Muşmula, Töngel meyvesinin faydaları: Muşmula çekirdeği ve yaprağı! Muşmula neye iyi gelir?

Muşmula, gülgillerin alt familyasından bir bitki olup aynı zamanda töngel, döngel veya beşbıyık isimleriyle de anılıyor. Özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişen muşmula meyvesi 3000 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürüyor. Peki, nedir bu muşmula yani töngel meyvesini bu kadar faydalı yapan?

Muşmula, Töngel meyvesinin faydaları: Muşmula çekirdeği ve yaprağı! Muşmula neye iyi gelir?
Muşmula, Töngel meyvesinin faydaları: Muşmula çekirdeği ve yaprağı! Muşmula neye iyi gelir?
GİRİŞ 21.04.2024 11:41 GÜNCELLEME 21.04.2024 11:41
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Doğanın adeta bir mucizesi olarak adlandırılması gereken muşmula içeriğinde pek çok yararlı bileşenleri bir arada bulunduruyor. Potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, folik asit, A ve C vitaminleri bakımından zengin bir meyve olan muşmula meyvesini gelin daha yakından tanıyalım. İşte, muşmula yani töngel meyvesinin faydaları ve muşmula çekirdeğine ilişkin merak edilenler!

Doğanın mucizesi: Kalp sağlığı destekleyen yemiş!Doğanın mucizesi: Kalp sağlığı destekleyen yemiş!

Mucize damar açıcı: Damardaki yağları söküp atacak!Mucize damar açıcı: Damardaki yağları söküp atacak!

MUŞMULA DEYİP GEÇMEYİN!

Muşmulanın sağlığa olan faydaları arasında sindirim sistemini düzenlemesi, bağırsak hareketlerini artırması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve iltihaplanmaları hızlı bir şekilde iyileştirmesi sayılabilir. Ayrıca, muşmula çayı kuru öksürüğe iyi gelirken, antioksidan özelliği sayesinde ağız içindeki yaraların iyileşmesine katkı sağlar.

Hurmanın faydaları nelerdir, iyi geldiği hastalıklar nedir? En iyi hurma çeşidi...Hurmanın faydaları nelerdir, iyi geldiği hastalıklar nedir? En iyi hurma çeşidi...

MUŞMULA MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?

Muşmula meyvesini doğru tüketmek için olgunlaşmış meyveleri seçmek önemlidir. Kabukları ve çekirdekleri çıkartılarak taze olarak tüketilebileceği gibi, püre haline getirilerek çeşitli tatlılarda kullanılabilir veya sirke, reçel, marmelat, pekmez ve hoşaf yapımında kullanılabilir. Ayrıca, muşmulanın çekirdekleri kaynatılarak içilebilir, ancak çiğ olarak tüketilmemelidir.

MUŞMULA ÇEKİRDEĞİ FAYDALARI

Muşmulanın çekirdeği sindirim sistemine faydalı olmasına rağmen çiğ olarak tüketilmemelidir. Çekirdekler kaynatılarak içilebilir ve böbrek sağlığına olumlu etkileri bulunmaktadır. Muşmulanın yaprakları romatizma ağrılarına karşı etkilidir.

MUŞMULA ÇAYI NASIL YAPILIR?

Muşmulaları yıkayın, çekirdeklerini çıkartın ve doğrayın. 1 litre suya bir avuç dilimlenmiş muşmula ekleyip kaynatın. Kaynayan çayı süzerek demlemesi için 5 dakika bekleyin. Ardından içerisine 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek afiyetle içebilirsiniz. Muşmula çayı, özellikle kış aylarında sıkça tüketilen bir içecek olup, sağlık açısından birçok olumlu etkisi bulunmaktadır.

MUŞMULANIN ZARARLARI VAR MI?

Ancak, muşmulanın aşırı tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Yüksek tansiyon hastaları muşmulayı dikkatli tüketmelidir ve ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler ve emziren anneler muşmula tüketmeden önce doktora danışmalıdır.

Sonuç olarak, muşmula sağlık açısından birçok fayda sunan bir meyve olmakla birlikte, tüketimine dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için uygun ölçülerde ve doğru tüketim şekilleriyle muşmulayı dahil etmek önemlidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 14
  • Aziz 2 ay önce Şikayet Et
    Bende yiyorum gemde çekirdeklerinide yutuyorum 3 -5 adet oldukçada tatlı doğal bir meyve
    Cevapla
  • Arif 2 ay önce Şikayet Et
    Sanırım siz olgunlaşmadan tüketmişsiniz muşmulaların olgunlaşıp çikolata kıvamına girmesi gerekir O zaman o mayhoşluk ve Boğazdaki burukluk hissi olmaz
    Cevapla
  • Esen 3 ay önce Şikayet Et
    Ben yedimde 4 taneden fazlasını yiyemedim çok mayhoş ve boğazı kamaştırıyor yani çay olarak daha iyi gider zaten meyve azıcık koskocaman 4 tane çekirdeği var alıç meyvesi gibi armut ve alıç karışımı bi4 tat
    Cevapla
  • Osman 2 ay önce Şikayet Et
    Siz ham yemişsiniz..
    Cevapla
  • Ayşe 3 ay önce Şikayet Et
    Ham yenmez.olgun yenir.
    Cevapla
  • İlker 3 ay önce Şikayet Et
    Geri kalan 990 faydası nerede ?
    Cevapla
  • Çaldıran....1514 3 ay önce Şikayet Et
    Oku da öğren !!!!!!
    Cevapla
  • Emrullah BAYRAM 3 ay önce Şikayet Et
    Bir faydasını da ben söyleyeyim. Olgunlaşmamış meyvesi veya yeşil yaprağı çay olarak içilirse ishali keser..
    Cevapla
  • Zeki 3 ay önce Şikayet Et
    Doğrudan tüketirseniz, kabız yapar!
    Cevapla
  • Beşir 3 ay önce Şikayet Et
    Kusura bakmayın ben yanlışlıkla şikayet yerine bastım
    Cevapla
  • Mehmet Bilal 3 ay önce Şikayet Et
    Cok tesekkür ediyoruz,Beyzanur hanima ve ekibine,faydali ve güzel bilgiler veriyorlar,yalniz bir husus dikkatlerden kacmis. Bu güzel nimetler "dogadan"veya tabiattan degil yaritici ,hayat verici Cenabi ALLAH cc tan . Bu hususlarada dikkat edilirse memnun kaliriz.Ayni okullar mezunlariyiz. Elhamdülillah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!