Karpal tünel sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Karpal tünel sendromu tedavisi...

Gündelik hayatında elini aşırı kullanan ve zorlayan kişilerde görülen karpal tünel sendromu, kendini elde ve parmaklarda ortaya çıkan ağrı, uyuşma hissi ile gösteriyor. Peki, karpal tünel sendromu tehlikeli mi, belirtileri nelerdir, karpal tünel sendromuna ne iyi gelir?

Karpal tünel sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Karpal tünel sendromu tedavisi...
Karpal tünel sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Karpal tünel sendromu tedavisi...
GİRİŞ 03.04.2024 13:22 GÜNCELLEME 03.04.2024 13:22
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Boyun fıtığı gibi farklı hastalıklar ile karıştırılabilen karpal tünel sendromundan korunmak için bazı yöntemler mevcut. El, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersizler yapılarak kasların kuvvetlendirilmesi ve bu bölgelerin genel olarak hareketsiz bırakılmaması gerek. Bir tür sinir sıkışması ile meydana gelen karpal tünel sendromuna ilişkin tüm merak edilenlere haberimizden ulaşabilirsiniz!

KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?

Karpal tünel sendromu; el bileğinden geçen sinirin (median adı veriliyor), ‘karpal tünel’ adı verilen kanalda sıkışması sonucu oluşan hastalıktır. Karpal Tünel, bilek seviyesinde ve üst kısmında kalın bir yapı ile kaplıdır. Bu kanalın içerisinde parmakların hareketini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır. Median sinir, parmakların (baş, işaret, orta ve yüzük) hissetmesini ve bazı hareketleri gerçekleştirmesini sağlar. Sinirin bu kanal içerisindeyken baskı altında kalması karpal tünel sendromunu ortaya çıkarır.

KARPAL TÜNEL SENDROMU BELİRTİLERİ

  • Karpal tünel sendromunun semptomları genellikle hafiften başlayarak etkisini artırır. Normal şartlar altında bireyler en başında parmaklarında veya elinde karıncalanma ve uyuşma hisseder.

  • Genel vaka tablosunda küçük parmak haricinde diğer bütün parmaklar etkilendiği gözlemlenmiştir. Bazı vakalarda parmaklarda elektrik çarpması gibi bir his tasvir edilmiştir.

  • Genellikle hastalar, semptomlarını hafifletmek için ellerini sallar.

  • Rahatsız edici hisler bireyin bileğinden koluna ve omzuna kadar ilerleyebilir. Karpal tünel sendromunun belirtileri genellikle gazete, kitap, telefon veya direksiyon simidi gibi nesneleri kendini gösterir.

  • Görüldüğü zaman dilimi genellikle gecedir. Bazı vakalarda ağrı ve uyuşma hissi bireyi uykudan uyandıracak düzeyde şiddetli olabilir. Uyuşma hissi zamanla sabit ve kalıcı bir hal alabilir.

  • Ellerde zayıflık ve güçsüzlüğün yanı sıra nesneleri elden düşürme karpal tünel sendromunun bir başka belirtisidir. 

  • Hastalığın ilerleyen aşamalarında başparmak kaslarında erime görülmektedir.

KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDEN OLUR?

Karpal tünel sendromu genellikle tek bir nedene bağlı olarak kendini göstermez. Bu sendromun gelişimine neden olabilecek çeşitli sağlık sorunları ve risk faktörlerinin bir araya gelmesi görülme sıklığını artırır. Bu rahatsızlığın kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanmasına sebep olarak, bu boşluğun kadınlarda erkeklere nazaran daha dar olması verilebilir.

Hastalığın seyri ve gelişimini etkileyen bazı rahatsızlıklara örnek verecek olursak;

  • Şeker hastalığı,

  • Tiroid bezi hastalıkları,

  • Hamilelik ve menopoz dönemlerinde görülen vücudun aşırı sıvı tutması (sıvı retansiyonu),

  • Hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği),

  • Bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücre ve dokularda harabiyete neden olduğu otoimmün hastalıklar,

  • El bileği bölgesinde meydana gelmiş travmalar diyebiliriz.

KARPAL TÜNEL SENDROMU TEDAVİSİ

Karpal tünel sendromu tedavisi için ilk olarak el ve el bilekleri zorlayan işlerden kaçınılması, aşırı zorlanma yapılmaması şart. Meslek nedeni ile el ve parmaklarını kullanan kişilerde el bileğini sürekli bükülü şekilde tutmamaya gayret edilmesi gerek.

Bununla birlikte el, el bileği ve parmakları güçlendirici birtakım egzersizler yaparak kaslar kuvvetlendirilmelidir. Bu bölgeleri hareketsiz bırakmamak korunmadaki en önemli noktayı oluşturur.

Karpal tünel sendromu tedavi sürecinde bölgesel ağrı kesici ve ödem çözücü jellerin kullanılması fayda sağlar. Bununla beraber sadece gece kullanılacak olan el-bilek ateli ile sinir çevresine kortikosteroid enjeksiyonları son derece güvenli ve etkin tedaviyi oluşturur.

İlaç ve diğer alternatif tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik şikayetleri devam eden veya ilerlemiş hastalar için basit ve lokal anestezi altında yaklaşık 15 dakika süren ufak bir operasyon ile tam iyileşme elde etmek mümkün.  İki haftalık el istirahat sonrası hastalar normal günlük yaşantılarına uyum sağlayabilirler.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • tinnel 3 hafta önce Şikayet Et
    emg çektiriyorsun sinir sıkışması orta ve ileri düzeyde yazıyorsa emg sonucunda ameliyat oluyorsun.ameliyat lokal anestezi ile avuç içi uyuşturularak yapılıyor.3 kez gün aşırı pansuman 2 hafta sonra dikişlerin alınması.3 gün kolun askıda kalması.ameliyattan sonra el ve parmak hareketlerine başlanılması sonrasında ben bu geceleri elde uyuşma derdini şimdiye dek boşuna neden çekmişim?
    Cevapla
  • Veli 10 ay önce Şikayet Et
    Kartal tünel sendromuna ameliyattan önce hacamat ve sülük terapisi yaptırın.ameliyatla bir süre sonra agri devam ediyor.
    Cevapla
  • misafir 10 ay önce Şikayet Et
    ben ameliyat oldum şu an iyi hep aynı işi yapmak sebeb oluyor zamanında birde ergonomik olmayan masa mousr kullanımıda tetikledi küçük şeyleri tutamıyorsun eline tesbih al uyusuyor kalem al parmaklar odun gibi oluyor.ameliyatın tek handikapı tendonu kestikleri için baş parmak bilek güçsüzleşiyor ama 6 aydan sonra geçiyor oda şimdi sol elde var orta seviye onuda ilerde ameliyat ettirecem
    Cevapla
  • Veli 10 ay önce Şikayet Et
    Hacamat ve sülük tedavisi yaptırın.ameliyat çözün değil.agri tekrarlıyor...
    Cevapla
  • İşte öyle 10 ay önce Şikayet Et
    Ben ameliyat oldum. Sol elimi kullanamıyordum ve kolumu kıvıramıyordum. Çok şükür şimdi iyiyim... Çok çok az bir kayıpla atlattık...
    Cevapla
  • srvvr 10 ay önce Şikayet Et
    20 gün önce baş ve işaret parmaklarında uyuşma oldu. Aile hekimi bir şey bulamayıp parmak uçları için krem vermişti. Kalp Cerrahisine yönlendirdi. Akciğer filmi, solunum efor testi yapıldı ve bunlar temiz çıktı. İç hastalıklarından randevu almaya çalışırken de 1 hafta içinde de bu ağrı bitti. Neden olduğunu anlayamadığım problemini bilek zorlamadan kaynaklı olduğunu bu yazıyla öğrendim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...