Radyasyona maruz kalınca ne yapmalıyız?

Öğretim Görevlisi olan Handan Tanyıldızı, radyasyon kullanımını ve radyasyona maruz kalındığında yapılması gerekenleri anlattı

Radyasyona maruz kalınca ne yapmalıyız?
Radyasyona maruz kalınca ne yapmalıyız?
GİRİŞ 01.12.2016 10:05 GÜNCELLEME 01.12.2016 10:05

Çoğunlukla radyoloji, nükleer tıp gibi medikal alanlarda kullanımı olsa da endüstride de kullanımı oldukça yaygın olan radyasyon, geçtiğimiz günlerde, Sakarya'da 16 yaşındaki bir çocuğun inşaatta bulduğu metal maddeyi evine götürdükten sonra rahatsızlanması üzerine yeniden gündeme geldi.

Özel bir üniversitede Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi olan Handan Tanyıldızı, radyasyon kullanımını ve radyasyona maruz kalındığında yapılması gerekenleri anlattı.

"RADYASYON ENDÜSTRİDE DE KULLANILIYOR"
Handan Tanyıldızı, "Radyasyon çoğunlukla radyoloji, nükleer tıp gibi medikal alanlarda kullanımı olsa da endüstride de kullanımı oldukça yaygındır. Sebze ve meyvelerin içindeki bakteri, virüsleri öldürmek veya inşaat malzemelerinin dayanıklılığını test etmek için radyasyonla ışınlama akla gelen ilk uygulama alanlarındandır" dedi.

Handan Tanyıldızı, "Sakarya'da yaşanan radyasyon kazasında da, altyapı çalışmalarında kullanılan malzemelerin dayanıklılığını test etmek için radyoaktif İridyum-192 radyoizotopu kullanıldı. 

Mevzu bahsi geçen radyoizotop kurşun koruma zırhı içinde muhafaza edilmektedir. Bu muhafaza sayesinde kaynağa ait ışınların etrafa yayılması kısmen engellenmeye çalışılmıştır.

RADYASYONA MARUZ KALDIĞIMIZDA NE YAPMALIYIZ?
Handan Tanyıldızı, "Kayıtlara geçen 20 Ekim 2016'da Sakarya ve 23 Aralık 2006'da İstanbul örneklerinde yaşadığımız gibi radyasyona maruz kaldığımızda ya da şüphelendiğimizde yapılacak ilk şey en yakın acil kliniğine başvurmaktır" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
"Klinikte verilen bir tüp kan örneğinden tetkik ile radyasyona ne oranda maruz kalındığı belirlenecektir. Maruziyet durumuna bağlı olarak gerekli tedbirler alınacak, hasta kontrol altında tutulacak ya da bağışıklık sistemini güçlendirecek ilaç tedavisi başlatılacaktır.

Günlük hayatımızda beklemediğimiz yerlerde maruz kalma tehlikesi yüksek radyasyondan korunmak için iznimiz olmayan yerlerde bulunmamalı ve tanımadığımız cisimlere dokunmamalıyız. Yaşları gereği her şeyi merak eden ve izinsiz mekanlara giren çocuklarımızı da bu konuda uyarmalıyız."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza
Başkan Erdoğan o tarihi bekliyor! 'Rapor' gelince...