Şeker yerine meyve tüketin!

Diyetisyen Melis Destereci, gün içinde 3 ana, 3 ara öğünün kan şekeri regülasyonu için oldukça önemli olduğunu söyledi.

Şeker yerine meyve tüketin!
Şeker yerine meyve tüketin!
GİRİŞ 11.08.2016 12:43 GÜNCELLEME 11.08.2016 12:43

Diyetisyen Destereci, "Ara öğün tüketerek beslendiğimizde gün içinde almamız gereken enerjiyi dengeli ve sağlıklı bir şekilde gün içine dağıtarak vücudumuza almaktayız. Ara öğün tüketilmesi psikolojik açlığı yani aç değilken aç olma duygusunu bastırmamıza yardımcı olur. Ara öğünler bir sonraki yemekte çok yüksek kalorili yiyeceklere olan eğilimi azaltarak, mide kapasitemizi çok doldurmadan, sindirim sistemimizi yormadan rahatlamasını sağlar" dedi.

Adım adım ideal kiloya

Sağlıklı ara öğün seçeneklerinin iştahımızı gün içinde kontrol altında tuttuğunu belirten Destereci, "Kilo korumamıza veya kilo vermemize yardımcı olarak bizi hedeflenen kilomuza adım adım yaklaştırır. Ara öğün yapılmadığı takdirde bir sonraki öğünde yediklerimizin miktarı artacak ve uzun süre açlıkta kendini korumaya alan vücut, fazla tüketilen besinleri depo etmeye başlayacaktır. Özellikle diyabetik, reaktif hipoglisemi ve mide rahatsızlıkları olanların ara öğün tüketmeleri şarttır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki ara öğünler, ana öğünler kadar yüksek enerjili olmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Cacık, kefir, meyve, grisini

Destereci, "Sağlıklı bir ara öğün yüksek kalori içermemeli, sindirimi kolay olmalı, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli besinler olmamalıdır. Çünkü bu gibi besinler kan şekerinde ani yükselişe neden olup, ardından da kan şekerini hızlıca düşürerek daha çabuk acıkmamıza sebep olacaktır. Bunlar yerine daha sağlıklı olan süt, yoğurt, cacık, kefir, meyve, ceviz-badem-fındık gibi yağlı tohumlar, kepekli galeta, grisini veya bisküviler, çok yağlı ve tuzlu olmayan peynirler ve kompleks karbonhidratlar olan tam buğday ekmekleri gibi seçenekleri tüketmeliyiz. Nadiren ara öğün tercihlerinin arasına sütlü tatlı veya sade dondurma eklenebilir. Özellikle diyabetiklerin ara öğün tüketmeleri diğer hasta gruplarına oranla çok daha önemlidir.

Diyabetikler karbonhidrat kaynaklı besinleri mutlaka protein içeren besinlerle tüketmeliler. Örneğin 1 porsiyon meyve ile süt-yoğurt-kefir tüketilebilir ya da meyvenin yanına porsiyon ölçüsüne dikkat ederek 5-6 taneyi geçmeden ceviz-badem-fındık gibi yağlı tohumları tercih edebilirler veya kepekli grisini-kepekli bisküvi-kepekli ekmek ile birlikte çok yağlı ve tuzlu olmayan peynirler tüketebilirler. Son olarak ara öğünler ile ana öğünlerin arasında 2,5-3 saat olmalıdır ve yatmadan en az 2 saat önce son ara öğünün tüketilmiş olması gerekir" şeklinde konuştu.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...