Sıfır kalori diye içmeyin! Şekersiz ve kalorisiz içeceklerden her yudum diyabete 1 adım daha itiyor!

Zayıflamak isteyenlerin çareyi düşük kalorili yiyecek ve içeceklerde bulması beraberinde büyük riskler de getirebiliyor. Sıfır kalori adı altında tüketilen besinler insan sağlığı için tehlikeli hastalıklara zemin hazırlıyor. Kalorisiz diyet soğuk içecekler şekeri yükseltiyor mu? Sıfır kalorili şekersiz içeceklerin zararları…

Sıfır kalori diye içmeyin! Şekersiz ve kalorisiz içeceklerden her yudum diyabete 1 adım daha itiyor!
Sıfır kalori diye içmeyin! Şekersiz ve kalorisiz içeceklerden her yudum diyabete 1 adım daha itiyor!
GİRİŞ 03.01.2024 15:43 GÜNCELLEME 03.01.2024 15:43
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yapılan araştırmalara göre tüketilen içeceklerde şeker yerine çok daha sağlıksız maddeler bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yakın bir zaman diliminde aspartamı "insanlar için muhtemelen kanserojen" madde sınıfına koydu.

0 kaloriye sahip diyet kolalar gibi alternatiflerde bulunan yapay tatlandırıcıları tüketen kişiler, tüketmeyenlere kıyasla tip 2 diyabet için daha fazla risk taşıyor. İşte, sıfır kalori ve kalorisiz, şekersiz içecek adı altında bünyede yapılan tahribatlar!

Tip 1 diyabet nedir, neden olur? Diyabet tip 1 belirtileri nelerdir? Tip 1 diyabet nedir, neden olur? Diyabet tip 1 belirtileri nelerdir?

0 KALORİLİ İÇECEKLER ZARARLI MI?

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, sıfır kalorili içeceklerin tüketiminin sağlık açısından riskli olabileceğini ortaya koydu. Bu içecekler, aspartam, sakarin ve stevia gibi yapay tatlandırıcılar içeriyor ve "diyet" adı altında pazarlanıyor. Uzmanlar, bu tatlandırıcıların güvenli şeker alternatifleri olmadığı konusunda uyarıyor.

Birçok çalışmada, yapay tatlandırıcılarla sıfır kalorili içecekler arasındaki ilişki, tip 2 diyabet riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Örneğin, Fransız bilim insanları tarafından yapılan bir çalışmada, 105.588 kişinin diyetleri ve sağlıkları incelenmiş ve 972 katılımcının tip 2 diyabet geliştirdiği görülmüştür. Bu katılımcıların yapay tatlandırıcı tüketenler arasında durum geliştirme şansının yüzde 69 daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

TATLANDIRICILAR DİYABETE ZEMİN HAZIRLIYOR!

Aspartam içeren ürünleri tüketenlerin, diyabet hastalığına yakalanma şansının yüzde 63 daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bazı sağlık yetkilileri, günlük aspartam limitlerinin hala güvenli olduğunu savunsa da, bağımsız uzmanlar bu tatlandırıcıların diğer sorunlara neden olabileceği konusunda uyarıyor. Diş aşınmaları gibi yan etkilerin yanı sıra, bu içeceklerin aşırı tüketimi, sağlıksız besinlerin tercih edilmesine ve kilo artışına neden olabilir.

Sağlıklı bir diyet için daha önemli olan, doğal olarak oluşan şekerlere sahip yiyecekleri tercih etmektir. Meyve gibi doğal şeker kaynakları, vitaminler, mineraller ve lif içerir ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar. Ayrıca, meyveler tokluk hissini artırarak sağlıklı bir kilo yönetimi sağlayabilir ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

TİP 2 DİYABETİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Özellikle geceleri sık sık idrara çıkma durumu.

  • Sürekli susama ve ağızda kuruluk hissi.

  • Şiddetli yorgunluk ve halsizlik.

  • Aniden kilo vermek ve iştahsızlık.

  • İyileşmesi daha uzun süren kesik veya yaralar.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 9
  • Anatolia 9 ay önce Şikayet Et
    Asitli içecekler ve birde meyveli soda diye satılan içecekler zararlıdır, içinde tatlandırıcı var, en güzel gazlı içecek sade maden suyu. Bir su, birde sade maden suyu girer evimize
    Cevapla
  • Bilge adam 6 ay önce Şikayet Et
    Bu güne kadar limonata ayran ve yemeklerin yanında salatadan kim zarar görmüş.... Söyleyeyim milleti zehirleyen mesrubatci tayfası..
    Cevapla
  • Derzeit 9 ay önce Şikayet Et
    Hepsini yasaklayın sorun çözülür...
    Cevapla
  • Uzaklardan 9 ay önce Şikayet Et
    En tehlikeli zararlı İÇEÇEK kokakola 33 yıldır evime girmez..
    Cevapla
  • Bozok 9 ay önce Şikayet Et
    Her şey zararlı
    Cevapla
  • coban 9 ay önce Şikayet Et
    o zaten tehlikelide.. am en tehlikesi üstünde light veya zero yazili olanlar.. hangi markadan olursa olsun..
    Cevapla
  • Ayşe Meryem 9 ay önce Şikayet Et
    Maden suyu dışında hiçbir gazlı içecek 30 yıldır evime girmez. Çocuklarım da haliyle alışmadı. Hazır ayranı bile, bir mandıracı dostumdan yapılışını öğrendikten sonra kullanmıyorum. Biliyor musunuz; pastörize süt, hiç daha yoğurt olmadan şişelenip ayran mayası damlatılıp sevke gidiyor ve yolda sütten ayrana dönüşüyormuş...
    Cevapla
  • Ahmet 9 ay önce Şikayet Et
    Bütün belirtiler var. Kilo hariç hepsi aynıyla vaki. İnsüline başladık hayırlısı bakalım.
    Cevapla
  • Bozok 9 ay önce Şikayet Et
    Yaşınız kaç
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Aliyev'den Reisi açıklaması: Hazırız!
Ayhan Bora Kaplan davasında 7 şüpheli tutuklandı!