Uzmanlar uyarıyor! Diyabet hastalığında %100 artış var!

14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, diyabet hakkında uyarılarda bulundu…

Uzmanlar uyarıyor! Diyabet hastalığında %100 artış var!
Uzmanlar uyarıyor! Diyabet hastalığında %100 artış var!
GİRİŞ 14.11.2023 17:25 GÜNCELLEME 14.11.2023 17:27
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kasım ayının 14’ü Dünya Diyabet Günü olarak kutlanırken uzmanlar, diyabet hakkında uyarılarda bulundu. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, diyabet hastalığının taşıdığı riskleri ele alırken Türkiye’de %100 artış olduğunu belirtti. Dünya genelinde yaklaşık 460 milyon insanın diyabet hastası bulunuyor.

Tip 1 diyabet nedir, belirtileri nelerdir? Diyabet tip 1 geçer mi, tedavisi nedir?Tip 1 diyabet nedir, belirtileri nelerdir? Diyabet tip 1 geçer mi, tedavisi nedir?

DİYABET SIKLIĞINDA %100 ARTIŞ VAR!

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de tip 2 diyabet sıklığında artış görülüyor. Obezite sıklığıyla paralel olarak artış gösteren diyabet hastalığına karşı önlem alınması gerekiyor. Uzmanlar, Son 10 yılda ülkemizdeki diyabet sıklığının yüzde 100 artarak yüzde 15'e çıktığını vurguladı.

KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR DİKKAT ETMELİ!

Prof. Dr. Atmaca diyabet hastalığına dikkat çekmek için şunları ekledi: “Ailesinde özellikle birinci derece akrabalarında diyabet hastalığı olan, kilolu, hareketsiz yaşam, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, polikistik over sendromu, gebelik şekeri ve iri bebek doğurma öyküsü olan, kronik olarak kortizon ilaçları kullanımı gibi risk faktörleri olan bireyler diyabet açısından riskli bireylerdir. Riskli bireylerin yıllık olarak diyabet açısından takibi hastalığın henüz böbrek hastalığı, kalp hastalığı, görme kaybı ve sinir hasarı gibi komplikasyonları gelişmeden erken fark edilmesine ve uygun önlemlerin alınmasını sağlayabilir. Pandemi haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrol altına alınması sadece sağlık çalışanlarının sorumluluğuna terkedilmemeli, her birey kendi risklerinin farkında olarak sorumluluk üstlenmelidir.”

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    siz şeker yüklemesi yapmaya devam edin hamile annelere
    Cevapla
  • kerem 5 ay önce Şikayet Et
    gidalarla oynarlarsa,, tabiki 100 % artar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik görüşme!
Gurur projeleri okullarda ders olarak anlatılacak