Avusturya'nın masalsı kasabası Hallstatt'ta gezilecek 7 yer

Dünyanın en çok fotoğraflanan yerleri listesinde ilk beşte bulunan Avusturya'nın masallar köyü Hallstatt, gün geçtikçe yoğun turist çeken bir cazibe merkezi haline geliyor. Göl kıyısındaki kasaba yaban hayatı içerisindeki eşsiz doğası ve rengarenk şirin sokaklarda huzurlu yaşam alanlarıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Güzelliği tüm dünyaca kabul görmüş Hallstatt, kopyası yapılan ilk köy olarak da tarihe geçti.

Avusturya'nın masalsı kasabası Hallstatt'ta gezilecek 7 yer
Avusturya'nın masalsı kasabası Hallstatt'ta gezilecek 7 yer
GİRİŞ 17.07.2020 14:42 GÜNCELLEME 17.07.2020 14:42

Avusturya'nın kuzey bölgesi Salzkammergut'un şirin bir kasabası olan Hallstatt, Avusturya'nın en turistik yerlerini bile geride bırakarak en çok ziyaret edilen bölgesi haline geldi. Alp Dağları boyunca uzanan Salzmkammergut bölgesinde bulunan Hallstatt, 1000 kişilik nüfusuyla göl kıyısında inşa edilmiş otantik evleriyle masallar diyarına benziyor.

Geçmişi 7 bin yıl öncesine dayanan Avrupa'nın en eski yerleşim yerlerinden biri ve dünyanın en eski tuz madenlerine sahip olan Hallstatt, UNESCO tarafından 1997 yılında "Dünya Mirası" ilan edilerek tüm güzellikleri koruma altına alınmıştır. Her mevsim farklı renge bürünerek daha da büyüleyici olan bu köy, cennetten bir köşe misali sizlere şahane manzaralarla karşılıyor.

ÇİN, HALLSTATT'IN KOPYASINI YAPTI

Hallstatt, dünyanın en çok fotoğraflanan köylerinden biri olarak her yerden dikkatleri üzerine çekerken Çin de bu ilgiden etkilenerek Hallstatt'ın kopyasını yaptı. Hallstat, dünyada tamamı kopyalanan ilk köy olarak tarihe geçti. Çin Guangdong Eyaleti Huizhou şehrinde 980 milyon dolara görünce hangisinin gerçek olduğunu ayırt edemeyeceğiniz bir Hallstatt inşa etti.

 

Market Square (Market Meydanı)

Hallstatt'ın ortasında bulunan Market meydanı, bu küçücük köyde her yer görmenizi ve kolayca ulaşmanızı sağlayacak bir konuma sahip. Konumunun dışında kafe ve restoranlarla çevrelenmiş meydanda  balkonlardan sarkan çeşit çeşit çiçeklere karşı keyifle yorgunluk kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Meydanın ortasında bulunan Holy Trinity heykelini arkanıza aldığınızda gitmek isteğiniz her yeri rahatlıkla bulabilirsiniz. Küçüklüğü nedeniyle kaybolma ihtimalinizin olmadığı bu köyde renk cümbüşü evlerin arasında sokak keşiflerine çıkmak, olmazsa olmazlar arasında bulunmaktadır.

Tuz Madenleri

Dünyanın en eski tuz madenlerine sahip Hallstatt'ta görülecek yerler arasında tuz madenlerine çıkmak popüler turistik aktiviteler arasında yer alıyor. Köyden çok yüksekte bulunan madenlere çıkmak için 2 seçenek sizleri bekliyor. İsterseniz 3 dakikalık finiküler seyahatiyle zirveye ulaşabilir isterseniz yaklaşık 1 saat süren yürüyüş parkurunda doğayla iç içe bir yolculuğu tercih edebilirsiniz. Tuz madenlerini 26 ile 30 euro giriş ücreti ödeyerek rehber eşiliğinde gezebilir ve yer altındaki tuz gölünü görebilirsiniz.

Tuz madenlerine çıkan finiküler, Aralık ayından Nisan ayına kadar kapalı olduğu için planınızı buna göre yapmanızda fayda var.

Tuz madenlerinin girişinde madenin tarihini anlatan videolardan da bilgi alabilirsiniz ve madenin bazı bölümlerinde geçiş yaparken kaydıraklarla eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Skywalk

Macera severlerin çıkmadan dönmemesi gereken Skywalk, Hallstatt üzerinden Solevenya'ya kadar geniş bir alanı görebileceğiniz büyük bir gözlem noktası. Tuz madenlerine çıkarken kullandığınız finiküler ile çıkabilir veya uzun bir yürüyüş yaparak ulaşabilirsiniz. 

Kasabayı panoramik bir şekilde kuş bakışı tepeden gözlemleyebileceğiniz bu terasta karşılaştığınız manzarayla adeta büyüleneceksiniz. Kendinizi bulutlara dokunabilecekmiş ya da dağların üzerinde yürüyecekmiş gibi hissedeceksiniz. Skywalk'ta sessizliğin ve huzurun tadını doyasıya çıkaracaksınız. 

Yine tuz madeninde olduğu gibi Skywalk'ta da finiküler belli bir dönem çalışmamaktadır. Skywalk'a çıkmak için Nisan sonundan Eylül ayı sonuna kadar finiküleri kullanmanız mümkün değil.

Kemik evi Beinhaus

Hallstatt öylesine küçük bir köy ki halk, ölülerini gömecek alan bulmakta bile güçlük çekiyor. Tarih içerisinde zamanla mezarlıklar dolduğu için gömülü olan yüzlerce kafatasları ve kemikler çıkarılarak kurutulmuş ve bu kemikleri çeşitli motiflerle süslemişler. Kafataslarına 4 farklı sembol ve aile adları yazılarak kemik evinde sergilenmeye başlanmış. 

Ölen kişinin mezarı 10-15 yıl sonra açılarak kemiklerin güneşte beyazlaması beklenerek bu kemik evde sergilenmeye bırakılıyormuş. Katolik kilisesinin ölülerin yakılmasını izin vermesiyle 1970'li yıllarda bu geleneğe son verilmiştir.

Hallstatt Müzesi

Hallstatt'ın tarihi ve gelişimiyle ilgili detaylı bilgi almak için en iyi yol Hallstatt Müzesini ziyaret etmek olacaktır. Market Meydanı'na çok yakın olan müzeye 8 euro giriş ücreti vererek girebilirsiniz. Hallstatt'ın tüm kültür mirasının sergilendiği müzede tarihi bir keşfe çıkacaksınız.

Arkeoloji Müzesi

Tuz madenlerinin bulunması, Hallstatt'ın ilk çağlardan itibaren yaşam alanı olarak kullanıldığını gösteriyor. Dolayısıyla bölge, tam bir arkeolojik sit alanından oluşuyor. Yalnızca Hallstatt'da değil çevresinde de bulunan tarihi eserlerin sergilendiği Hallstatt Arkeoloji Müzesi'nde özellikle Demir Çağı'ndan itibaren madenlerde kullanılan materyalleri görebilirsiniz.  

Admont Abbey

Hallstat'a gelmişken yalnızca bu kasabayla sınırlı kalmak istemezseniz 80 kilometre uzaklıkta bulunan Admont Kasabası'na gidebilir ve dünyanın en güzel kütüphaneleri arasında yer alan Admont Abbey'i ziyaret edebilirsiniz. Muhteşem tavan freskleriyle ünlenen kütüphanenin altın, beyaz, pembe ve mavi renklerin eşine az rastlanır bir uyum sağladığı duvarları ile kitaplık işlemeleri, gözlerinizi alamayacağınız ve her baktığınızda yeni bir detay keşfedeceğiniz tasarımlara sahip.

Admont Abbey, geniş bir bahçeye sahip ve bahçesinde bir Neptün Çeşmesi, Abbey Kilisesi ve en bilineni barok tarzı süslemeli kütüphanesiyle Hallstatt'a gitmişken uğramanızı öğreneceğimiz bir rota.

HALLSTATT'A NE ZAMAN GİDİLİR?

Kışın karlarla kaplanan ve beyaza bürünen Hallstatt'ta kayak yapabilir ve kış mevsiminde ayrı bir güzelliğe bürünen manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Fakat kışın gölde tekne turu yapma imkanından mahrum kalabilirsiniz. Bahar aylarında ise yemyeşil bir manzara ya da sonhabarda kızıla dönen yapraklar arasında size gülümseyen ışıklarla huzurlu vakit geçirebilirsiniz.

HALLSTATT'TA KONAKLAMA

Muhteşem doğal güzellikleriyle dolu bu küçücük rüyalar köyünde konaklayabileceğiniz küçük butik oteller ve pansiyon olarak hizmet veren evler bulunmaktadır. Hallstatt'ın sessiz ve sakin gecesinde göl manzarasına karşı huzurlu bir akşam geçirebilirsiniz.

HALLSTATT'TA NE YENİR?

Hallstatt'ta küçük sevimli restoranlarda taze göl balıklarından yemelisiniz. Deniz ürünleriyle arası iyi olmayanlar için ise çeşitli büfe ve kafelerde dünya mutfağından tatlar bulabilirsiniz. Bu küçük dağ köyünde gördüğünüze en çok şaşıracağınız şey muhtemelen döner olacaktır. Hallstatt'ta Türk döneri de yiyebileceğiniz restoran bulunmaktadır.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL