Akciğer kanseri öldürür mü, kurtulma şansı var mı? Akciğer kanseri belirtileri

Dünyada kanser ölümlerinde erkeklerde birinci, kadınlarda ise ikinci neden olduğunu bilinen akciğer kanserlerinin %90’ı sigara kaynaklı. Göğüs hastalıkları uzmanı, akciğer kanser riskini 10 ila 30 kat kadar artırabilen sigara hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Akciğer kanseri öldürür mü, kurtulma şansı var mı? Akciğer kanseri belirtileri
Akciğer kanseri öldürür mü, kurtulma şansı var mı? Akciğer kanseri belirtileri
GİRİŞ 04.04.2024 09:13 GÜNCELLEME 04.04.2024 09:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, uzun süreli sigara kullanan hastalarının tedavisinin çok daha zor olduğunu dile getirdi. 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla dünyada en yaygın olan akciğer kanseri hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Uykuda ve gece aşırı terleme neden olur? Aşırı terlemeye ne iyi gelir?Uykuda ve gece aşırı terleme neden olur? Aşırı terlemeye ne iyi gelir?

AKCİĞER KANSERİ: ÖNLENEBİLİR BİR TEHLİKE!

Akciğer kanseri, tıp dünyasının en acı gerçeklerinden biridir. Prof. Dr. Özlü'nün vurguladığı gibi, bu hastalık dünyada erkeklerde birinci, kadınlarda ise ikinci sırayı alarak ölümcül bir tehdit oluşturur. 2018 istatistiklerine göre, akciğer kanseri yaklaşık 2,1 milyon insanı etkilemiş ve 1,8 milyonunun hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Ancak, bu felaketin ardında yatan gerçek, aslında sigara kullanmayanlarda büyük ölçüde önlenebilir bir hastalık olduğudur.

Gece ayak yanmasına ne iyi gelir? Ayak altı yanması nasıl geçer? Ayakta anlık sıcaklık hissi...Gece ayak yanmasına ne iyi gelir? Ayak altı yanması nasıl geçer? Ayakta anlık sıcaklık hissi...

SİGARANIN ÖLÜMCÜL DOKUNUŞU!

Prof. Dr. Özlü, akciğer kanserinin yüzde 90'ının temel nedeninin sigara içilmesi olduğunu belirtiyor. Sigara, akciğer kanseriyle doğrusal bir ilişki içindedir. Ne kadar erken yaşta başlanırsa, ne kadar uzun süre devam edilirse ve günde ne kadar fazla içilirse, akciğer kanseri riski o kadar artar. Sigara içmek, adeta ölümle bir alışveriştir. Ancak, bu ölümcül alışkanlığı terk etmek, yaşamı uzatmanın anahtarıdır.

Sigarayı bırakanlar, yaşamlarına yıllar eklerler. Prof. Dr. Özlü'ye göre, sigarayı bırakanlar, bıraktıkları yaşa bağlı olarak 6-10 yıl daha yaşama şansı kazanırlar. Sigarayı bırakan yetişkinler, akciğer kanseri riskinde belirgin bir azalma yaşarlar. Özellikle sigarayı azaltanlar, risklerini önemli ölçüde azaltır. Akciğer kanserinden korunmanın en etkili yolu ise hiç sigara içmemektir.

Vücutta iyot eksikliği belirtileri nelerdir? En iyi iyot takviyesi nedir? İyot ne işe yarar?Vücutta iyot eksikliği belirtileri nelerdir? En iyi iyot takviyesi nedir? İyot ne işe yarar?

AKCİĞER KANSERİ NEDEN OLUR?

Sigara dışında, akciğer kanserinin diğer risk faktörleri de vardır. Uzun süreli sigara içimi, yaş, aile öyküsü, çevresel faktörler ve bazı meslekler akciğer kanseri riskini artırabilir. Asbest gibi kimyasalların maruziyeti, iç hava kirliliği, genetik yatkınlık ve KOAH gibi hastalıklar da riski artırır.

AKCİĞER KANSERİNE KARŞI ÖNLEM!

Prof. Dr. Özlü, belirtilere dikkat çekerken, öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, halsizlik gibi semptomların ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor. Bu belirtiler varsa, vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalıdır. Erken teşhis, tedavi ve iyileşme şansını önemli ölçüde artırır.

Akciğer kanseri, önlenebilir bir hastalıktır. Sigara gibi riskli alışkanlıklardan uzak durmak, sağlıklı bir yaşam sürmek için atılacak en önemli adımdır. Prof. Dr. Özlü'nün ifade ettiği gibi, sigarayı bırakmak, yaşam beklentisini artırır ve akciğer kanseri riskini azaltır. Bu bilinçle, sağlıklı tercihler yapmak hayati önem taşır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Cahil vatandaş. 3 hafta önce Şikayet Et
    Her kanserden petrol ve Aliminyumun türevleri sorumludur. Diğerlerleri yardımcıdır.
    Cevapla
  • Osman 3 hafta önce Şikayet Et
    Göğüs kanserinden şifa bulan bir hasta da benim eniştemdir. 2000 yılında Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde Doç Dr Mehmet Ali Bedirhan hocamız (halen aynı hastanede) ve ekibiyle yapılan operasyonla sağlığına kavuştu. Şüphesiz şifanın gerçek sahibi Rabbimiz. Hocamızın doğru kararları tam nokta atışı olmuştu. Bir yaprağı komple alındı ama eniştem normal hayatına döndü ve halen yaşıyo
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler
İsrail'i korku sardı: Netanyahu her kapıyı çalıyor Biden sessiz...