En hızlı bu 2 yaş aralığında yaşlanıyoruz! Vücutta büyük değişiklikler ortaya çıkıyor

Bilim insanları, insan vücudundaki yaşlanma sürecinin özellikle iki önemli dönemde hızlandığını keşfetti. Araştırmalara göre, yaşlanma sürecindeki en belirgin değişiklikler genellikle 44 yaş ve 60 yaş civarında meydana geliyor. Bu kritik yaş aralıklarında, vücudun biyolojik fonksiyonlarında önemli bir hızlanma gözlemleniyor.

En hızlı bu 2 yaş aralığında yaşlanıyoruz! Vücutta büyük değişiklikler ortaya çıkıyor
En hızlı bu 2 yaş aralığında yaşlanıyoruz! Vücutta büyük değişiklikler ortaya çıkıyor
GİRİŞ 13.03.2025 10:09 GÜNCELLEME 13.03.2025 13:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bilim insanları, insan vücudundaki yaşlanma sürecinin iki kritik dönemde hızlandığını tespit etti. Araştırmaya göre, yaşlanma sürecinde en keskin değişimler ortalama 44 ve 60 yaşlarında yaşanıyor.

Aman kaş yaparken göz çıkarmayın! Fayda beklediğiniz vitaminler ciddi zarara dönüşebilirAman kaş yaparken göz çıkarmayın! Fayda beklediğiniz vitaminler ciddi zarara dönüşebilir

40'LI YAŞLAR VE 60'LI YAŞLARIN BAŞLARI DEĞİŞİMLERİN EN YOĞUN OLDUĞU DÖNEMLER!

Stanford Üniversitesi'nden genetikçi Michael Snyder, "Zaman içinde kademeli olarak değişmiyoruz, bazı dönemlerde gerçekten dramatik değişimler yaşıyoruz. Orta 40’lı yaşlar ve 60’lı yaşların başları, bu değişimlerin en yoğun olduğu dönemler. Üstelik hangi molekül sınıfına bakarsanız bakın, bu durum değişmiyor." ifadesine yer verdi.

Yaşlanma süreci karmaşık bir biyolojik değişim sürecine dayanıyor ve birçok hastalığın riskini artırıyor.

Snyder ve ekibi, bu süreci daha iyi anlamak ve yaşa bağlı hastalıklarla mücadelede etkili yollar geliştirmek amacıyla insan vücudundaki biyolojik değişimleri takip ediyor.

MOLEKÜLLER BELİRGİN DEĞİŞİMLER GÖSTERİYOR!

Araştırmacılar, 108 yetişkinin birkaç yıl boyunca belirli aralıklarla biyolojik örneklerini inceledi. Toplamda 135 binden fazla biyolojik faktör analiz edilerek, yaşlanma sürecinde belirgin değişimler gösteren moleküller tespit edildi.

Çalışmaya göre, vücuttaki moleküllerin yaklaşık %81’i 44 ve 60 yaşlarında belirgin değişimler gösteriyor.

İŞTE, O DEĞİŞİKLİKLER...

40’lı yaşların ortalarında lipid, kafein ve alkol metabolizması, kalp-damar hastalıkları, deri ve kas fonksiyonlarıyla ilgili moleküllerde önemli değişiklikler yaşanırken, 60’lı yaşların başında karbonhidrat metabolizması, bağışıklık sistemi ve böbrek fonksiyonlarında değişimler gözlemlendi.

YAŞLANMA SÜRECİ SADECE KADINLARLA SINIRLI DEĞİL

Bu yaş aralıklarının kadınlarda menopoz veya perimenopoz dönemiyle kesişmesi nedeniyle bilim insanları, bunun temel etken olup olmadığını da araştırdı. Ancak bulgular, erkeklerin de aynı yaş aralığında benzer biyolojik değişimler yaşadığını gösterdi.

Çalışmanın başyazarı, metabolomik uzmanı Xiaotao Shen, "Bu durum, kadınlarda menopozun etkisi olsa da, hem erkekler hem de kadınlar için daha büyük etkenlerin söz konusu olduğunu gösteriyor. Bu etkenlerin tespit edilmesi, gelecekteki araştırmalar için öncelik olmalı." dedi.

GELECEK ARAŞTIRMALAR DAHA GENİŞ KAPSAMLI OLACAK

Araştırmacılar, çalışmanın örneklem büyüklüğünün sınırlı olduğunu ve 25 ila 70 yaş arasındaki bireyleri kapsadığını belirtti. Gelecekte, daha geniş yaş aralıklarını içeren ve daha detaylı biyolojik incelemeler içeren araştırmalarla bu sürecin daha iyi anlaşılması hedefleniyor. Araştırmanın sonuçları Nature Aging dergisinde yayımlandı.

Kübra Yılmaz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • .... 1 hafta önce Şikayet Et
    Biyolojik açıdan erkek, geri planda aynı zamanda kadındır.(Anne karnında da önce dişi olarak yaratılır sonradan erkeğe evrilir) Ama kadın, sadece kadındır.
    Cevapla
  • Doğrusu 1 hafta önce Şikayet Et
    Abdullah Bey, yorumunuz yanlış. Erkekte hem dişilik X hemde erkeklik Y kromozonu bulunur, fakat kadında sadece dişilik XX kromozonu bulunur. Kuran da ise Hz. Havvanın ,Hz. Ademin kaburga kemiğinden yaratıldığı gibi bir tasvir vardır. Cinsiyet değişim ameliyatında, erkek kadına ,doğurma özelliği hariç hemen hemen dönüşebilirken, kadının erkeğe dönüşmesi ağırlıklı olarak yapaydır.
    Cevapla
  • Kriptolara Dikkat 1 hafta önce Şikayet Et
    O zaman neden kadınların bıyıkları ve sakalları çıkıyor, vücutları kıllı, bariz erkeklik özellikleri taşıyorlar, erkekten türedikleri ortada.
    Cevapla
  • Abdullah 1 hafta önce Şikayet Et
    Tam tersi.Kadın , erkekten yaratılmıştır.Erkek erkekdir.Kadında ise biraz erkeklik vardır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
3245 yıldır açılmadı! Çoğunu İlk kez göreceksiniz! İşte tarihi değiştiren fotoğraflar...
61 milyon dolarlık J-15 savaş uçağının düştüğü anlar! Alev topuna döndü