Sezaryenle doğumda birinci ülke Türkiye

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu, Türkiye’deki sezaryen oranının 32 ülke içinde en yüksek oran olduğunu söyledi

Sezaryenle doğumda birinci ülke Türkiye
Sezaryenle doğumda birinci ülke Türkiye
GİRİŞ 19.02.2016 15:40 GÜNCELLEME 19.02.2016 15:40

Bursa Kent Konseyi tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'Doğumuna Sahip Çık' adı altında düzenlenen eğitim sempozyumuna Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi dR. Sare Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Recep Altepe ve çok sayıda anne adayı katıldı.

'DOĞUMUNA SAHİP ÇIK'

'Doğumuna Sahip Çık' projesinden çok heyecan duyduğunu belirten Sare Davutoğlu, projenin bütün aşamalarının, yıllardır gerçekleştirilmeye çalışılan hem kamu, hem sivil toplum kuruluşları hem de geniş halk kitleleri ve kamuoyu tarafından büyük bir problem olarak görülen, sadece sezaryen oranlarının yüksek olması değil, doğumun çok daha güzel bir tecrübe olarak doğum yolculuğunu çok güzel hatıralarla hem bebeğin hem de annenin bu yolculuktan güçlenerek çıkması için çok güzel bir adım olarak gördüğünü ifade etti.

Herkesin doğum şekli, doğum ortamları hatta doğuma bakışı ile ilgili bir çok şeyin olması gerektiği gibi olmadığının farkında olduğuna değinen Sare Davutoğlu, "Elbette ki sezaryen oranlarımız oldukça yüksek. OECD üye 32 ülke içinde sezaryenle doğum oranının en yüksek olduğu ülke maalesef Türkiye. Hatta Şili ve Meksika'dan bile daha yüksek oranlara sahibiz. Genel olarak Türkiye'de geçen yıl gerçekleşen oranımız yüzde 52. Yani doğan 100 bebeğimizden 52 tanesi sezaryenle dünyaya gelmiş. OECD ülkelerinden bazı rakamlar vermek istiyorum. İsrail, yüzde 15.4, Hollanda yüzde 15.6, İngiltere yüzde 23, Amerika'da yüzde 32.5, İtalya yüzde 36.1. OECD ortalaması yüzde 27.6 ve bu ortalamayı yukarı çeken üç ülke, Şili Meksika ve Türkiye" dedi. 

ARTAN SEZARYEN ORANI SPASTİK FELÇLİ ÇOCUKLARIMIZIN SAYISINI AZALTMADI'

Sezaryenlerin spastik felç ve bebek ölüm oranları üzerine aslında çok etkisini olmadığını kaydeden Sare Davutoğlu, "Sıfır komplikasyon beklentisiyle birçok hanım, hekime başvuruyor ama biz biliyoruz ki bu artan sezaryen oranları bu spastik felçli çocuklarımızın sayısını hiç azaltmadı. Sezaryen oranlarının 3 kat daha fazla artmasına karşın bu oranlarımızda bir değişiklik olmadı. Normal doğuma göre 39. haftada bile bebekte solunum sorunları 2 ile 2.5 kat daha fazla görülüyor, sezaryen doğumlarda. Anne-bebek bağlanmasında sorunlar, emzirme sorunları dikkat çekiyor. Yapılan bu çalışmalara rağmen düzelmeyen artan sezaryen oranlarımızın gösterdiği gerçek, maalesef doğuma bakışımızla ilgili önemli bir problemimizin olduğu. Doğumlarımıza sahip çıkmak, doğurana ve doğana saygı göstermek hepimizin ortak görevi" dedi. 

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı