Nobel Ödülleri nerede veriliyor? Tören binası ve Nobel Müzesi

Her yıl insanlığa katkıları bulunan kişilere birçok dalda Nobel Ödülü veriliyor. 2019 yılı Nobel Ödülleri de 10 Aralık'ta verilecek. Peki Nobel Ödülleri nerede veriliyor? Ödüllerin sahiplerine törenle taktim edildiği belediye binası da Stockholm'de yer alıyor. Ayrıca verilen eski ödüllerin sergilendiği bir de müze bulunuyor. Nobel Müzesi ve daha fazlası haberimizin detaylarında.

Nobel Ödülleri nerede veriliyor? Tören binası ve Nobel Müzesi
Nobel Ödülleri nerede veriliyor? Tören binası ve Nobel Müzesi
GİRİŞ 01.11.2019 11:22 GÜNCELLEME 03.07.2020 10:20 KAYNAK HABER7

Her yıl insanlığa katkıları bulunan kişilere bilim ve edebiyat gibi alanlarda Nobel Ödülü veriliyor. Bu yıl da 10 Aralık 2019'da gerçekleşecek olan törende yine Nobel Ödülleri sahiplerini bulacak. Sadece Barış Ödülü başka yerde verilirken bütün dallarda ödüller sahibini bulacak. Peki Nobel Ödülleri nerede veriliyor? Nobel Ödülleri'nin verildiği bina ve eski ödüllerin sergilendiği Nobel Müzesi. 

 

 

Nobel Ödülleri Tarihi 

 

 

Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulan derneğin verdiği ödüllerdir. İnsanlığa hizmeti bulunan kişilerin ödüllendirildiği bir prestij ödülüdür. İlk Nöbel Ödülü 1901'de verilmiştir. Fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp alanında her yıl belirli kişilere bu ödüller bir tören ile taktim edilmektedir. Bu yıl da 10 Aralık'ta gerçekleşeceği söylenmektedir. 

1895 yılında Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine 1896 yılında verilmeye başlanmıştır. Ödül almayı hak eden kişi ya da kurum bir madalya, bir diploma ve bir miktar da para almaktadır.  

Nobel Ödülleri Verilen Belediye Binası 

Stockholm sokakları Nobel Ödülleri'nin verileceği gün geldiğinde çok özel hazırlanır. 10 aralık günü bütün sokaklar yıkanır ve temizlenir. Ödül töreninin yapıldığı yukarıdaki videoda izlediğiniz belediye binası Konser Evi de hazırlıklara dahildir. Kırmızı halısı da eksik edilmez. Toplamda 1300 davetli katılır bu davete. Bu daveti İsveç televizyonları ekranlara getirir ancak bir kısmını tamamını değil. 

Sadece barış ödülleri Oslo'da verilirken diğer bütün ödüller Bu binada veriliyor. 1911 yılında inşa edilen bu belediye binası ihtişamlı ve kırmızı yapıda bulunuyor. Üzerinde de  bir çan yer alıyor. Günün belirli saatlerinde de bu çan çalıyor. Bir katedral görünümünde olan bina herkesin de ilgisini çekiyor. Turistler bu binayı gezip bahçesinde vakit geçirebiliyorlar. Buradan izlenen gün batımı da çok özel ve güzel manzaralar sergiliyor. Osmanlı Sultanı tarafından İsveç Kralına hediye edilen bir hilal de bu binanın çatısında bulunduğu söyleniyor. İçerisindeki altın odası ise gidenlerin hayran kaldığı bir detay.

Stockholm Belediye Binasına Nasıl Gidilir?

Nobel Ödüllerinin verildiği binaya Gamla Stan'dan yürüyerek ulaşmak mümkün. Yürüyerek sahile indiğinizde buradan 85 nolu tekneye binebilirsiniz. Burayı gezmek için ise 1 saat yeterli olacaktır. Geri dönüşte yine aynı numaralı teknelere binerek geriye dönebilirsiniz. 

Stortorget Meydanı'ndaki Nobel Müzesi 

Stocholm'deki en ünlü meydanlardan biri olan Stortorget Meydanı'nda bir Nobel Müzesi bulunuyor. Turistik nokta olduğu gibi yerli halk da burayı görmeye geliyor. Burada Alfred Nobel'e ait eşyalar bulunduğu gibi ilk Nobel Ödülü'nü alan kişilerin icatları da yer alıyor. Günlük yaşamda kullandığımız ancak hiç farkına varmadığımız eşyaların mucitlerine ait bilgiler burada bulunuyor.

Havlu, bisiklet, şapka gibi eşyalar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bu eşyaların ilk halleri bu müzede sergileniyor. İnsanlığa faydası dokunan bütün icatlara gerekli alanda ödülleri verilmiş. Sadece icatlar değil fikir olarak insanlığa hizmet eden kişilere de verilen Nobel Ödülleri burada sergileniyor. 

Alfred Nobel Kimdir?

1833 yılında Stockholm'de fakir bir ailenin evinde dünyaya gelmiştir. Babası 3 buluşla patent almış bir mucit. İsveç'in ilk kauçuk fabrikasının da sahibi olmuştur daha sonra ise iflas etmiştir. Bu sırada babasına yardımcı olmak isteyen Alfred Nobel de kibrit satarak ailesinin geçimine katkı sağlamaktadır. Babasının icatlarından biri ile yeniden zenginliğe kavuşan ailede Alfred Nobel de özel dersler alarak Kimya alanında kendini geliştirmeye başlamıştır. Eğitim için ABD, Fransa ve Almanya'ya giden Alfred Nobel bu alanda kendini iyice geliştirmiştir. 

Evlerinin bahçesine bir laboratuvar kurmuş ve burada çalışmalarına devam etmiştir. Ateşleme tapası icat etmiştir. Bu kontrol edilebilir bir icat olmadığı için kullanıldığı dönemde birçok canın gitmesine de sebep olmuştur. 1864 yılında bahçelerinde de kontrolsüz bir patlama meydana gelir ve kardeşi dahil 5 kişi hayatını kaybeder. Ancak Alfred Nobel yine de çalışmalarına devam eder. Devam ettiği çalışmaları sonucu bu patlamayı kontrol altına almayı da başarır. Bu icadına 'dinamit' adını vermiştir. Günümüzde hala kullanılan kontrollü patlama işlevi için kullanılan malzemenin buluşu Alfred Nobel tarafından böyle sağlanmıştır. 1868 yılında İsveç Kraliyet Bilim Akademisi baba oğulu 'insanlık için pratik değeri büyük buluş' yaptıkları için ödüllendirir. Sadece İsveç'te değil, Norveç, Almanya, Fransa, Amerika'da patent alır ve fabrikalar kurulur. 

O dönemde Avrupa'ya yerleşir ve Victor Hugo'ya göre Alfred Nobel 'Avrupa'nın avaresi' dir. 

10 Aralık 1896 yılında İtalya'daki evinde öldükten sonra arkasında 355 patent ve 93 fabrikadan oluşan bir servet bırakır. Fransa ve İsveç bu mirası paylaşmakta zorlanır. Ancak İsveç bu davayı kazanarak Alfred Nobel'in bütün varlığına sahip olur. Stockholm'de kurulan Nobel Vakfı da vasiyet üzerine her yıl ödül dağıtmaya başlar. 

Bu da ilginizi çekebilir; 2 milyon nüfusa sahip Stockholm'de bisiklet gezisi

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL