Demans hastalığı tanı konulmadan 15 yıl önce tahmin edilebilecek

Bilim insanları kan testinde tespit edilebilen ve demans başlangıcını öngören 4 yeni protein kalıbı belirledi. Hastalarda resmi olarak tanı konmadan 15 yıl önce demans riskini tahmin edecek bir kan testi geliştiriliyor.

Demans hastalığı tanı konulmadan 15 yıl önce tahmin edilebilecek
Demans hastalığı tanı konulmadan 15 yıl önce tahmin edilebilecek
GİRİŞ 15.02.2024 09:41 GÜNCELLEME 15.02.2024 09:41

Araştırmacılar, hastalarda resmi olarak teşhis konmadan yaklaşık 15 yıl önce demans riskini tahmin edebilecek bir kan testi geliştiriyor. Bilim insanları İngiltere Biobank projesine kayıtlı 50 binden fazla sağlıklı gönüllüden kan örnekleri topladı. Kan örneklerinde demansa ilişkin "biyolojik belirtiler" keşfedilmesiyle teste yönelik umutlar arttı.

Kan analizi, genel olarak demansın, özellikle de ileri yaşlarda alzheimer hastalığının başlangıcını tahmin eden dört protein kalıplarını belirledi.

YÜZDE 90 DOĞRULUK ORANI

Protein profilleri yaş, cinsiyet, eğitim ve genetik yatkınlık gibi daha geleneksel risk faktörleriyle birleştirildiğinde bilim insanlarının teşhisten yaklaşık 15 yıl önce demansı yüzde 90 doğrulukla tahmin etme olanağı tanıdı.

Çin'deki Warwick Üniversitesi ve Fudan Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Jianfeng Feng, "Bunu İngiltere'deki hastanelerde kullanılabilecek bir tarama kiti olarak geliştirmeyi umuyoruz" dedi.

Son zamanlarda yapılan çok sayıda çalışma, kan testlerinin demans geliştirme olasılığı en yüksek olan hastaları çok önceden belirleme potansiyelini ortaya koydu.

Bu sayede doktorlar, Alzheimer için tam teşhis testleri de dahil olmak üzere daha ileri değerlendirmeler için hangi hastaların hızlı bir şekilde takip edilmesi gerektiğini belirleyebilir.

Son çalışma için, 2006 ile 2010 yılları arasında demans tanısı olmayan 52 bin 645 İngiliz'den kan örnekleri toplandı. Bu örnekler donduruldu ve 10 ila 15 yıl sonra analiz edildi.

Bin 400'den fazla katılımcının demans hastalığına yakalandığı belirlendi.

Busenur Çalık Haber7.com - Yasemin.com
Haber 7 - Busenur Çalık
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!
İsveç'te Jade Sandberg isimli bir kadın polis eşliğinde Kur'an-ı Kerim yaktı