Lizbon'da gezilecek yerler: En güzel 7 yer

Lizbon'da gezilecek yerler çok sayıda turisti her sene ağırlıyor. Ticaret şehri olan bu güzide turizm kenti herkesi bekliyor. Çok sayıda gezi noktası bulunan Lizbon'da sizler için en güzel 7 yeri derledik. Buralara dair tüm detaylar haberimizde olduğu gibi Lizbon'a nasıl gidilir. Lizbon'da ne yenir gibi gezi rehberi konuları da detaylarda yer alıyor.

Lizbon'da gezilecek yerler: En güzel 7 yer
Lizbon'da gezilecek yerler: En güzel 7 yer
GİRİŞ 21.05.2020 15:36 GÜNCELLEME 21.05.2020 15:36

Lizbon'da gezilecek yerler listesi bir hayli uzun Burada keşfetmeye ve görmeye değer birçok detay bulunuyor. Lizbon gezi rehberi içerisinde sizler için en güzel 7 yeri derledik. Bu yerlere dair en detaylı bilgileri de verdik. Lizbon her yönü ile keşfetmeye değer bir kent olduğundan Lizbon'da ne yenir, ülkemizden Lizbon'a nasıl gidilir gibi konuları da aşağıda bulabilirsiniz. Lizbon ticaret kenti olduğundan burada kültürlerin harmanlanmış, iç içe girmiş halini bulabilirsiniz. Mimarilerde sizi etkileyen hatta birçok konuda size ilham olacak ayrıntılara da rastlamanız mümkün. Lizbon'da gezilecek yerler içerisinde bizim Kız Kulesi'ne benzer bir de kale yer alıyor. Her turistin mutlaka uğrak yeri olan bu yer ve diğer tüm noktalar binlerce turistini ziyaretine uğruyor. 

 

 

LİZBON HAKKINDA

Portekiz’in başkenti olan Lizbon aynı zamanda en büyük şehri olma özelliğine de sahip. Atlantik okyanusu kıyısında bulunan şehri tarih boyunca önemli keşiflerin yapıldığı yolculuklara çıkılan limanlara da sahip. Burada deniz ticareti çok iyi gelişmiş durumda. Tejo Nehri kıyısında bulunan Lizbon’un manzarası da bu nehirdir. Lizbon refah düzeyi çok yüksek bir ülkedir. Aynı İstanbul’da olduğu gibi yedi tepe üzerine kurulmuştur. 1260 yılından beri de Portekiz’in başkenti konumunda bulunuyor. En parlak ve ihtişamlı dönemini ise 16. Yüzyılda Portekiz İmparatorluğu döneminde yaşamış.  

 

 

Öncelerde şehre İberler yerleşmiş. Şehrin çevresinde hala ayakta kalmayı başaran bazı yapılar Dolmenler ve Menhirler dönemi dini anıtları bulunur. İlk bin yılın sonunda bölgeyi işgal eden Keltler İberlerle karışmış ve Keltçe konuşan Cempsi gibi yerel kabileler ortaya çıkmıştır.  

Sao Jorge Kalesi’nin bulunduğu tepede elde edilen buluntular burada Fenike ticaret postasının kurulu olduğunu kanıtlar. Tejo Nehri’nin halicinin oluşturduğu olağanüstü güzellikteki doğal liman, Cornwall ve kalay adalarına giden gemilere erzak sağlamak için ideal bir yerleşim yeriydi.  

LİZBON'DA GEZİLECEK YERLER

1-Sintra Kasabası 

Bir masal kitabının kapağı aralanıyor gibi burayı keşfetmek. Sintra Kasabası Lizbon'da gezilecek yerlerden en güzeli denilebilir. Burada çeşitli medeniyetler yaşamış bu yüzden de burada farklı tarzda mimarileri bulmak mümkün. Başkent Lizbon'a 28 kilometre uzaklıkta bulunuyor bu kasaba. Çok güzel bir doğası ve tarihi mimarileri var. Buraya ulaşmak için tramvayla yolculuk yapmanız gerekiyor. Bu güzel kasabaya ait detaylı bilgiyi daha önce yazdığımız Lizbon'a 28 kilometre uzaklıkta bir masal kitabı: Sintra Kasabası  adlı haberimizden okuyabilirsiniz. 

2-Belem Kulesi

Lizbon'un Belem bölgesinde bulunan bir kuledir. Manuelin tarzında inşa edilmiştir bu güzel tarihi kule. Vasco de Gama anısına yapılan kule 16. yüzyıl başlarında yapılmış. Lizbon'un önemli sembollerinden biri olmuştur. 1983 yılında ise UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne girmeyi de başarmıştır. 

Tarihi eski kule Dom Manuel saltanatının son yıllarında yapılmış. Targus Nehrini korumak için Lizbon'a inşa edilmiş. büyük depremde karadan ayrılan bu güzel kule bizim Kız Kulesi gibi karadan ayrı bir konumda bulunuyor.

Tarihte kısa bir dönem de hapishane olarak kullanılmış. Dışarıdan bakıldığı zaman küçük ve sade görünen kule alsında baya heybetli ve süslemelidir. Taş oyna sanatının kullanıldığı kulenin süslemeleri görülmeye değerdir. Kulenin en üst noktasına çıkarak buradan manzaraya merhaba demek isterseniz dar merdivenleri çıkmanız gerekecektir. Meryem heykeli ve elinde bir çocuk ile tasvir edilmiş. Kulenin üst kısmı cephanelik ve özel konutlar içeriyor. 2. Katta kraliyet konutu bulunur ve hem heykeli hem de girift oyma sütunları ile benzersiz bir yapıdır.

3-Kaşifler Anıtı

Portekiz'in bir ticaret merkezi olduğunu daha önce belirtmiştik. Bu ülkeden keşfe çıkan bütün kaşifler bu anıtın bulunduğu yerden keşfe çıkıyorlarmış. Bu yüzden de günümüzde burada bir anıt bulunuyor. Tarihe damga vurmuş olan kaşiflerin kabartmalarının bulunduğu günümüzde turistlerin burayı görmek için geldiği bir gezi noktası. Denizci Henry'nin 500. ölüm anısına 1960 yılında yapılmış bir anıt. Daha sonra üzerine diğer kaşiflere ait 30 kabartma eklenmiş. 

Anıta ön kısımdan bakıldığında  devasa bir kılıç figürü bulunuyor. Merdivenlerden yukarı çıkabilir bütün Belem manzarasına buradan göz gezdirebilirsiniz. Anıtın dibinde dev bir rüzgâr kaldırımı şeklinde mermer bulunur. 1940 yılında Dünya sergisi için bir benzeri inşa edilmiştir ve sergi bittikten birkaç yıl sonra yıkılmıştır.

Toplamda yedi kata sahip Kaşifler Anıtı. 

Kaşifler Anıtı'nın Açık Olduğu Saatler 

Kaşifler Anıtı dışarıdan görünümü ile herkesi kendine hayran bırakıyor. Ancak bir de içerisine girerek içindeki odalarda bulunan anıtları da gezmek mümkün. Kaşifler Anıtı'nın açık olduğu saatler sabah 08.00 ile akşam 18.00 olarak belirlenmiş. Anıtın tepesine de çıkıp buradan muhteşem manzarayı izleyebilirsiniz. 

Kaşifler Anıtı'na Nasıl Gidilir?

15 numaralı nostaljik tramvaylara binerek buraya ulaşabilirsiniz. 

4-Lizbon Kalesi - São Jorge Kalesi

Tarihte çoğu kez saldırıya uğrayan Portekiz'in en önemli şehri olan Lizbon'u korumak amacı ile bu kale yaptırılmış. Bu kalede elde edilen buluntulara göre mazisi de M.Ö. 6. yüzyıla kadar gidiyor. 

Bu güzel tarihi kaleye ait detaylı bilgiye M.Ö. 6. yüzyıldan beri Lizbon'u bu tepeden izliyor: Sao Jorge Kalesi yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

5-Jerenimos Manastır

Zamanında her yıl 71 kilo altın ile yapımı süren katedral keşiflerden elde edilen ganimetler ile yapılmış. Günümüzde turistlerin Lizbon'da gezilecek yerleri araştırdığında karşısına çıkan ilk yerlerden biri. Bu manastırın üzerindeki taş oymacılığı taktire şayan güzellikte ve işçiliğe sahip. O kadar güzel oyma sanatı işlenmiş ki sadece bunu görmek için dünyanın dört bir yanından turistler bu katedrale akın ediyor. 

Bu güzide tarihi esere ait detaylı bilgi için daha önce yazdığımız 70 kilo altınla yapılan Lizbon'un Jeronimos Manastırı yazımızı okuyabilir içeriğindeki videodan bu güzel manastıra ait görüntüleri izleyebilirsiniz.

6-Ticaret Meydanı

Lizbon Ticaret Meydanı keşiflere çıkıldığı zamanlarda getirilen ganimetlerin satıldığı meydanmış. Burada bir de kraliyet sarayı bulunuyormuş . Daha sonra büyük depremde bu saray yıkılmış ve çevreye de gümrük binaları yapılmış. Günümüzde bu binalarda gümrük binaları olarak kamu hizmeti veriyor. Meydanın ortasında ise devasa bir anıt bulunuyor. Aynı zamanda Lizbon'un tarih yüzüne açılan bir kapı olarak da Zafer Anıtı bulunuyor ki bu kapıdan girdiğinizde farklı bir Lizbon ile karşılaşıyorsunuz. Bu Lizbon da görülmeye değer nitelikte.

Lizbon Ticaret Meydanı'na dair detaylı bilgiler Keşiflerden getirilen ganimetlerin satıldığı Lizbon Ticaret Meydanı adlı haberimizde sizleri bekliyor. 

7-Marina ve Liman 

Gelen turistlerin çok güzel yürüyüş yolu olan bu kordon boyu harika manzaraya da sahip. Burada Tejo Nehri boyunca uzanan kordon boyunda yürüyüş yapabilir ve Lizbon'u bir de buradan keşfedebilirsiniz. Harika manzarası bulunan bu gezi yerinde teleferik bulunmaktadır. Teleferik deneyimini bir de burada yaşayarak güzel bir Lizbon gezisi yapabilirsiniz. 

Vasco de Gama Köprüsü'nünün hemen yanında bu kordon boyu ve kilometrelerce uzanıyor. Özellikle yerel halk burada zaman geçiriyor. Ancak turistler de çok ilgi gösteriyor. Milletler Parkı da burada yer alıyor. 1998 yılında yapılmış bir bölge burası. Atlantik Okyanusu ile Tejo Nehrinin buluştuğu noktada bir de Belem marinası bulunuyor ki görülmeye değer. Burada herkesin bir teknesi mutlaka var ve hafta sonu geldiğinde herkes okyanusa açılmayı seviyor. Deniz otobüsleri de dikkat çeken diğer bir unsur olarak göze çağırıyor. 

Burada vakit geçirmek eğlenmek için türlü aktiviteler yer alıyor. 

Bonus: Santa Justa Asansörü

Tarihi eski bir asansör bu ve turistlerin en çok kullandığı şey. Yerden metrelerce yükseğe çıkıldığı asansör demirden ve gotik mimari ile yapılmış. Asansörün kapıları inilip binilirken kilitleniyor. Açıldığında ise çok güzel bir köprüden geçerek başka bir asansöre binip diğer bölgeye geçebiliyorsunuz. 1902 yılında inşası tamamlanıyor bu asansör ve köprünün yapımı. Buhar gücü ile çalışmaya başlayan asansör elektrik ile kullanmaya başlanmış. 

LİZBON'DA ÇOCUKLA NEREYE GİDİLİR?

Lizbon'da gezilecek yerler arasında çocuklarla gidilecek yerler de var. Yani aileler için de çok güzel gezi noktaları bulunuyor burada. Doğal alanlar tarihi yerler derken aşağıda yer alan Okyanus akvaryumu da çocuklarla ya da arkadaşlarınızla gidebileceğiniz yer. 

-Lizbon Okyanus Akvaryumu

Çocuklarla gezilecek çok güzel bir yer olan bu akvaryum Avrupa'nın en büyük akvaryumlarından biri. 1998 yılında Lizbon'a açılmış. 500 türden tam olarak 16 bin çeşit hayvan yaşam buluyor bu akvaryumda. Su samuru, penguen gibi hayvanlar da bulunuyor. Gezerken çok değişik canlıların yaşam alanını keşfederek güzel bir gezi yapabiliyorsunuz. 

Hayvanların doğal yaşam alanı burada en güzel hali ile burada yapılmış. Bütün deniz canlılarını burada görmek mümkün. 2015 yılında dünyanın en iyi akvaryumu seçilmiş burası. 

Akvaryuma Giriş Ücreti 

Çocuklar 0-3 yaş arasında ücretsiz giriş yapabilirler. 3-12 yaş arası ise  11 Euro ödeyerek giriş yapabilirler. Yetişkinler için giriş ücreti 16 Euro'dur. 65 yaş üstü kişiler ise 11 Euro ödeyerek giriş yapabilirler. 

LİZBON'DA HEDİYELİK EŞYA NE ALINIR?

Lizbon kültürlerin birleşimi olan bir yer olduğundan buradaki hediyelik eşyalar da büyük ölçüde farklı motifler barındırıyor. Birbirinden güzel magnetler ve motiflere sahip ahşap bumeranglar burada en çok satılan ürünlerden oluyor. Kapı tokmakları da çok fazla tercih edilen bir hediyelik eşya. Çünkü buranın kültüründe kapı tokmakları büyük önem tutuyor. İnce tokmaklar kadınların kalın tokmaklar da erkeklerin geldiğini haber veriyormuş Bu kültürel malzemeler hediyelik eşya olarak satılıyor. 

LİZBON'DA ULAŞIM

Lizbon'da ulaşım ağı çok gelişmiş. Bu nedenle de her yere tramvaylarla ve trenlerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüsler ve tekneler de ulaşım aracı olarak kullanılıyor. 

Tramvay Yolculuğu 

Taksim Meydanında bulunan nostaljik tramvaylardan aynı şekilde Lizbon'da bulunuyor. Bu tramvaylar rengarenk ve o kadar  güzel ki buraya gelen turistler kesinlikle bu ulaşım araçlarına binerek yolculuk yapıyorlar. 

toplamda 58 tramvay hizmet vermektedir. Bu tramvayların büyük kısmı ise eskidir. Tek seferlik biletler burada 2,90 Euro olarak ücretlendirilir. Ancak her yerde geçerli olan Lisboa Card alırsanız ücretsiz olarak bütün taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. 1872 yılından beri Lizbon'da hizmet vermektedir bu nostaljik tramvaylar. 1959 yılından bir kullanılan metro ağı ise çok gelişmemiş. Tek seferlik metro bileti ise 1,40 Euro. 24 saat geçerli bilet ise 6,15 Euro'dur. 

Otobüs ağı da baya gelişmiştir. Tek seferlik otobüs bileti ise 1,80 Euro'dur. 

LİZBON'DA NE YENİR?

Lizbon'un meşhur yemekleri herksin damak tadına göre farklılık gösterebilir. Ancak öyle güzel bir tatlısı var ki dünyaca bilinir. Herkes bu lezzete büyük hayranlık duyar ve Lizbon'da her yerde bu tatlıları yapan yerer bulabilirsiniz. Pastel de Nata meşhur Lizbon tatlısıdır. Her yerde bulunur ve tadı da dillere destandır. İçerisinde muhallebi gibi bir karışım vardır ve bu karışım hamur işinin üzerindedir. Yiyen herkes hayran kalır. 

LİZBON PARA BİRİMİ NEDİR?

Lizbon bir Avrupa ülkesinde bulunan şehir olduğundan burada Euro kullanılır. para birimi Euro'dur ve diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ödemeler de Euro olarak alınmaktadır. Bu yüzden paranızı isterseniz burada isterseniz Türkiye'de Euro'ya dönüştürerek alışveriş yapabilirsiniz. 

LİZBON'A NASIL GİDİLİR?

Lizbon Portekiz'in başkenti. bu güzel tarihi şehre İstanbul'dan aktarmasız uçuşlar bulunuyor. 4 saat 55 dakika süren yolculuğun ardından Lizbon'a ulaşabilirsiniz. İber Yarımadasında bir gezi planlarsanız buraya gelerek buradan otobüs ya da trenle Lizbon'a geçiş sağlayabilirsiniz. 

Vize Gerekiyor Mu?

Portekiz bir schengen ülkesi olduğu için bu ülkeye gidişlerde schengen vizesi alınması zorunludur. siz de bordo pasaport sahibi iseniz vizenizi konsolosluklardan alabilirsiniz. Schengen vizesi nasıl alınır ve Pasaport nasıl alınır haberlerimizi okuyarak bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz. 

PORTEKİZ DİNİ İNANCI NEDİR?

Ülke nüfusunun yüzde 81'lik kısmı kendilerini Katolik, yüzde 6,8'lik kısmı Ateist, geriye kalan yüzdelik kısım ise Protestan, Müslüman, Hindu, Sih, Doğu Ortodoks Kilisesi mensubu, Yehova Şahitleri, Bahailer, Budistler, Yahudiler ve ruhlara inananlar olarak tanımlamaktadır.

PORTEKİZ NEREDE?

Portekiz Cumhuriyeti Avrupa’nın güneybatısında İber Yarımadası üzerinde yer alan, Avrupa Kıtası'nın en batısındaki ülkedir. Portekiz kuzeyden ve doğudan İspanya ile, güneyden ve batıdan da Atlas Okyanusu ile çevrilidir.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL