Normal doğumun 10 maddede sağlığa faydaları: Normal doğumun vücudu yeniler mi?

Normal doğum, birçok hamile kadının deneyimlediği ve umduğu bir yöntemdir. Doğal, müdahale gerektirmeyen ve annenin kendinde olduğu normal doğum pek çok kadın doğum uzmanı tarafından öncelikli tercih. Peki, normal doğumun anneye ve vücuda faydaları nelerdir?

Normal doğumun 10 maddede sağlığa faydaları: Normal doğumun vücudu yeniler mi?
Normal doğumun 10 maddede sağlığa faydaları: Normal doğumun vücudu yeniler mi?
GİRİŞ 16.11.2023 09:58 GÜNCELLEME 16.11.2023 09:58
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Annenin bebeğini dünyaya getirdiği mucizevi anlardan biri olan doğum, pek çok ebeveyn adaylarının merak ettiği konulardan biri. Sezaryen, normal ve suda doğum gibi çeşitli alternatifleri olan doğum her anne için aslında zorlu bir aşama.

Doğum sonra anne ve bebeğinin hızla toparlanması ise bu doğum aşamasıyla doğrudan ilişkili. Kadın doğum uzmanları tarafından normal doğum öncelikli tercih olsa da bu, annenin genetik ve biyolojik yatkınlığa bağlı. Peki, neden normal doğum öneriliyor, normal doğumun anneye faydaları nelerdir, normal doğum vücudu yeniler mi?

NORMAL DOĞUM NEDİR?

Normal doğum, doğumun mümkün olabildiğince müdahale edilmeden doğal akışında gerçekleştirildiği yöntemdir.  Bilimsel olarak; 37-42. gebelik haftaları arasında annenin kendiliğinden gelişen sancılarıyla rahim ağzında açılma ve beraberinde bebeğin doğum kanalından geçmesi ile oluşur. Normal doğum 3 aşamadan meydana gelir.

  • Birinci aşamada rahimde başlayan ve giderek sıklaşıp artan kasılmalar ile 14-18 saatlik süreçte rahim ağzının 9-10 cm’e kadar açılması hedeflenir. Bu süreçte annenin kasılmaları ve bebeğin kalp atımları düzenli aralıklarla kontrol edilir.

  • İkinci aşamada ise bebeğin doğumu meydana gelir. 

  • Üçüncü ve son evrede ise bebek ve annenin bütünlüğünü sağlayan plasenta çıkarılır.

NORMAL DOĞUMUN ANNE VE BEBEĞE 10 MUHTEŞEM FAYDASI

1. Normal doğum, annenin daha hızlı ve kolay iyileşip toparlanmasını destekler, gündelik hayatınıza erken dönmenizi sağlar.

2. Normal doğum sonrası anneler, hastanede maksimum 1 gün kalırlar ve doğum sonrası herhangi bir acı yaşamayacağı için bebeğiyle çok daha rahat ilgilenirler.

3. Normal doğum tecrübesi yaşayan anneler sezaryen doğuma nazaran daha az enfeksiyon riski taşırlar.

4. Normal doğum yapan annenin süt hormonları daha hızlı çalıştığı için süt ve emzirme probleminin görülmesi azdır.

5. Normal yollarla gerçekleşen doğum sonrası anne, doğum kilolarından çok daha kolay kurtulur.



6. Plasenta, kan pıhtıları ve bebekten kalan tüm artıkları, sıvıları vücut çok daha kolay temizler ve arınır.

7. Doğum yapan annelerin çok sık karşılaştığı kabızlık problemi normal doğumda daha az görülür.

8. Doğum kanalına giren bebek, baskıyla beraber ciğerlerinde bulunan amniyon sıvısını boşaltır. Böylece dünyaya gelen bebek daha az solunum problemine maruz kalır.

9. Doğum kanalında bulunan bebek, annesinden birtakım faydalı bakterileri alarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

10. Normal doğumla dünyaya gözlerini açan bebekler, sezaryen ile dünyaya gelen bebeklere göre daha fazla emme refleksine sahiptir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 10
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    doğal olan her zaman ne kadar faydalıysa doğumda kadının fıtratında var her zaman çünkü Yaratan öyle yaratmış
    Cevapla
  • Erdi 9 ay önce Şikayet Et
    Bence sezaryan....iyi doktora denk gelmezsen allah yardımcınız olsun. Onlarca bebek doğum kanalında oksijensiz kalıp engelli olabiliyor.
    Cevapla
  • osman 9 ay önce Şikayet Et
    Sen hiç doğurdun mu?
    Cevapla
  • Analizci 9 ay önce Şikayet Et
    Aile hekimliği sistemi nin sektöre hiçbir faydası yoktur dr.lar sadece reçete yazıp çok büyük maaşlar verilmektedir efektif bir sistem değildir sağlık ocakları yeniden açılmalıdır iğne pansuman dikiş aşı gebe takibi ve muayenesi sağlık ocaklarında daha iyi çalışılıyordu aile hekimi sisteminde de vazgeçilmelidir
    Cevapla
  • Ahmet 9 ay önce Şikayet Et
    Doğumda problem olmayacağı durumlarda bile sezeryan yapan doktorlar, vebali nasıl ödersiniz bilmem. Ulan insanın var olduğundan beri bebekler normal yolla doğuyor ama siz para için kesip biçiyorsunuz, birde daha rahat diyorsunuz. Kime rahat olduğu belli.
    Cevapla
  • Yıldız 9 ay önce Şikayet Et
    İnternette 30 dakika araştırın malesef şu gerçeği öğreneveksiniz. Doktorları buna zorlayan aldıkları doğum tazminat riskidir. Doğarkan cocukta olabilecek sorunşarı aile dava ettiğinde tazminatı ülkemizde doktor ödüyor. Avrupa ve amerikada SGK ödüyor. Oralarda sezeryan oranı yüzde 25-30. Bizde yüzde 70...
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Yıllarca normal doğum yapacaklar doktorlar daha fazla para almak için, sezeryan yaptırdılar. Bizim çocuklarda da normal doğum istediğimiz halde zorla sezeryan yapıldı.
    Cevapla
  • Burhan 5 ay önce Şikayet Et
    Yıldız doktorları kimse para avcısı olarak gösermiyor, kendileri gösteriyor. Ben daha hayatımda para avcısı olmayan doktor görmedim, bari memnun olsalar yine iyi dünyanın parasını alıp hala yetmiyor diye şikayet ediyor nankörler.
    Cevapla
  • Yıldız 9 ay önce Şikayet Et
    Doktorları buna zorlayan aldıkları doğum tazminat riskidir. Doğarkan cocukta olabilecek sorunşarı aile dava ettiğinde tazminatı ülkemizde doktor ödüyor. Avrupa ve amerikada SGK ödüyor. Doktorları para avcısı gösterenler utanmalı.
    Cevapla
  • Emre 9 ay önce Şikayet Et
    Allah bıze de 3 evlat nasıp etti. hangı doktor sezeryan dedıyse ayrıldım ordan , bız normal dogum ıstıyoruz dıye. eger saglık sııhhat sorunu yoksa normal dogum oncelıgımızdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı proje: Hedef Rusya ve Çin
Erdoğan'dan son dakika İsrail açıklaması! Nasıl saldıracaklarını çok iyi biliyoruz!