Ramazanı sağlıklı geçirin!

Ramazan ayını bir sağlık problemi yaşamadan geçirmek için beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenleri Hastane Derindere Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy’dan öğrendik…

Ramazanı sağlıklı geçirin!
Ramazanı sağlıklı geçirin!
GİRİŞ 01.06.2017 10:11 GÜNCELLEME 01.06.2017 10:11

Su tüketiminize dikkat edin
Uzun süreli açlık gibi uzun süreli susuzluk da söz konusu olduğu için bir defada çok fazla su tüketmek yerine iftar ve sahur arasında en az 2,5 litre suyu yavaş yavaş tüketmek daha doğru olacaktır. Suyun yanı sıra soda, ayran gibi içecekler de susuzluğunuzu azaltmak için alternatif olabilir. Ancak çay, kahve gibi kafein-tein içeren diüretik etkiye neden olan sıvıları ölçülü tüketin. 

İftar ve sahur arasını öğünlere bölün!
Sağlıklı beslenmeyi anlatırken 3 ana ve en az 2 ara öğün diye söylüyoruz. Toplamda 5-6 öğün tüketmemiz gerekiyor. Oruç su ve zeytinle açılabilir. Ardından çorba ve salata tüketilir ve masadan uzaklaşılır. 20 dakika gibi bir süre geçtikten sonra 2. öğünmüş gibi, ana yemek ve unlu gıdalardan oluşan yardımcı yemek tüketilmelidir. Ardından 1 -2 saat ara ile meyve, çay, kuruyemiş, sütlü tatlı yenebilir. Sahuru da kahvaltı öğünü yerine koyabilirsiniz. 

Can boğazdan gelmemeli!
Hızlı yemek özellikle iftarda uzun bir açlık sonrası ilk yenen öğün ise kalp krizlerini tetikleyici olabilir. Ardından mide bağırsak rahatsızlıkları, kramp, hazımsızlık vb. sıkıntıları da beraberinde getirebilir.

Sofranızda 5 temel besin grubuna yer açın!
İftar ve sahur arası sebze-meyve, et, süt-yoğurt, ekmek-tahıl ve yağlardan oluşan 5 temel besin grubu tüketilmelidir. Sahuru kahvaltı alternatifi olarak düşünün. Daha uzun süreli tokluk için bu öğünde süt içebilirsiniz. Sahur için yumurta peynir, karpuz, kavun, domates, salatalık, açık çay, kuru meyveler ve zeytin veya fındık ceviz gibi kuruyemiş; iftarda ise salata, çorba, yoğurt, etli sebze yemekleri, ekmek, az yağlı pideler uygun birer alternatiftir.

Meyveyi iftardan en az 30 dakika sonra tüketin!
Çay ve kahve demir bağlayıcı etkisinden dolayı yemekten en az 40 dakika sonra tüketilmelidir. Eğer kilo almak istemiyorsanız, her şeyde olduğu gibi, tatlı ve meyve tüketiminde de ölçülü davranmalı; bu besinleri bir ara öğüne saklamalısınız. Asitli içecekler reflü, ülser ve benzeri mide rahatsızlıklarını artırabilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!