Sıcak havalarda soğuk duş almayın! Duşta sıcak-soğuk şoklama…

Bunaltıcı sıcakların gelmesiyle birlikte, insanlar sıcak havalarda rahatlamak için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Ancak uzmanlar, serinlemek amacıyla vücuda uygulanan soğuk veya buzlu suların vücut ısısını düşürmediğini ve hatta bazı sinirlere zarar verdiğine dikkat çekti. Serinleyeyim derken sağlığınızdan olmayın aman dikkat!

Sıcak havalarda soğuk duş almayın! Duşta sıcak-soğuk şoklama…
Sıcak havalarda soğuk duş almayın! Duşta sıcak-soğuk şoklama…
GİRİŞ 24.04.2024 18:00 GÜNCELLEME 24.04.2024 18:00
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Aşırı sıcaklarda vücut ısısını düşürmek için yaygın bir yöntem olan soğuk suya girmek veya başınızı buzlu suya sokmak, aslında vücut ısısını düşürmez. Aksine, ani ve yoğun soğuk teması vücudun ısı dengesini bozabilir ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Tansiyon düşmesi, nabzın düşmesi veya baygınlık gibi etkileri tetikleyebilir. Nasıl mı? İşte, soğuk duş almanın zararları ve sıcak-soğuk şoklaması… Sıcak duş mu soğuk duş mu?

Isınan havalardaki gıda zehirlenmelerine çok dikkat! Zehirlenme belirtileri…Isınan havalardaki gıda zehirlenmelerine çok dikkat! Zehirlenme belirtileri…

DUŞTA SICAK-SOĞUK ŞOKLAMA!

Uzmanlar, aşırı sıcak saatlerde dışarıda bulunmaktan kaçınılması, giyilen kıyafetlerin sıcaklığa uygun seçilmesi ve şapka gibi koruyucu giysilerin kullanılmasını öneriyorlar. Suyla temas edecek bir noktaysa, suya alışarak yavaşça girmenin faydalı olduğunu vurguluyorlar.

Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı da dikkatli olunmalıdır. Güneş yanıklarından ve cilt lekelenmelerinden korunmak için güneş kreminin düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Sadece güneşli alanlarda değil, gölgelik yerlerde de güneşin zararlı etkilerine maruz kalınabilir.

SERİNLEMEK İÇİN DUŞ ALIN AMA…

Uzmanlar, sıcak havalarda serinlemek amacıyla duş almanın da dikkatli yapılması gerektiğini vurguluyorlar. Ani ve aşırı soğuk su teması ciltte ve sinirlerde değişimlere neden olabilir ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle duş alırken suyun sıcaklığının kontrol edilmesi ve aşırı soğuk suya maruz kalmaktan kaçınılması önemlidir.

Sıcak havalarda sağlığımızı korumak için bilinçli adımlar atmak gereklidir. Aşırı sıcak saatlerde dışarıda olmamak, uygun kıyafetler seçmek, güneş kremini düzenli olarak kullanmak ve duş alırken su sıcaklığına dikkat etmek, olumsuz etkilerden korunmada yardımcı olacaktır. Sağlıklı ve güvenli bir yaz mevsimi geçirmek için bu tavsiyelere riayet etmek önemlidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 12
  • Mehmet 7 ay önce Şikayet Et
    Allaha sığınırım, Kulumuz Eyyûb'u da an. Hani o, Rabbına şöyle seslenmişti: «Şeytan elbette bana sıkıntı, yorgunluk ve işkence dokundurdu.» Ona: Ayağını (yere) vur; işte yıkanacak ve içecek soğuk bir su! (dedik). (Sad 41-42)
    Cevapla
  • NrcN 7 ay önce Şikayet Et
    20 yıl öncesi hastanelerde ateşli bebekleri soğuk suyla yıkattılar. Bunun hesabını kim verecek? Ben hep diyordum sıcak vucut birden bire soğuk suya girerse şok olur yapmayın. Hatta bazı hastanelerde musluk lavabosunda bebek yıkatırlardı. Benim aklıma geleni koca tıp bilmiyor muydu??
    Cevapla
  • ahmet 7 ay önce Şikayet Et
    kardeşim sapla-samanı karıştırıyorsun. hastalık durumunda yani yüksek ateşte soğuk su mecburdur. soğuk su kullanmazsan ateşi düşüremezsin asıl o zaman tehlikeli olur. burada normal sağlıklı insanların keyfi olarak soğuk suya girmesinden bahsediliyor.
    Cevapla
  • ahmet 7 ay önce Şikayet Et
    çok doğru. herkesin vücudu bünyesi aynı değildir. sıcaktan aniden soğuğa geçmek kalp krizine ölüme bile sebep olur. genç , güçlü veya bünye alışkın ise kan akışını hızlandırdığı için faydalıdır elbette. ama ani artan kalp atış hızı herkeste aynı etkiyi yapmaz. , merdiven çıkarken hatta yürürken kalp ritmi bozulan insanlar var soğuk suyu herkese nasıl tavsiye edersiniz?
    Cevapla
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Çook doğru
    Cevapla
  • Halkdan biri 7 ay önce Şikayet Et
    Soğuk suyun hücrelere iyi geldiği hatta ani şoklamanın hücreleri canlandırdığı söyleniyordu.sırf farklı haber yapmak için şimdide soğuk su zararlı diyorlar. O zaman bu ruslar neden hasta olmuyor.buz gibi suya giriyorlar.karda donana bile soğuk kompres yapılır evvela.
    Cevapla
  • Aslan 7 ay önce Şikayet Et
    Kim diyor Sana hasda olmuyorlar diye )))) eczaneleri insan dolu kuyruk herkosede 4.5 tame eczane olmasina ragmen...
    Cevapla
  • ahmet 7 ay önce Şikayet Et
    farklı haber yapmak için değil, her bünye aynı olamaz. dayanabilen alışkın olan yapsın. bünyesi kaldıramayacak kişilerin kalp kirizine bile sebep olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Silivri'de doğalgaz çıkarma çalışmaları: İlk ateş yandı, dağıtıma hazır
TCG Anadolu sahaya iniyor... 100 savaş gemisiyle gövde gösterisi