Taze ebegümeci nasıl tüketilir, ebegümeci çayı nasıl yapılır? Ebegümeci faydaları nelerdir?

Genellikle çay olarak tüketilen ebegümeci, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen zahmetsiz bir bitkidir. Bazı bölgelerde ıspanak gibi kavrularak tüketilen ebegümecinin çayının da insan sağlığına yararları saymakla bitmiyor. Peki, ebegümeci faydaları nelerdir ve nasıl tüketilir?

Taze ebegümeci nasıl tüketilir, ebegümeci çayı nasıl yapılır? Ebegümeci faydaları nelerdir?
Taze ebegümeci nasıl tüketilir, ebegümeci çayı nasıl yapılır? Ebegümeci faydaları nelerdir?
GİRİŞ 20.04.2024 09:34 GÜNCELLEME 20.04.2024 09:34
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İlkbahardan yaz mevsimine geçişte yol kenarlarını süsleyen ebegümeci bitkisi, astım ve bronşit gibi birçok rahatsızlıkta etkilidir. Otu, yaprakları ve çiçekleriyle beraber sağlık sektöründe kullanılmaktadır.

Genellikle mor olmasıyla birlikte pembe ve beyaz renkleriyle de  görülen bu bitki hemen her bölgede yetişebilmektedir. İşte, ebegümeci faydaları ve ebegümeci çayı!

EBEGÜMECİ NEDİR?

Ebegümecigiller familyasına ait 1500 tür ebegümeci mevcut olmasıyla beraber büyük-küçük yapraklı türleri bulunurken renkleri de çeşitlilik gösterebilmektedir. Daha çok çay olarak tüketilen hibiskus bitkisi de aslında bir ebegümeci türüdür. İster kuru haliyle ister taze olarak tüketilebilir.

Ebegümecinin yaprakları, çiçekleri ve kökleri olmak üzere her bir yanından yararlanılır. Yaprakları hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Ebegümeci yaprakları çiğ olarak salatalarda, pişmiş olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır. Pişirildiğinde bamyadaki gibi bir mukus yapısı ortaya çıkar. Bu yüzden koyu kıvam vermek için çorbalarda, bazen de yumurta ikamesi olarak tercih edilebilmektedir. Kalp dostu ve hastalık düşmanı bu bitkiyi yakından tanıyalım!

EBEGÜMECİ FAYDALARI                                       

  • Solunum sistemi: Yapraklarından yapılan çay, bal veya limonla birlikte tüketildiğinde öksürük, balgam ve bronşit semptomlarının azalmasına yardımcıdır. yardımcı olur.

  • Bağışıklık sistemi: Ebegümeci yaprakları, bağışıklık sistemini destekleyen A, C ve K vitaminleri gibi antioksidan özellikleri bulunan vitaminler açısından zengindir.

  • Sindirim sistemi: Ebegümeci otu, lif açısından zengin olduğu için sindirim sağlığını destekler. Ayrıca yapraklarından yapılan çay, mide bulantısı ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.

  • Kalp sağlığı: Ebegümeci bitkisi, kalp sağlığına faydalı olan magnezyum ve potasyum gibi mineraller açısından zengindir.

  • Antienflamatuar: Ebegümeci yaprakları, antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu için eklem ağrısı, artrit (eklem iltihabı) ve diğer inflamatuar ağrılı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir.

  • Antioksidan: Ebegümeci yaprakları, antioksidan özelliklere sahiptir ve serbest radikallerin vücuda hasar vermesini önler. Böylece başta kanser olmak üzere bazı önemli hastalıkların önlenmesinde oldukça etkilidir.

  • Rahatlatıcı: Ebegümeci bitkisinin esans yağı sebebiyle rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi bulunur. Böylece rahat uyumaya, stres ve kaygı bozukluğunu gidermeye yardımcıdır.

EBEGÜMECİ ÇAYI NASIL YAPILIR?

  • İlk başta kurutulmuş halde satılan ebegümeci otunu aktardan aldıktan sonra su kaynatıyorsunuz.

  • Ölçeğiniz 1 bardak su için bir tutam ebegümeci otudur.

  • Kaynatmış olduğunuz suyun içerisine ebegümeci otunu ekleyin ve 5-10 dakika kadar  demlenmesini bekleyin.

  • Ebegümeci çayınız hazır hale geldiğinde süzerek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

EBEGÜMECİ ZARARLARI

Ebegümeci bitkisinin bilinen kesin bir zararı olmasa da her bitkide olduğu gibi temkinli davranmada fayda vardır. Özellikle de karıştırıldığı zaman etkilerinin nasıl olacağını bilmediğiniz bitkilerle beraber tüketmemeye özen gösterin. Çayını ise gün içinde 2 bardaktan fazla tüketmekten kaçınmalısınız.

Ayrıca antidepresan ilaçlarla etkileşimi olabileceğinden bu ilaçları kullanırken de ebegümeci tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Diğer ilaçlarla kullanımında ise de bir uzman hekime danışmanızda fayda vardır. Emziren ve hamile kadınlar için tüketimi hakkında yapılmış çalışma bulunmasa da anne ve bebek sağlığı açısından uzman hekime danışmadan tüketimi önerilmez.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Mahmuttr 1 ay önce Şikayet Et
    Kesip dograyip az su ile kavurup az da soganla pişirin soğan öldüğünde çok az da bulgur. Üzerine limon sıkıp yiyin.
    Cevapla
  • ALLAH dostu 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i mağfiret eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e rahmet eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e yardım eyle, zafer nasîb eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i muhâfaza eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i bir araya getir ve yekvücût eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i ıslah eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’in sıkıntılarını gider!
    Cevapla
  • Sağlamhanlı 6 gün önce Şikayet Et
    Amin ..
    Cevapla
  • Muhsin 2 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Şeriat isteriz. ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ. ALLAHIN RIZASINI, HOŞNUTLUĞUNU, SEVGİSİNİ VE DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA KAVUŞMAK İSTERİZ... ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN HUZURUNDA OLMAK İSTERİZ.
    Cevapla
  • Hak sever 2 ay önce Şikayet Et
    Kendi imkân ve idarende şerii kuralları uygulayabiliyormusun? Allhülalem. Kolaycılık olur. Ucuz kahramanlık olur. Şeriat önce yaşanır. Savunanların onda biri belki yaşıyor
    Cevapla
  • DOĞRU 11 ay önce Şikayet Et
    doğadaki bütün bitkilerin faydalarıda vardır ,yan etkileride,onun içindirki her söylenene inanmayın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Beşiktaş! Muhtemel 11'ler
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz