Sahte bal üreticileri bu kez yandı!
Balda tağşiş ve taklidin önüne geçmek amacıyla Türkiye'de üretilen tüm bal türleri, atomlarına ayrılarak nükleer analizleri çıkarılacak...

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin ortak yürüttüğü projeyle, Türkiye'de üretilen tüm bal türleri, atomlarına ayrılarak nükleer analizleri çıkarılacak.
''Türkiye'de Gıda İzlenebilirliğinde Kararlı İzotop Ölçümlerinin Uygulanması Projesi'' kapsamında, TAEK'in Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile yaptığı protokolle, 81 ilden alınan 300 bal örneği üzerinde çalışma başlatılacak.
Analizler sonucunda örneklerin atomlarına bakılacak ve bu ürünlerin orijinleri hakkında bilgi toplanacak, ayrıca tağşiş olup olmadığı da belirlenecek.
Esans mı gıda boyası mı şurup mu anlaşılacak
Projeyle özellikle bal üretiminde glikoz ve fruktoz şuruplarına birtakım esans ve gıda boyaları katılarak ya da arıya şeker şurubu takviyesi yapılarak üretilen ballardan gerçek balı ayırt ederek tüketicinin korunması hedefleniyor.
Böylece geleneksel Türk gıdaları için kararlı izotop oranlarını içeren bir veri bankası oluşturulacak. Gıdaların otantik orijinlerinin tespitinde, kararlı izotop oranlarından yararlanılacak.
Bu araştırma projesi ile Türkiye'deki gıdaların coğrafik karakterizasyonunda nükleer analitik tekniklerin kullanımı sağlanacak. Geleneksel Türk gıdaları için stabil izotop oranlarını içeren bir veri bankası oluşturulacak.
Proje kapsamında ayrıca, bölgelerden ve illerden elde edilen 200 farklı pirinç ile mercimek ve 150 farklı zeytinyağı örneğinde de çalışmalar yapılacak. Ürünlerin bölgesel farklılıklardan hareketle orijinleri hakkında veri bankası oluşturulacak.
Ürün İzleme Yöntemi standardı kapsamında özellikle ihracatta öneme sahip gıdaların tüketici istekleri doğrultusunda üretim bölgelerinin belirlenmesi ve sahteciliğin önlenmesi amaçlanıyor.
81 ilin bal haritası
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, balın tüm özelliklerinin nükleer analizlerle ortaya çıkarılacağını söyledi.
Projeyle aynı zamanda balların üretildiği bölgeye uygun niteliklerinin de çıkarılacağını dile getiren Yılmaz, ''Bu şekilde baktığımız zaman balların parmak izinin çıkarıldığı söylenebilir. Balların içerdiği polenler, kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenecek ve belli standartlar çıkarılacak. Projeyle aynı zamanda 81 ilin bal haritası da çıkarılacak'' dedi.
-
c.cos 12 yıl önce Şikayet Ether şeyi yasaklayabiliyorlar da . şu sigarayı neden yasaklayamıyorlar hala anlayamıyorum. sahte balı savunduğumdan değil ama sonuçta içinde öldürecek birşey yok, bal demeselerde kahvaltılık sıvı şeker diye satsalar problem yok. tereyağ tadında margarin gibi yani. sigaranın için fare zehirinden tut, uçak benzinine kadar bin tane zehirli madde var. anca fiyatını yükseltebiliyorlar. yani kesin zararlı ama ne yapalım bir türlü yasaklayamıyoruz durumu var ortada. sigaranın içindeki bir tane madde acaba bir çikolatanın içinde olsa. zararlı diye anında müdehale ederler, sattırmazlar. demekki devlet bu bal diye satılan ürünlerden de çok satılsa ve çok yüksek bir ötv alsa buna da birşey demeyecekti ama balcılar bunu beceremediler demekki.Beğen
-
Cenk ERENOĞLU 12 yıl önce Şikayet Etburası türkiye. sahte bal yapan bir firma deşifre olunca başka bir markayla yeniden piysaya çıktı, reklamları var tv lerde. burası türkiye arkadaşlar kanunlar ve yönetmelikler işi kitabına uyduramaynalar içindir.Beğen Toplam 1 beğeni
-
turan şahin 12 yıl önce Şikayet Etyuhhh. adamlarda utanma yokki..hala bir çok kanal da reklam yapıyorlar....aslın da bu yayını yapanlara göz yuman yetkililerde de utanma yok...Beğen Toplam 11 beğeni
-
Hasan KARA 12 yıl önce Şikayet Etbizi aldatan bizden değildir. sn.yetkililer sahte bal imalatını %70 engelleyebilecek bir önerim var; şekerle bal yaptıranlar için öncelikle il ve ilçe tarım müdürlüklerince şeker toptancılarına yönelik denetim getirilmeli. 100 kovan arısı olan biri için ilk ve son baharda besleme şurubunda kullanacağı miktardan fazla şeker almaları önlenmelidir. bunun yolunu siz bulun. glikozla bal üreten sahtekarlar için ise glikoz üreten fakrikadan son imalata kadar denetim yapın, şekerleme üreticisi olanın tüketeceği glikoz bellidir, ondan fazla temin etmesinin önüne geçin. bunun da yolunu siz bulursunuz. ayrıca sadece bal değil tüm gıda sahtekarlığına ağır yaptırımlar getirin. yeter namuslu üreticinin mağduriyeti ve milletin sağlığının bozulması. herkes hasta bu memleketde daha ne duruyorsunuz.Beğen Toplam 9 beğeni
-
hamdi akın 12 yıl önce Şikayet Etatı alan üsküdarı geçti. atı alan üsküdarı geçti sen daha yeni izotopuna ayırıyorsun...bakalım inşALLAH halkın gazını alma amaçlı yapılan bir haber değildir ne kadar icraate dökülecek göreceğiz...gerçi sadece bal değil gıdada her gün çıkan haberlere bakılırsa yemediğimiz şey kalmamış .....Beğen Toplam 5 beğeni