Stockholm'de Stortorget Meydanı, Demirbaş Şarlken Anıtı ve Gustav Vasa

Binlerce yıllık geçmişi olan Stockholm'de çok önemli meydanlar ve anıtlar göze çarpıyor. Bunlardan biri de ticaret merkezi olan Stortorget Meydanı. Her mevsim güzelliği ile büyüleyen şehir keşfedilecek detaylarla dolu.

Stockholm'de Stortorget Meydanı, Demirbaş Şarlken Anıtı ve Gustav Vasa
Stockholm'de Stortorget Meydanı, Demirbaş Şarlken Anıtı ve Gustav Vasa
GİRİŞ 15.12.2021 15:13 GÜNCELLEME 15.12.2021 15:14 KAYNAK HABER7

Stockholm gezisi yapan herkesin en çok ziyaret ettiği yerler vardır. Bunlar genelde doğal güzellikler olduğu gibi aynı zamanda da tarihi yapılar ve tarihte önemli yerler almış kişilere ait anıtlar da olabilir. Bağımsız İsveç'in ilk kralı olan Gustav Vasa Anıtı da bu yapılardan biridir. Aynı zamanda Demirbaş Şarl Anıtı da ziyaret edilen turistik noktalardan biridir. İsveç halkı için Stockholm'de yer alan bu anıtlar büyük önem taşımaktadır. Stortorget Medyanı da em halk için hem de turistler için önemlidir. 

 

 

Stortorget Meydanı Nerede?

 

 

Büyük Meydan anlamına gelen Stortorget Meydanı İsveç halkı için önemli bir yere sahiptir. 13. yüzyıl dönemi İsveç'inin en güzel yaşandığı meydanlardan biridir. Gamla Stan'da yer alan bu meydan geçmişte birçok tarihi olaya da tanıklık etmiştir. Meydanda Nobel Müzesi ve Nobel Kütüphanesi bulunmaktadır. Eski Borsa Binası, Stockholm Katedrali, Kraliyet Sarayı da burada yer almaktadır. Renkli binalara sahip olan meydanda manzara da görülmeye değerdir. 

Meydanın ortasında bir de heykelden akan su bulunuyor. Buradan su içen kişilerin tekrar Stockholm'e geleceğine dair inanış olsa da bu sular temiz olduğundan bu teoriye inanmayan kişiler de buradan keyifle su içiyor. İsveç'te akan bütün sular kaynak suyu olduğu için çok temiz ve yerdeki sular içilebilir nitelikte. 

Demirbaş Şarl Anıtı 

12. Karl olarak bilinen ancak bizim ülkemizde Demirbaş lakabı ile anılan bir İsveç kralıdır. 1697 ile 1718 yılları arasında kral olarak hüküm sürmüştür. 15 yaşında kral olmuştur. 

Ruslarla girdiği savaşta önceleri başarılı olmuş ve daha sonra ise Moskova'ya kadar ilerlemiştir. Kış mevsiminde yapılan bu kuşatmada orduda çıkan hastalık nedeniyle de Pultava'da yenildi. Osmanlı Devleti'inde bulunan Bender'e iltica etmiştir. 12. Karl Osmanlı tarafından çok sevilen biri olmuş ve Demirbaş Şarlken unvanı ile anılmıştır. Beş senesini ise Osmanlı İmparatorluğu topraklarında geçirmiştir. Bu sürede Osmanlı'yı Ruslara karşı sürekli kışkırtmıştır. Öyle ki Prut savaşının çıkmasının sebebi de Demirbaş idi. 

Uzun yıllar misafir olarak bulunsa da ülkesine geri döndü. Onu ülkesine götürmekle görevli yeniçeriler de İsveç'e yerleşti. Demirbaş Osmanlı'da çok güzel misafir edildi. Bu sebeple de Osmanlı'yı ülkesine döndüğünde de unutması. Yaptırdığı bir sarayı Osmanlı motifleri ile süsletirken iki teknesine de 'yaramaz ve 'yıldırım' adını verdi. Bizim dilimizden geçen 'dolma' ve 'börek' gibi kelimeler İsveç halkı tarafından da kullanılan kelimeler oldu.Şimdilerde ülkesine yaptığı hizmetler sebebi ile bir anıtı İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunuyor. 

Gustav Vasa Anıtı 

1. Gustav olarak bilinen İsveç kralı halk için çok önemli bir yere sahiptir. İsveç Bağımsızlık Savaşı'nı başlatan ilk kişidir. Danimarka'ya karşı başlatılan bu savaş ile İsveç halkı bağımsızlığına kavuşmuştur. 

16. yüzyılda kral olmuş ve ilk modern sistemle yönetilen ülkenin ilk kralı olma özelliğine de sahiptir. Gamla Stan'da yer alan anıtı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. denizci olan Gustav Vasa ve denizcilik alanında çalışmaları da önemlidir. Bir de müzesi yine İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunmaktadır. 

Bu dev anıtın hemen karşısında ise bütün ihtişamı ile 600'den fazla odası ile görkemli mimari Stockholm Sarayı bulunmaktadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL