Bağışıklığı altüst edip virüs bombardımanına tutuyor! Eğer D vitamini eksik çıkarsa...

Mevsim geçişlerinde hava sıcaklıklarının hızla değişmesi, bağışıklık sistemini zorlayarak hastalıkların hızla yayılmasına zemin hazırlıyor. Aynı zamanda, D vitamini eksikliği vücudun savunma mekanizmalarını zayıflatıp grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara yakalanma olasılığını artırıyor.

Bağışıklığı altüst edip virüs bombardımanına tutuyor! Eğer D vitamini eksik çıkarsa...
Bağışıklığı altüst edip virüs bombardımanına tutuyor! Eğer D vitamini eksik çıkarsa...
GİRİŞ 25.03.2025 11:14 GÜNCELLEME 25.03.2025 14:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mevsim geçişlerinde ani sıcaklık değişimleri, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hastalıkların hızla yayılmasına neden olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, soğuk havaya aniden maruz kalmak tek başına hastalıklara yol açmaz; bunun için virüs veya bakteri gibi patojenlere de maruz kalmak gereklidir. Bunun yanı sıra, D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatarak grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara yakalanma ihtimalini yükseltir.

Cep dostu: Kilosu 60 TL’den bile az! Bunu tüketince hastalık yüzü görmeyeceksinizCep dostu: Kilosu 60 TL’den bile az! Bunu tüketince hastalık yüzü görmeyeceksiniz

Sağlık Bakanlığı Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Fatma Aybala Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk havanın bağışıklık sistemini dolaylı etkilediğini belirterek, "Soğuk havaya aniden maruz kalmak tek başına doğrudan kişiyi hasta etmez. Bunun gerçekleşmesi için bakteri veya virüslere maruz kalınması gerekir." şeklinde ifadeler kullandı.

ÖKSÜREREK VEYA HAPŞIRARAK DAHA KOLAY YAYILABİLİR!

Soğuk hava nedeniyle nem oranının düşmesinin, solunum yollarındaki koruyucu bariyerleri zayıflattığını ve mikropların vücuda girişini kolaylaştırdığını ifade eden Altay, "Soğuk ve rüzgarlı havada, hasta kişilerin öksürerek ya da hapşırarak burun ve ağızlarından attığı virüs veya bakteri içeren mikro düzeydeki damlacıklar havada daha fazla ilerleyebilir ve kaçınılmaz olarak başkalarının bu damlacıkları solumasıyla daha kolay yayılabilir. Daha yüksek nem oranına sahip bölgelerde ise bu damlacıkların havada ilerlemesi daha zor olur." diye konuştu.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR!

Prof. Dr. Altay, soğuk havada kapalı ve kalabalık alanlarda daha fazla vakit geçirilmesinin hastalıkların yayılmasını hızlandırdığını aktararak, D vitamini eksikliğinin de bağışıklık sistemini zayıflatarak grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini yükselttiğini söyledi.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini açısından zengin besinler tüketilmesi gerektiğine işaret eden Altay, bunun yanı sıra yeterli ve düzenli uyunması, yeterli su tüketimine özen gösterilmesi, ortamdaki nemin korunması, ellerin sık sık yıkanması, öksürüp hapşırırken ağız ve burnun kapatılması, kalabalık ve kapalı alanlarda maske kullanılması önerilerinde bulundu.

Prof. Dr. Altay, bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı bireylerin ek takviyelere ihtiyacı olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Doğal beslenmenin, sebze ve meyvenin dışlanmadığı beslenme düzeninde zaten mineral ve vitaminler dengeli şekilde alınmaktadır. Ancak yaşlılar, beslenmede sorun yaşayanlar, bazı kronik hastalar için vitamin takviyesi gerekli olabilir. Bu kişilerde takviyeye ihtiyaç olup olmadığına bir hekimin karar vermesi ve kullanılacak preparatı da hekimin önermesi en sağlıklı yol olacaktır."

KAYNAK: AA
Kübra Yılmaz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • coban 4 hafta önce Şikayet Et
    kisin devamli öksürmenin en önemli iki sebebi var.. birincisi evlerde yanan kaloriferden dolayi evdeki nemin yok olmasi ve havanin kuru olmasi.. peteklerin üstünde icinde su olan bardak olmasi gerekiyor.. ikinciside bagisiklik sistemin zayif olmasi.. yeni virüs kapmayada gerek yok.. virüs zaten bedenimizde dolu.. bunlar ölmüyor, veya yokolmuyor.. devamli bedenimizdeler..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara Valiliği'nden açıklama: CHP'nin talebi reddedildi
ABD'li Business Insider Türkiye'nin denizlerdeki sessiz devrimini yazdı