Anne sütünün önemi ve faydaları: Emzirmenin bebeğe ve anneye mucizevi faydaları!

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre, anne sütü gelişme çağındaki bebeklerin temel besin kaynağı olurken anneyi de çeşitli hastalıklardan koruyor. Sadece bunlarla sınırlı kalmayan anne sütünün mucizevi faydalarını gelin yakından inceleyelim!

Anne sütünün önemi ve faydaları: Emzirmenin bebeğe ve anneye mucizevi faydaları!
Anne sütünün önemi ve faydaları: Emzirmenin bebeğe ve anneye mucizevi faydaları!
GİRİŞ 09.08.2023 15:07 GÜNCELLEME 09.08.2023 15:07

Anne sütü, bebeklerin sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını karşılarken büyüme, gelişme ve bağışıklığa da doğrudan etkide bulunuyor. Anne sütü sadece çocuklar için büyüme ve gelişme sürecine katkı sağlamıyor aynı zamanda hem anneyi hem de bebeği türlü hastalıklardan koruyor. Peki, anne sütü nasıl artar, hangi hastalıklara iyi gelir?

ANNE SÜTÜNÜN 9 MADDEDE BEBEĞE FAYDALARI!         

Bebeğin doğumunun ardından ilk hafta boyunca, annelerin memelerinden ''kolostrum'' adı verilen özel bir süt gelir. Kolostrum, bebeğin enfeksiyonlara karşı korunması için gerekli olan özel bileşenleri içerir ve bu nedenle büyük öneme sahiptir.

İkinci haftanın gelmesiyle birlikte, bu sütün içeriğindeki protein miktarı yavaşça azalırken, laktoz, yağ ve toplam kalori miktarı artar. Bu nedenle ikinci haftadaki süt, ''geçiş sütü'' olarak adlandırılır. Bu dönüşüm, bebeğin beslenme ihtiyaçlarının gelişimine uygun bir şekilde adapte olmasına yardımcı olur. Anne sütünün bebeğe faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Sindirim Kolaylığı: Anne sütü, inek sütüne kıyasla daha kolay sindirilebilir ve bebeğin hassas sindirim sistemine uygun bir yapıya sahiptir. Bu, sindirim sorunlarını minimize eder.

Düşük Protein ve Mineral İçeriği: Bebeğin sindirim ve böbrek sağlığı için önemli olan protein ve mineral içeriği inek sütüne göre daha düşüktür, böylece yüksek yüklenme riski azalır.

Zengin Mineral Emilimi: Anne sütü, demir, çinko gibi mineralleri bebeğin kullanımına uygun bir şekilde içerir ve emilimi inek sütüne kıyasla çok daha etkilidir. Özellikle demir emilimi, beş kat daha fazladır.

Temel Yağ Asitleri: Beyin ve sinir sistemi için gerekli olan yağ asitleri, anne sütünde doymamış yağ oranının fazlalığıyla vurgulanır. Bu yağlar, ilk dört ayda bebek tarafından sentezlenemediğinden anne sütüyle alınmaları zorunludur.

Taze ve Temiz Kaynak: Anne sütü her zaman taze ve temiz olarak bulunur, böylece bebeğin beslenme ihtiyaçları karşılanırken sağlık riskleri en aza indirilir.

Doğal ve Ekonomik Beslenme: Anne sütü, doğal ve ekonomik bir beslenme kaynağıdır, böylece aileler bebeklerini sağlıklı bir şekilde büyütebilirken aynı zamanda maliyetleri düşürebilirler.

Bağışıklık Güçlendirici Etki: Anne sütü içeriğindeki protein, enerji, yağ, karbonhidrat, enzimler, vitaminler, mineraller ve hormonlar sayesinde bebeğin bağışıklık sistemi güçlenir ve hastalıklara karşı direnci artar.

Az Alerji Riski: Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerji sorunları daha az görülür, çünkü anne sütü alerjik reaksiyon riskini düşürebilecek doğal bileşenler içerir.

Pişik Engelleme: Anne sütü, bebekte pişik gelişimini engelleyen özel bileşenlere sahiptir, böylece bebeklerin cildi daha sağlıklı ve korunaklı kalır.

ANNE SÜTÜ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Bebekler için: Anne sütü, bebeğinizin bağışıklığını destekleyip onları enfeksiyonlara karşı korumakla görevlidir. İçerdiği koruyucu ve takviye bileşenler sayesinde anne sütü içen bebeklerde ishal, kusma, kulak enfeksiyonu, menenjit, alerjiler, bronşit, bronşiolit gibi hastalıklara daha az rastlanır.

Anneler için: Kalori yakımını hızlandırarak doğum öncesi ideal kiloya geri dönmeye yardımcıdır. Yumurtalık ve meme kanseri gibi kanser risklerini en aza indirir. Kemik yoğunluğunu kuvvetlendirir ve adet kanamalarının başlangıcını geciktirir. Doğum sonrası uterusun normal boyutunu almasını destekler.

 ANNE SÜTÜ NASIL ARTAR?

Anne sütü içeriğinin zenginleşmesi ve miktarının artması bebeğin temel ihtiyaçlarını doğal yollardan daha çabuk giderilmesinde etkin rol oynar. Günümüzde emziren annelerin genel problemi olan anne sütünü artırmak için tüketilmesi gereken besinleri sizlere derledik!

  • Su,

  • Hurma, incir,

  • Yeşil yapraklı sebzeler,

  • Barbunya gibi baklagiller,

  • Nohut,

  • Tahin,

  • Kuru meyveler,

  • Rezene.

  • Ev yapımı şerbetli içecekler,

  • Sütlaç gibi az şekerli ve sütlü tatlılar,

  • Yulaf,

  • Havuç,

  • Balık,

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!
Rekabet kızıştı, kasko fiyatları dip yaptı!