Vücutta iyot eksikliği nasıl giderilir? En iyi iyot takviyesi nedir? İyot eksikliği belirtileri

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülden Yürüyen, doğumdan itibaren insan vücudunda kritik görevlere sahip olan tiroid hormonlarının sentezi için gereken iyot eksikliğinin yaşam kalitesini derinden etkileyebileceğini vurguladı. Vücutta iyot eksikliği belirtileri nelerdir?

Vücutta iyot eksikliği nasıl giderilir? En iyi iyot takviyesi nedir? İyot eksikliği belirtileri
Vücutta iyot eksikliği nasıl giderilir? En iyi iyot takviyesi nedir? İyot eksikliği belirtileri
GİRİŞ 23.04.2024 01:35 GÜNCELLEME 23.04.2024 01:36
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülden Yürüyen, "İyot eksikliği bireysel değil, toplumsal düzeyde tanısal ve düzeltici faaliyet gerektiren bir halk sağlığı sorunudur" diyerek iyot eksikliğinin önlenmesinin ve tedavi edilmesinin önemine dikkat çekti. Peki iyot eksikliği nasıl giderilir, iyot eksikliği belirtileri nelerdir ve en iyi iyot takviyesi nedir? İyot ne işe yarar?

Menisküs nedir, nasıl geçer? Menisküs yırtığı belirtisi ve tedavisi nedir?Menisküs nedir, nasıl geçer? Menisküs yırtığı belirtisi ve tedavisi nedir?

Karında nabız atması normal mi? Karında nabız atması nasıl geçer, neden olur?Karında nabız atması normal mi? Karında nabız atması nasıl geçer, neden olur?

İYOT NEDİR NE İŞE YARAR?

Tiroid hormonlarının sentezi için iyotun gerekliliğine değinen Uzm. Dr. Yürüyen, "İyot, vücutta üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken bir kimyasal elementtir. Doğada en çok okyanuslarda ve deniz suyunda bulunur. İyot eksikliği, tiroid hormonu üretimini engeller ve tiroid hormon yetersizliğiyle sonuçlanabilir" diyor.

Göğüs ağrısı çekenler aman dikkat! Kanser olabilir…Göğüs ağrısı çekenler aman dikkat! Kanser olabilir…

İYOT EKSİKLİĞİ SAĞLIK SORUNLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR!

Dr. Yürüyen, iyot eksikliğinin gebelikte zeka geriliği, nörolojik bozukluklar, ölü doğum ve düşük gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek, dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedenlerinden birinin iyot eksikliği olduğunu vurguluyor.

EN İYİ İYOT TAKVİYELERİ!

Uzman, iyotun sağlıklı bir tiroid fonksiyonu için kritik öneme sahip olduğunu ve günlük iyot ihtiyacının rafine sofra tuzundan karşılanabileceğini belirtiyor. Ancak, hekim önerisi olmadan kesinlikle takviye iyot kullanılmaması gerektiğini vurguluyor.

Dr. Yürüyen, rafine iyotlu sofra tuzunun önemine dikkat çekiyor ve tuzlu su balıkları, kabuklu deniz hayvanları, inek sütü, peynir, yoğurt, soya sütü ve yumurtanın dengeli bir şekilde tüketilmesinin iyot ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Özellikle tansiyon, kalp veya böbrek hastalığı gibi durumları olanların iyot desteğini alırken hekimlerine danışmalarını öneriyor.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • Adil 1 ay önce Şikayet Et
    ALLAH iman akıl fikir basiret feraset fetanet hidayet kurtuluş nasip etsin. Cahillik gafillik ve ahmaklıktan korusun.
    Cevapla
  • TOROSKAPLANI01 4 ay önce Şikayet Et
    Sayın okurlar düşünsel olarak ben ailem sağlıklı beslenen bireyler olduk salata yeşillik çeşitli gıdalar fakat bazı ilaçlar tesirli vücutta etkin dengeleri bozabilmekte tuz dengesi sıvı dengesi sodyum düşüşü özellikle kalp hastalıklarında dikkatedilmeli.İlaçların olumsuz etkilerine karşı doktor kontrolü ihmal etmeyiniz ve özellikle tuz ve içerikli besinler doktor bilgisiyle tüketilmeli
    Cevapla
  • Uzm.Dr.'dan: 4 ay önce Şikayet Et
    D vitamini gerçeği: D vitamini gıdalarla alınır, cildin çok az güneş görmesi ile aktif hale gelir. Haftada sadece 10 dakika kadar, sadece yüz ve kolların dirsekten aşağısının direkt güneş görmesi, bir haftalık ihtiyacı karşılamaya yeter. Tesettüre düşman olanlar bunu söylemiyor. Türkiye'de D vitamini eksikliği, D vitamininden zengin gıdaları (yoğurt, peynir, ...) fazla yememekten...
    Cevapla
  • Tual 4 ay önce Şikayet Et
    D vitamini eksikliği Türkiyede her 3 kişinin 2 sinde görülüyor bunun nedeni bebeklerin çocukların yetişkinlerin yaşlilarin yeterince beslenemediği yüzünden onun için öncelik d vitamini eksiliği olmalı doktorlarımız neden susuyor
    Cevapla
  • Goksel 4 ay önce Şikayet Et
    D vitamini eksikliği milletin güneşten kaçınması ile oluşur. D vitamini ancak güneş ışığı ile sentezlenir. Direk vitamin almak işin %50 si, diğer %50 si güneş ışığı
    Cevapla
  • anadolu.. 4 ay önce Şikayet Et
    Onlar doktor değil ilaç simsarı ilaç şirketi ne derse sana onu yazar yani satar.... dertleri tedavi değil işi uzatmak ve insanları daha da hasta etmek... malumunuz....
    Cevapla
  • xmen 4 ay önce Şikayet Et
    Sen konuşuyorsun ya, doktorlara ne gerek var !
    Cevapla
  • GerçekOlan 4 ay önce Şikayet Et
    Aman deyim sofranızda tuzu eksiltmeyin kararınca kullanın. Deniz tuzu ve kaya tuzu özellikle. Alzheimer tetikleyicisi diye biliyorum .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap
Ermeni vahşetinde yeni delil! Haritalar ortaya çıktı...500 bin Türk öldürüldü