Prof. Dr. Tevfik Özlü'den 'inatçı öksürük' uyarısı!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir" dedi.

GİRİŞ 18.02.2025 15:14 GÜNCELLEME 18.02.2025 15:15
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş hastalarda geçmeyen öksürüğün alerjik reaksiyonların bir işareti olabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Özlü, son günlerde artan solunum yolu enfeksiyonlarının ardından birçok hastanın geçmeyen ve tekrarlayan öksürük şikayeti ile hastaneye başvurduğunu belirterek, "Son günlerde solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında büyük bir artış var. Buna bağlı olarak pek çok hastam öksürük şikayeti ile bana geliyor. 'Hocam, hastalık geçirdim ama öksürüğüm devam ediyor. Acaba bu alerjik bir öksürük mü yoksa enfeksiyona bağlı bir öksürük mü?' diyorlar. Bizler de hasta ile karşılaştığımızda bu sorunun cevabını araştırıyoruz. Enfeksiyon ile ilgili öksürükler genellikle 3-5 gün içerisinde iyileşir. Semptomlarla beraber ateşiniz düştüğünde, boğaz ağrınız geçtiğinde, hapşırmanız, kırıklığınız ve halsizliğiniz düzeldiğinde öksürüğün de geçmesi gerekir" diye konuştu.

"UYGUN TEDAVİ YAPILMALI"

Prof. Dr. Özlü, uzun süreli ve tekrarlayan öksürüğün alerjik bir duruma işaret edebileceğini kaydederek, "Öksürük özellikle iyileştikten sonra tekrar bir atak şeklinde başlıyorsa, hava yollarınızda aşırı bir duyarlılık ve enfeksiyonun o duyarlılığı tetiklemesiyle ortaya çıkan inatçı öksürük söz konusudur. Bu uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Uzayan ya da ikincil atak şeklinde ortaya çıkan öksürükler solunum yollarındaki alerjik duyarlılık, atopi (alerjiye yatkınlık), solunum yolu alerjisi, alerjik nezle, astım ya da alerjik bronşit gibi durumlar söz konusu olabilir. Araştırılması ve ona uygun tedavilerin yapılması gerekiyor. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır. Bu ayrımı yapmak önem arz ediyor" dedi.

KAYNAK: DHA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 12
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    biz biliyoruz da bir türlü hekimler bilmek istemiyor,aynı tedavi aynı ilaçla devam.
    Cevapla
  • Yagmur 1 ay önce Şikayet Et
    Verem
    Cevapla
  • güzelsöz 1 ay önce Şikayet Et
    yine çıkmış meydana bilim kurulunun üyesi ....korku pompalamaya mı yine.. sırada ne aşısı var..
    Cevapla
  • ABDULLAH 1 ay önce Şikayet Et
    Bu adamı konuşturmayın artık. Ya da her dediğinin tersini yapın....
    Cevapla
  • Met 1 ay önce Şikayet Et
    Aşıcı degil miydi bu dayı! Doktorlar inanilirligini iyice yitirdi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özel sokak çağrısı yapmıştı! Tutuklananların aileleri ayaklandı! CHP'ye sert tepki
Bakan Tekin'e tam destek! Uzmanlar uyardı: Boykot yapan öğretmene ağır cezalar gelebilir!