIL GEÇER? NE İYİ GELİR?

Huzursuz bacak sendromu belirtilerinden şikayetçi olan hastanın detaylı bir muayene iyi sebebinin saptanması oldukça mühimdir. Tedaviye önem vermeyen hastalarda, gündüz aşırı uyku hali, sıklıkla günlük yaşamlarında, işlerinde, sosyal ilişkilerinde problemler, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, depresyona yatkınlık sık görülür. Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde hastalığın altında yatan nedenleri (demir eksikliği, diyabet vs.) tedavi etmek amacı ile bir takım ilaçlar başlanabilir. Ayrıca huzursuz bacak sendromuna kesin tanılı hastalarda ilaç tedavisi olarak dopamin düzeyini artırıcı ilaçlar kullanılmakta. Hafif hastalık belirtisi gösteren hastalarda günlük egzersizler, masajlar, soğuk veya sıcak uygulamalar belirtilerin hafiflemesine yardımcıdır.

Bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan hastanın kullandığı mevcut ilaçları da olabilir. Yine bunlar da doktor kontrolünde düzenlenmelidir. Alkol, kahve, çikolata ve sigara kullanımı azaltılmalıdır. Parkinson hastalığı, böbrek hastalığı, varis, romatizmal bir hastalıkları var ise öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Vitamin(özellikle B12 ve D- vitamini,) ve mineral(Magnezyum) eksiklikleri giderilmelidir. Hastaların tedavisinde kısıtlı kalınmamalı; Nöralterapi, Manuel terapi, Prolotrapi, Kupa terapi, Kinezyolojik bantlama, Ozon terapi ve çok güncel bir tedavi yaklaşımı olan rejeneratif gibi tüm tedavi seçenekleri hastanın hizmetine sunulmalıdır. Tedaviye, hastanın şikayetleri kayboluncaya kadar devam edilmelidir.

Önemsiz bir rahatsızlık gibi görünse de huzursuz bacak sendromuna sahip bireyler gündelik yaşantısına devam etmede zorluk yaşamaktadır. Üzerine düşülmediği takdirde ilerleyebilen ve uyku konforundan yürüme zorluğuna kadar pek çok hastalığa da davetiye açabilmektedir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Netitrebet 1 ay önce Şikayet Et
    Yatmadan önce çörekotu yağı ile baldır kısımlarına 5 er dakika sert bir masaj yapılırsa iyi geliyor. Sabırla her akşam devam edilmelidir. Magnezyum içeren soda içilebilir.
    Cevapla
  • Uzm. 5 ay önce Şikayet Et
    Genellikle demir hapının iyi geldiği yazar tıp kitaplarında...
    Cevapla
  • mazlum 1 yıl önce Şikayet Et
    çok zor bir hastalık allah şifa versin olanlara
    Cevapla
  • wrisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu hastalığı olanlara yardım etsin çok zor çok çekmeyen bilemez
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tokat'ta erkek öğrencilere peçe takıp etek giydirdiler! MEB soruşturma başlattı
Taksim'de gösteri olmayacak! İşte 1 Mayıs'ta kapanan yol ve güzergahlar...