Badem sütünün faydaları ve zararları: Badem sütü mideye iyi gelir mi?

Kabuklu bir yemiş olan bademin içi yenilerek tüketilebildiği gibi sütü elde edilerek de tüketilebiliyor. Son zamanlarda süt şeklinde kullanımı ön plana çıkan bademin cilde ve mideye faydaları saymakla bitmiyor…

Badem sütünün faydaları ve zararları: Badem sütü mideye iyi gelir mi?
Badem sütünün faydaları ve zararları: Badem sütü mideye iyi gelir mi?
GİRİŞ 04.05.2023 09:39 GÜNCELLEME 04.05.2023 09:39

Hayvanlardan elde edilen gıdalar bazen kişilerde alerjik reaksiyonlara ve sindirim problemlerine sebep olmakta. Bademin dövülerek ortaya çıkardığı bu süt, diğer sütlerden farklı olarak ne kolesterol ne de laktoz içeriyor. Hazmı da oldukça kolay olan bu sütü gelin biraz daha yakından tanıyalım!

BADEM SÜTÜ NASIL İÇİLİR? ISITILIR MI?

Taze yapılıp, taze tüketilmesi gereken badem sütü, 2-3 günden fazla saklanmamalıdır.

Yaklaşık 2 bardak badem sütü için 1 su bardağı badem, 2,5 su bardağı su, bir tutam tarçın ve bir tutam bal veya diğer istenilen herhangi bir tatlandırıcı eklenir. 

Bademleri bir gece önceden suda bekletilirse ertesi gün soyulması daha kolay olur. Soyulmuş bademleri karıştırıcıya koyup su eklenir. Karışım öğütüldükten sonra bir bez yardımıyla süzülür. Buradan elde edilen bu su badem sütüdür. Tatlandırmak için bal/tarçın vb. eklemek isteğe bağlıdır.

Badem sütünü ısıtabilir veya herhangi bir yemeğin içerisine ekleyip pişirebilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki badem sütü ne kadar yüksek ısıda kaynarsa o kadar içeriğindeki faydaları besinleri kaybetmiş olur.

BADEM SÜTÜNÜN FAYDALARI

  • Badem, tüm fındıkgiller içinde tüketilmesi en favori olan besindir. Yüksek tüketim sebebi lezzetinin yanı sıra bağışıklık artırıcı ve antioksidan etkilerinden de kaynaklanmaktadır.

  • Magnezyum, bakır, fosfor gibi mineral açısından zengin olmasının yanında yüksek lif içerir.

  • Saç dökülmesini önlemeye ve saç diplerini güçlendirmeye yardımcıdır.

  • Zararlı güneş ışınlarına karşı korur. İşleme sırasında genellikle kalsiyum, A ve D vitamini ile takviye edilir.

  • Cildi derinlemesine temizler ve nem dengesini korur.

  • E vitamini bakımından zengin olduğu için hem göz sağlığını korur hem de hastalıklardan korumaya yardımcıdır.

  • İçeriğindeki polifenoller ve fitosteroller sayesinde kalp sağlığını korur.

  • Kolesterol ve doymuş yağ içermez ve sodyumdan düşüktür. Laktoz intoleransı olanlar güvenle tüketebilir.

  • Sindirim sistemini destekler ve hazmı kolaylaştırır. Mide rahatsızlıkları olanlar güvenle tüketebilir.

BADEM SÜTÜNÜN ZARARLARI

Badem sütünün insan sağlığı için bilinen bir yan etkisi yoktur. Fakat badem gibi kabuklu yemişlere alerjisi olan bireylerin badem sütü kullanımına dikkat etmesi gerekmektedir. Alerjik bünyeye sahip olan kişiler kapsamında badem sütü kullanımı ile burun akıntısı, nefes darlığı ya da hapşırma gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu sebeple alerji hassasiyetiniz varsa badem sütü kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız gerekmektedir

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'li restoran zincirleri KFC ve Pizza Hut'ın satışları düştü
Sözcü'den masabaşı asparagas haber: Elinde patladı!