Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden, neden olur? Cilt kuruluğu belirtileri…

Pullanma, kaşıntı ve çatlama ile karakterize edilen cilt kuruluğu oldukça rahatsız edici bir durumdur. Çeşitli nedenlerle daha sonradan ortaya çıkabilen veya vücudun genel nem dengesinin sonucu olarak görülebilen cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur?

Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden, neden olur? Cilt kuruluğu belirtileri…
Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden, neden olur? Cilt kuruluğu belirtileri…
GİRİŞ 27.04.2024 22:25 GÜNCELLEME 27.04.2024 22:26
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yağlı cilde sahip olanlar bile, zaman zaman ciltte kuruluk problemiyle karşı karşıya kalabiliyor. Kuru cilt vücudun herhangi bir bölümünü veya tümünü etkisi altına alabilir. Genellikle ellerde, kollarda ve bacaklarda ortaya çıkan bu durum için bazen nemlendirici kullanmak yeterli kalmıyor. Altta yatan ve farklı nedenlerden kaynaklanan cilt kuruluğu, tedaviye direnç gösterebilir. İşte, cilt kuruluğu neden olur, hangi hastalığın habercisidir ve cilt kuruluğuna ne iyi gelir sorularının yanıtları!

CİLT KURULUĞUNUN NEDENLERİ

Parlaklığını ve pürüzsüzlüğünü kaybeden cildin altında yatan nedenler, Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden tarafından açıklanıyor. Sağlıklı bir cilde sahip olmanın yanı sıra cildin yaşla birlikte maruz kaldığı güneşin zararlı etkilerinden korunmak için dikkate alınması gereken önemli bilgileri paylaşıyor.

Cilt kuruluğu, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzıyla doğrudan ilişkilidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden'e göre, sağlıksız beslenme ve yorgunluk, cildin parlaklığını ve pürüzsüzlüğünü kaybetmesine neden olabilir. Bu durum, doğru zamanda ve doğru ölçüde beslenmenin önemini vurgular.

VİTAMİN VE MİNARALLERİN CİLT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Diyetisyen Erden, C, E, A, K ve B kompleks vitaminleri ile minerallerin cilt sağlığına olan faydalarına değiniyor. Özellikle C ve E vitaminlerinin güneşin olumsuz etkilerini azaltabileceğini belirtiyor. C vitamini için turunçgiller, brokoli, karnabahar gibi besinleri, E vitamini için ise bitkisel yağlar, fındık, badem gibi kaynakları öneriyor.

A VİTAMİNİ VE BİOTİN

A vitamini, nemlendirici etkisiyle doku onarımına destek olurken, biotin de deri, tırnak ve saç hücrelerinde bulunan önemli bir besin öğesidir. Biotin kaynakları arasında muz, yumurta, pirinç yer alırken, A vitamini içeren yiyeceklerin çizgi ve kırışıklıkları azalttığını vurguluyor.

GÜNEŞİN ZARARLI ETKİLERİNE KARŞI

Diyetisyen Erden, güneşin zararlı etkilerine karşı cildi koruyan selenyumun tam tahıllı gruplar, deniz ürünleri, sarımsak ve yumurtada bulunduğunu belirtiyor. Ayrıca, C vitamini, çinko ve bakırın birlikte alınmasının cilt esnekliğini artırdığını ekliyor.

CİLT SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN GIDALAR

Sağlıksız beslenme alışkanlıklarından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Erden, yağlı salata sosları, mayonez, yağlı peynirler, tuzlu ve şarküteri ürünleri, yağlı ve şekerli hamur işleri, gazlı içecekler, kahve ve çay gibi gıdaların cilt sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.

CİLDİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

Diyetisyen Erden, cildi güçlendirmek için likopen içeren domatesin tüketilmesini ve antioksidan güç bakımından zengin meyve ve sebzelerin düzenli olarak tüketilmesini öneriyor. Ayrıca, omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıkların haftada en az 2 kez tüketilmesini vurguluyor.

GÜNEŞ IŞIĞI VE SU TÜKETİMİ

Son olarak, Diyetisyen Erden, öğlen saat 10.00-15.00 arası güneş ışığına maruz kalmamayı ve zorunlu durumlarda yüksek koruyucu faktörlü güneş kremi kullanmayı hatırlatıyor. Ayrıca, yaş ilerledikçe cilt kuruluğunu önlemek için günlük su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Su tüketiminin kilo başına 30 ml olması öneriliyor; örneğin, 60 kg olan bir bireyin günlük su ihtiyacı 1800 ml olmalıdır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Kadriye 3 ay önce Şikayet Et
    Ciddi boyutta cilt kuruluğu sorunum var. Buradaki tavsiyeleri uygulamayı düşünüyorum. Teşekkürler Beyzanur hn ve teşekkürler Sn Erden hn...
    Cevapla
  • Halim 3 ay önce Şikayet Et
    Karabiberi çok seviyordum,her yemeğe salataya katiyordum,yüzüm çökmeye krişmaya başladi ellerim sanki hizla yaşlaniyordu,nedeni karabiberdi,biraktim düzeldi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DEAŞ'lı yakalandı