Çayların mucizevi yanları
Bitki çayları insan sağlığı için büyük önem taşıyor. Ada çayı astıma, ayrıkotu iltihapları kurutmaya yarıyor, asma yaprağı vücuda dinçlik verirken, biberiye ise gençliği geri getiriyor. İşte çayların mucizevi yanları:

Bitki çaylarının insan sağlığı için büyük önem taşıdığını söyleyen Doğal Tıp Derneği Başkanı Dr. Ender Saraç, ada çayının astıma iyi geldiğini, ayrıkotunun iltihapları kuruttuğunu, asma yaprağının vücuda dinçlik verdiğini, biberiyenin ise gençliği geri getirdiğini anlatıyor.
Doğal Tıp Derneği Başkanı Dr. Ender Saraç, bitki çaylarının şifalı dünyasını anlattı. Saraç, geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan 'Doğanın Şifalı Eli' adlı kitabında özellikle bitki çaylarının sağlıklı bir yaşamın 'olmazsa olmaz'ları arasında yer aldığını söyledi. İşte Saraç'ın kaleminden çayların mucizevi yanları:
ADAÇAYI: Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır. Astım hastaları için yararlıdır. Bu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırır. Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz.
ALOE VERA(SARISABIR): Eski Yunanlıların güzelleşmek için kullandıkları bir bitki. Yıpranmış ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece yararlı. Akne sıcaktan kaynaklanan kaşıntılara karşı cildi koruyor. Yıpranmış saçları onarıyor ve nemlendiriyor.
ASMA: Yaprakları kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.
AYRIKOTU: İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.
BİBERİYE: Eski zamanlarda gençliği geri getiren biberiye, sivilcelere iyi geliyor. Cildin esnekliğini ve sıklığını artırıyor.
SİYAH ÇAY: Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde kullanılıyor. Yağlı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz.
DUT: Beyaz dut yaprakları idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır.
FESLEĞEN: Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır. Enerji verir ve cildi rahatlatır.
IHLAMUR: Yüzyıllardır hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Sakinleştirici ve yumuşatıcı özelliğiyle kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir.
ISIRGANOTU: Böbrek hastalarının vazgeçilmez dostudur saç dökülmesini de önler.
KARANFİL: Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.
KEKİK: Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.
KUŞBURNU: Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarını ve sindirim sistemi sorunlarını çözer. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.
NANE: Cilde enerji, canlılık ve yoğun bir ferahlık hissi verir. Dokuların elastikiyetini kuvvetlendirir.
ÖKSEOTU: Kalbin atışlarını arttırır. Damar kireçlenmelerinde faydalıdır. Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır.
PAPATYA: Tahriş olmuş, ve ferahlamaya ihtiyacı olan ciltler için idealdir. (ELİF ATMACA / Yeni Şafak)