Şap hastalığı nedir? Şap hastalığı insana bulaşır mı? Hayvanda şap hastalığı belirtileri…

Hayvanlarda görülen ve insanlara da bulaşabilmesi tehlikesi taşıyan şap hastalığı, Kurban Bayramının da yaklaşmasıyla tekrardan gündemde. Kurban Bayramına hazırlık işlemleri hızla devam ederken arama motorlarında şap hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Soruları yer aldı...

Şap hastalığı nedir? Şap hastalığı insana bulaşır mı? Hayvanda şap hastalığı belirtileri…
Şap hastalığı nedir? Şap hastalığı insana bulaşır mı? Hayvanda şap hastalığı belirtileri…
GİRİŞ 16.09.2023 09:25 GÜNCELLEME 16.09.2023 09:26
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çift toynaklı hayvanlarda görülen şap hastalığı, son zamanlarda hayvan pazarlarının kapatılmasına, görüldüğü yerlerin karantina altına alınmasına sebep olmuştur. Tespit edildiği andan itibaren aşılamanın başlanması gereken şap hastalığının insandan insana bulaşıp bulaşmayacağı ise merak konusu. Peki, büyükbaş hayvanlardaki şap hastalığının tedavisi nedir ve şap hastalığı insanlara bulaşır mı?

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, çift toynaklı hayvanlarda görülen viral bir enfeksiyondur. Halk arasında tabak veya dabak olarak bilinir. Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir rahatsızlıktır.

Akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik viral bir enfeksiyon olan şap hastalığının bulaşma oranı oldukça yüksektir. Hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu yüzden ekonomik, siyasi ve ticari açıdan büyük öneme sahiptir.  Virus fiziksel etkenlere karşısında duyarlılık göstermektedir. Isıya dayanıksız olup 37 C'de 12 saatte, 60-65 C’de 1/2 saatte, 85 C’de ise birkaç dakikada etkisiz hale gelebilmekte.

HAYVANLARA ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NEDİR?

Büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığının ilk belirtileri; iştahsızlık, depresyon, ateş ve süt veriminde azalmadır. Gün içerisinde salya akışı gerçekleşir ve dil-dişetinde kesecikler şekillenir.



Bu keseciklere; iki parmak arasında, koroner kısımda, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastalanır. Keseciklerin yırtılmasıyla geniş ülseratif yaralar ortaya çıkabilir. Dil üzerindeki yaraların genel olarak birkaç gün içerisinde iyi olmasına karşın ayaklardaki ve nazal alandaki lezyonlar genellikle ikinci bakteriyel virüslerle karşılaşabilir.

HAYVANLARDA ŞAP HASTALIĞI TEDAVİSİ, KAÇ GÜNDE GEÇER?

Bulunulan bölgede çıkan şap hastalığının önünü alabilmek için o bölgenin sosyo-ekonomik durumu ve hayvanların oranı göz önünde bulundurulmalıdır. Şap hastalığının tedavisi ve kontrolü için 3 yöntem karşımıza çıkmaktadır:

 1. Kesim: Şap hastalığına yakalanmış hayvanların ve bunlar ile temas etmiş hayvanların kesime tabi tutulması esas alınır. Amaç, virüs kaynağının tüketilmesi (eliminasyonu) ve virüs yayılımını kesmektir. Bu yöntemin dezavantajı, büyük ölçüde hayvan kaybına neden olabilir çünkü şap hastalığının hayvanlar arası bulaşıcılığı çok yüksek. 

2. Karantina: Şap virüsü ile sadece bu yöntemden sonuç alınamayacağı açıktır. Ancak diğer yöntemler ile birlikte dikkat edildiğinde karantina oldukça önemlidir.

3. Aşılama: Hastalığın yaygın olduğu ülkelerdeki hayvan topluluğunda (popülasyonunda) yüksek antikor düzeyinin sağlanması hedeflenir. Bu yüzden düzenli ve yoğun aşılama ile hayvanlarda virüse karşı direnç hedeflenir. Ancak tam başarı sağlanabilmesi için karantina ve önleyici (profilaktik) takviyelere ihtiyaç duyulur.

ŞAP HASTALIĞI İNSANA GEÇER Mİ?

Şap hastalığı nadir de olsa insana bulaşabilir ancak halk sağlığını tehdit edecek bir durum söz konusu değil. Şap hastalığı görülen hayvanların eti, 4 derecede en az 24 saat dinlendirildikten sonra yenilebilecek kıvama gelir. Et bu şekilde hem virüslerden tamamen arınmış olur hem de lezzeti daha iyi duruma gelir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Ramazan Güngören 7 ay önce Şikayet Et
    ŞAP virüsü çocukların ağızlarında aft yapar
    Cevapla
  • Osman 10 ay önce Şikayet Et
    Önümüz kurban. Son 15 günde iller arası hayvan nakilleri yapılacak. Tarim ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çok keskin bir uygulaması var. Yasal süreler icinde şap aşısı olmayan ve 'Şaptan Ari' belgesi bulunmayan hayvanlar bölgesinde çıkarılmıyor. Bunun merkezi sistemle kontrolü ve kaydı tutulduğu için hayvan nakli yapanların ellerindeki belgeler sistemden kontrol ediliyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor