Psikolog Özcan, mutlu hayatın sırrını açıkladı: Hayır demek, strese iyi geliyor!

Psikolog Anıl Özcan, kişisel sınırlarımızı korumanın ve hayır diyebilmenin yaşam kalitesi üzerindeki etkisine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Psikolog Özcan, mutlu hayatın sırrını açıkladı: Hayır demek, strese iyi geliyor!
Psikolog Özcan, mutlu hayatın sırrını açıkladı: Hayır demek, strese iyi geliyor!
GİRİŞ 24.11.2023 15:58 GÜNCELLEME 24.11.2023 15:58

Genellikle birçok kişinin hayatında zorlandığı konuların başında 'hayır' demek geliyor. Kişisel sınırlarımızı korumanın en önemli anahtarlarından biri olan bu kısa sözcük, aslında hayatın pek çok alanında da büyük değişimleri beraberinde getirebiliyor.

"STRESİ AZALTMAMIZA YARDIMCI OLUR"

Psikolog Anıl Özcan, kişisel sınırları korumanın önemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Gündelik yaşamda gerektiğinde "hayır" kelimesini kullanmanın, kişinin kendi haklarını korumak ve sınırları belirlemek için önemli bir adım olduğunu işaret eden Psikolog Anıl Özcan, "Hayır demek, kişisel sınırlarımızı korumanın bir yolu olarak görülmeli, sağlıklı ilişkiler kurmamıza ve stresi azaltmamıza yardımcı olmalıdır" şeklinde konuştu.

"HAYIR DEMEK SAĞLIKLI YAŞAMAMIZA OLANAK TANIR"

Hayır demenin önemini anlatan Psk. Anıl Özcan, "Hayır demek, kişisel sınırlarımızı korumanın bir yolu olarak görülmeli, sağlıklı ilişkiler kurmamıza ve stresi azaltmamıza yardımcı olmalıdır. Hayır demek, kendi haklarımızı korumak ve sınırlarımızı belirlemek için önemli bir adımdır. Birçok insan, sürekli başkalarının isteklerini yerine getirme eğilimindedir ve bu durum zamanla stres ve huzursuzluk oluşturabilir. Ancak hayır demeyi öğrenmek, kendimize zaman ayırmamızı sağlayarak daha sağlıklı bir yaşam sürdürmemize yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.

"PSİKOLOJİYİ OLUMLU ETKİLİYOR"

"Hayır" demenin olumlu yönlerini sıralayan Özcan, "Kendinize zaman ayırın: Hayır demek, önceliklerinize odaklanmanızı sağlar ve zamanınızı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Sınırlarınızı belirleyerek, kendi ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve kendinize vakit ayırabilirsiniz. Stresi azaltın: Sürekli evet demek, üzerinize fazladan yük bindirebilir ve stres seviyenizi artırabilir. Hayır demek ise gereksiz sorumlulukları üstlenmek yerine, kendi huzurunuz için doğru kararı vermenizi sağlar. Sağlıklı ilişkiler kurun: Sınırlarınızı korumak, sağlıklı ilişkilerin temelidir. Kendi sınırlarınıza saygı gösterilmesini istiyorsanız, başkalarının sınırlarına da saygı göstermelisiniz. Hayır demek, ilişkilerinizde dengeyi sağlar ve karşılıklı anlayışı artırır." diye konuştu.

Hayır demenin bir beceri olduğunu ve zamanla geliştirilebileceğinin unutmamanın önemli olduğunu dile getiren Özcan, "Bu hafta sonu başka bir planım var, üzgünüm.’ ‘Teşekkür ederim, ancak bu teklifi kabul edemem.’ ‘Şu anda projeye katkıda bulunacak zamanım yok, maalesef.’ ‘Hayır demek, kişisel sınırlarımı korumamı sağlıyor.’ ‘Bu teklif, kariyer hedeflerime uygun değil’ gibi cümleler hayır kelimesine alternatif olabilir. Kendimize değer vermek ve kendi ihtiyaçlarımıza saygı duymak, daha sağlıklı, dengeli bir yaşam sürdürmemize yardımcı olur. Hayır demeyi öğrenmek, daha mutlu ve tatmin edici bir hayatın kapılarını açabilir." diyerek sözlerini tamamladı.

Nursena Akbaba Haber7.com - Editör
Haber 7 - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
"Bu adamlar  Erdoğan’a niye bu kadar hakaret ediyor Fatih?"
İstanbul'da ağaç katliamı! Esnaf ve vatandaş tepki gösterdi