Karında kalp atışı hissi neden olur? Karında nabız atması normal mi, nasıl geçer?

Vücudumuza kan taşıyan en büyük damarlardan olan aort, diğer damarlara kıyasla kan pompalama esnasında daha belirgin bir etki bırakır. Bazen yatarken bazense otururken kalp atışı gibi alt karnın pıt pıt attığını hissederiz. Peki, karnın pıt pıt atması neden olur?

Karında kalp atışı hissi neden olur? Karında nabız atması normal mi, nasıl geçer?
Karında kalp atışı hissi neden olur? Karında nabız atması normal mi, nasıl geçer?
GİRİŞ 07.04.2024 17:05 GÜNCELLEME 07.04.2024 17:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kalpten çıkan aort, göğüs ve karın boşluklarına uzanır ve diğer damarlara kan pompalayarak vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinleri taşır. İnsanlar genellikle karın bölgelerinde bir kalp atışı gibi hareketlenme hissi yaşadıklarını fark ederler ve bu hareketlenmenin sebebini merak ederler. Bu hareketlenmenin temel nedeni aort damarının etkisidir. İşte, karında nabız atması ve aort anevrizmasına ilişkin tüm merak edilenler!

KARINDA DAMAR ATMASI NORMAL Mİ?

Özellikle kilosu boyuna nazaran az ve zayıf insanlarda, Aort damarının karın bölgesindeki atışı daha belirgin şekilde gözlemlenebilir. Bazen bu gibi durumlarda damar atış sesleri de duyulabilir. Ancak, bu gözlemlenen durum normaldir ve herhangi bir şüpheye yol açmaz. Aort damarının atması ve sırt üstü yatıldığında atışın görülmesi doğal bir durumdur.

Özellikle spor yapmayan kişilerde daha net bir şekilde fark edilebilir. Karın atmasıyla birlikte bazı belirtiler de görülüyorsa, doktora başvurmak son derece önemlidir. Bu belirtiler arasında mide bulantısı ve karın ağrısı öne çıkar. Bu sorunlarla birlikte atışın görülmesi, araştırılması gereken bir konudur.

AORT ANEVRİZMASI NEDİR?

Aort Anevrizması, diğer adıyla Aort balonlaşması, vücudumuzdaki kan dolaşımı için büyük önem taşıyan Aort damarının zayıflaması sonucu oluşan bir durumdur. Anevrizma, Aort damarının çeşitli bölgelerinde küçük boyutlarda oluşabilir. Ancak, Aort damarında kan sızıntıları meydana geldiğinde ciddi sonuçlara yol açabilir. Anevrizmalar zamanla genişleyebilir ve büyüdükçe damarın patlama riski de artar. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında acil tedavi gereklidir.

AORT ANEVRİZMASI BELİRTİLERİ

Anevrizma, Aort damarının herhangi bir bölgesinde oluşabilen bir durumdur, ancak en sık karın bölgesinde görülür. Göğüs içinde de meydana gelebilen türleri vardır ve genellikle küçük boyutlarda başlar, yavaşça büyürler. Anevrizma genellikle belirti vermez ve insanların farkında olmadığı için tespiti zor olabilir. Ancak zamanla büyüyerek yayıldığından, bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Karın bölgesinde şişkinlik, karın atmasında artış, karın bölgesinde hassasiyet ve ağrı en önemli belirtiler arasındadır.

Anevrizmadan korunmanın en önemli faktörleri arasında yüksek tansiyondan korunmak gelir. Eğer yüksek tansiyona sahipseniz, tedavisi için gerekli önlemleri almanız son derece önemlidir. Sigara kullanmak ve yüksek kolesterole sahip olmak da anevrizma oluşumuna katkıda bulunabilir. Spor yapmak, yağlanmadan kaçınmak için önemli bir adımdır ve hastalıktan korunmaya yardımcı olabilir.

AORT ANEVRİZMASI TEDAVİSİ

Anevrizmanın tedavisinde genellikle takip yöntemi tercih edilir. Eğer anevrizma çok ciddi boyutlarda değilse, düzenli aralıklarla yapılan tetkiklerle hastalığın durumu izlenir. İlerlemesini önlemek için az yağlı beslenme, kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulması, sigara ve alkol kullanımının engellenmesi gibi önlemler alınır. Gerektiğinde cerrahi operasyonlar da uygulanabilir.

Son yıllarda, endovasküler cerrahi adı verilen gelişmiş bir tedavi yöntemi de kullanılmaktadır. Bu yöntemde, anevrizma tedavi edilirken cerrahi operasyonlar yerine damar içinden yapılan girişimlerle anevrizmanın kontrol altına alınması hedeflenir. Ancak bu yöntem, hastalığın seviyesi ve hastanın durumu göz önünde bulundurularak karar verilen bir tedavi seçeneğidir.

Yine de, her hasta ve anevrizma durumu farklıdır. Tedavi yaklaşımı ve yöntemi, bir sağlık uzmanının değerlendirmesi ve önerileri doğrultusunda belirlenmelidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Namyelüs 2 ay önce Şikayet Et
    Son yıllarda sürekli tansiyonu yüksek dolaşan CHP lilere sorun,en çok onlarda görülebilir bu hastalık.
    Cevapla
  • Yörük GURD 9 ay önce Şikayet Et
    Genelde "göbekdüşmesi'nde" olur bu hadise. Moderin bilim de göbekdüşmesini bilmez. Şifalı bir ele gidersiniz o çeker ve kurtulursunuz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti