Türkiye'nin en güzel doğaya sahip Milli Parkları

Türkiye'nin Milli Parkları dört bir köşede saklı bir cennet gibi keşfedilmeyi bekliyor. Adeta masal diyarlarından fırlamış gibi karşımıza çıkan hem yeşile hem maviye doyamadığımız muazzam yerler bizi huzura kavuşturuyor.

Türkiye'nin en güzel doğaya sahip Milli Parkları
Türkiye'nin en güzel doğaya sahip Milli Parkları
GİRİŞ 30.11.2021 10:22 GÜNCELLEME 30.11.2021 10:22 KAYNAK HABER7

Tatil günlerinde nefes almak ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için doğal yaşam alanlarına gitmek isteriz. Ülkemiz huzur veren yeşil alan bakımından çok zengin olduğundan her ilde bulunan doğal alanlara giderek stresten uzak, huzurlu bir gün geçirmek mümkün. Türkiye'nin milli parkları da bu doğal yaşam alanları içerisinde yer aldığı için hafta sonu tatili için tercih edebileceğiniz adresleri sizler için listeledik. 

Türkiye'nin görülmeye değer milli parkları doğudan batıya bir çok ilde bulunuyor. Bu illerde milli park ilan edilen yerler koruma altına alınıyor. Değişen iklimlere rağmen bu koruma alanları doğallığını kaybetmiyor. 

TÜRKİYE'NİN MİLLİ PARKLARI TAM LİSTE

1. KARAGÖL-SAHARA MİLLİ PARKI 

Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde Artvin'de yer alan milli park, göl, orman ve yayla gibi güzellikleri içerisinde barındırmaktadır. Bu milli park Sahara ve Karagöl olmak üzere ikiye ayrılmıştır.  Karagöl'ün doğu ve batısında bulunan ormanlık alanlar kamp kullanımı için uygundur.

Artvin- Karagöl hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. 

 

2-KUŞ CENNETİ MİLLİ PARKI

 
Marmara Bölgesi'inde yer alan milli parkımız Anadolu'dan Avrupa'ya göç eden kuşların uğrak yeridir. Burada 266 kuş türü bulunmaktadır. Kuş Cenneti Milli Parkı'nda antik çağa ait yerleşimlere de rastlanmaktadır. Türkiye'de gezilecek milli parklar arasında bu yönü ile ilk sıralarda yer almaktadır.
 

3-ULUDAĞ MİLLİ PARKI

 
Bursa ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaz mevsiminde Uludağ Milli Parkı'nda yürüyüş, kamp, dağcılık, piknik gibi aktiviteler yapılmaktadır. Kış mevsiminde ise kar sporları için uygun bir bölge konumundadır. 
 
Uludağ Milli Parkı'nda Bursa-Gemlik Körfezi'nin en iyi şekilde kuş bakışı görülebileceği bir yer bulunmaktadır. Buraya seyahat eden herkesin kesinlikle burada körfezin güzel manzarasını fotoğraflaması gerekmektedir. 
 

4-YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI 

 
Bolu'nun kuzeyinde yer alan bu güzide milli parkımız her yıl ziyaretçi sayısını artırmaktadır. Türkiye'nin dört bir yanından Yedigöller Milli Parkı'na gezi severler gelmektedir. İçerisinde büyük küçük yapılarda 7 adet heyelan gölü bulunmaktadır. Çevrede ise karışık ormanlar bulunmaktadır. Çeşitli yoğun bitki türleri ayrı zamanlarda farklı renklerde çiçek açarak burada güzel bir görüntü oluşturmaktadır. 
 

5-DİLEK YARIMADASI - BÜYÜK MENDERES DELTASI MİLLİ PARKI

 
Aydın ili sınırları içerisinde bulunan Büyük Menderes Deltası Milli Parkı çok büyük bir alanı kapsamaktadır. Türkiye'nin en temiz ve doğal sahilleri de yine burada bulunmaktadır. Bu kıyılarda dünyada sadece 500 adet kalan Akdeniz Fokları'nın yaşam alanıdır. Aynı zamanda deniz balıklarının yumurta bırakma sahaları da bu deltada yer almaktadır. 
 
Bu milli parka gelen ziyaretçiler jeep safari, at safari ve botanik turları yapabiliyorlar. Faaliyet alanı da geniş görülmeye değer bir milli park. 
 

6-SPİL DAĞI MİLLİ PARKI 

 
Ege Bölgesi'nde yer alan değerli milli parklarımızda biri olan Spil Dağı Milli Parkı önemli bir koruma alanımızdır. Burada dere yatakları ve yer yer dik kanyonlar bulunmaktadır. Spil Dağı Milli Parkı'nda Manisa Lalesi ise doğal olarak yetişir. Yılkı atları da doğal yaşam alanı olarak bu alanı seçmiştir. Ağlayan Kaya ve Kybele Rölyefi de arkeolojik kalıntılardan bir kaçıdır. 
 

 7-KIZILDAĞ MİLLİ PARKI

 
Pınar Gözü Mağarası, Beyşehir Gölü gibi kaynak değerlerini içerisinde bulunduran bur milli park ülkemizin Isparta ilinde bulunmaktadır. Sedir ağaçlarıyla tanınan Kızıldağ Milli Parkı, Beyşehir Gölü'nün sahip olduğu su kuşu potansiyeliyle de dikkat çekmektedir. Akarsu ve göllerin bir arada bulunduğu  milli parkta akciğer ve astım hastaları için şifa vericidir. 
 

8-KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI

Kovada Gölü ve çevresini kaplayan alan milli park olarak ilan edilmiş koruma altına alınmıştır. Deniz seviyesinden 900 km yükseklikte bulunmaktadır. Bu sebeple eşsiz bir ekosisteme sahip ve bitki örtüsü bakımından zengindir. Sazan, tatlı su levreği ve ıstakozu gibi türleri de içinde barındıran Kovada Gölü Milli Parkı kampçılık, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık gibi aktivitelerin yanında olta balıkçılığı yapılmasına da uygun bir alan oluşturur.
 
 

9-ILGAZ DAĞI MİLLİ PARKI 

 
Yüksek dağ üzerine kurulu olan Ilgaz Dağ Milli Parkı Çankırı ve Kastamonu illerinde bulunmaktadır. İğne yapraklı ağaçlar burada kar görüntüsü ile muhteşem bir manzara sunmaktadır.Kış sporları alanında bu milli parkımız önemli yere sahiptir. birden fazla kayak pisti bulunan milli parkta eğlenceli bir tatil geçirmek mümkündür. Burada yapılacak faaliyetler ise kayak faaliyetleri, dumansız piknik (yaz-kış), doğa yürüyüşleri, fota safari, botanik turlar, yaban hayatı gözlem ve kuş gözlemidir.
 

10-GÖREME TARİHİ MİLLİ PARKI

 
göreme Tarihi Milli Parkı, içerisinde Erciyes ve Hasan Dağı'nın volkanik patlaması sonucu doğal yollarla aşınmış jeomorfolojik yapıları barındırmaktadır. Parkın simgesi ise burada bir hayli yaygın olarak bulunan ''peribacaları''dır. UNESCO tarafından Dünya Doğal ve Kültürel Mirası listesine alınmış olan bu alan, dünyadaki sayılı milli park alanlarından biridir.
 

 11-ALTINDERE VADİSİ MİLLİ PARKI

 
Trabzon'da bulunan milli park 1300 metre yüksekliktedir. Ayrıca 1600 yıllık bir geçmişe sahip olan Sümela Manastırı'nı da içerisinde barındırmaktadır. Bu milli parkımız tarihi ve kültürel açıdan zengin değerlerimizdendir. Burada bulunan Meryemana Deresi büyük bir akarsudur. UNESCO tarafından Dünya Doğal ve Kültürel Mirası listesine alınmış olan bu alan, dünyadaki sayılı milli park alanlarından biridir. 
 

 12-BOĞAZKÖY - ALACAHÖYÜK MİLLİ PARKI 

 
Türkiye'de görülmeye değer milli parklardan birisi de Çorum'da  bulunan Alacahöyük Milli Parkı'dır. Burası tarihi ve arkeolojik kalıntıların bulunduğu güzide milli parklarımızdan biridir.
 

13-ÇAMLIK MİLLİ PARKI

 
İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Burası etrafındaki kurak arazilere rağmen yeşil kalmayı başaran bir doğal alandır. Çamlık Milli Parkı 1958 yılında Türkiye'nin ilk milli parkı olarak ilan edilmiştir. Milli parkın büyük bölümü Soğukoluk tepesinde bulunmaktadır. Çamlık Milli Parkı'nda kamp alanları, restoran ve çocuk oyun parkları da bulunmaktadır. 
 

 14-KARATEPE-ASLANTAŞ MİLLİ PARKI 

 
Akdeniz Bölgesi'nde bulunan milli park içerisinde dere, ırmak ve göl kenarlarında farklılaşan bitki örtüsü bulunuyor. Ceyhan Nehri üzerine kurulan Aslantaş Barajı'nın göleti ve Karatepe zirvelerinden bakıldığında kuzey yönünde uzanan yoğun bitki örtüsü ile muhteşem bir manzara güzelliğini de bünyesinde barındırıyor. Türkiye'nin en büyük ve ilk açık hava müzesi olan yer özellikle yabancı ziyaretçilerin rağbet ettiği yerdir. 
 

15-SOĞUKSU MİLLİ PARKI 

 
Şifalı suları bulunan Kızılcahamam'a bağlı bir milli parktır. Karadeniz Bölgesi'ne geçişte gür ormanları barındıran bölgede yer almaktadır. Bu bakımdan bitki örtüsü zengindir. 160 farklı kuş türünü burada bulmak mümkündür. Kara Akbaba kuşu ise buranın sembolü haline gelmiştir. 
 
Soğuksu Milli Parkı'nda yapılacak aktiviteler ise yürüyüş, kamp ve doğa araştırmaları olarak bilinmektedir. Kuş gözlemleri ve botanik turizm ile beraber dağcılık faaliyetleri de bu milli parkta yapılmaktadır. 

 

Bu da ilginizi çekebilir; Nemrut Dağı Milli Parkı

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL