Sri Lanka'da gezilecek tarihi yerler: Polonnaruwa Antik Kenti

Sri Lanka uzun seneler İngiliz sömürgesinde kalmış. Bu yüzden Sri Lanka gezilecek yerleri İngiliz mimarilerini de içine alsa da tarihi mekanlarda çok güzel yapıları var. Birbirinden eski tarihe sahip işlemeleri harika olan binalar var.

Sri Lanka'da gezilecek tarihi yerler: Polonnaruwa Antik Kenti
Sri Lanka'da gezilecek tarihi yerler: Polonnaruwa Antik Kenti
GİRİŞ 19.10.2021 10:39 GÜNCELLEME 19.10.2021 10:39 KAYNAK HABER7

Sri Lanka bir yeşil diyarı olarak yeryüzünde bulunuyor. Vahşi yaşamı ve hayvanların yaşam alanı da çok geniş burada. Ancak tarihi yapıları da yok değil. Sri Lanka gezilecek yerleri büyük ölçüde tarihi eskilere dayanana mimari yapılardan da oluşuyor. O tarihi yapılar kral sarayı ve meclisi gibi işler için kullanılmış zamanında. Polonnaruwa Antik Kenti de dahil olmak üzere bu tarihi yerler şimdilerde ise büyük ölçüde turist akınına uğruyor. İşte mimari yapıların detayları ve Sri Lanka'da gezilecek tarihi yerler.

 

 

 

Resmi adı Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti ve Güney Asya'da bir ada ülkesidir. Ülkede yaklaşık olarak 21 milyon kişi yaşamını sürdürüyor. Hint Okyanusu'nun incisi burası. 

Toplamda 1,340 kilometre uzunluğunda sahile sahip bir ülke Sri Lanka. Aralık ve Mart ayları arasında tropikal ve muson yağmurları etkili olurken, Haziran ve Ekim ayları arasında ise güneybatı muson yağmurlarının etkisi görülüyor. Burada kasırga ve hortum bir hayli fazla görülüyor. En çok kayıp verilen doğal afetleri de bunlar. Çok sayıda doğal kaynakları da mevcut. Bunlardan bazıları grafit, mineral kumlar, cevherler, kil, gibi malzemeler.

Sri Lanka'da Gezilecek Tarihi Yerler 

Sri Lanka'da gezilecek tarihi yerlerden biri içerisinde eski Kral Meclisi, Kral Sarayı, Tapınaklar Bölgesi bulunan Polonnaruwa Antik Kenti. Bu antik kent öncelerde başkent olarak kullanılmış ve kralın recidence'ı konumundaymış. Bu antik kent en parlak dönemini de 12 ve 13. yüzyıllarda yaşamış. 

Polonnaruwa Antik kenti 1980 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Su anda Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan Sri Lanka'daki 5 eserden sadece birisi.  

12. yüzyılda burada 7 katlı büyük ve ihtişamlı bir bina bulunuyormuş. Günümüzde sadece 3 katı görünüyor bu binanın. 33 metre yüksekliğe sahip olan bina Kralın Sarayı olduğu ve burada konakladığı düşünülüyor. 

Kralın Sarayı 

900 yıl önce yapılmış bu eser. Sri Lanka'da aynı mimariye sahip ya da benzer başka hiç bir yapı yok. Sadece bu bina mimari özellikleri olarak tek. Bunun büyük sebebi ise tuğladan yapılmış olması ve hiç görülmemiş derecede yüksek olması. Arkeolojik araştırmaların gösterdiği kadar saray 7 katlı ve bin odalı olarak bulunuyormuş. Duvarları da 25 metre yükseklikte olduğu söyleniyor. Üstü kapalı olan Kralın Sarayı mücevher ve değerli taşların saklandığı odalar ile de biliniyor. 

Deniz ticareti etkisi ile o dönemlerden günümüze Çin  porselenleri ve antika paraları kalmış. Aynı zamanda kumaş da burada buluntularda rastlanan Çin ürünlerinden biri. Bazı duvarlarda, günümüze ulaşmayı başaran freskler, boyamalar mevcuttur. Tavanlarda görülen kireç/alçı dekorasyonlar da ilgi çekicidir.

Buradaki rehberlerin anlatımına göre buradaki sulama ve eğitim sistemi 900 sene önceki duruma göre çok kötü durumda. Öncelerde okuma yama oranı daha yüksek ve sulama kanalizasyon konusunda da çok iyi bir yere sahiplerdi. 

Sarayın içerisinde toplantıların yapıldığı divan kısmı ve dans gösterilerinin yapıldığı bir bölüm varmış. 500 yıl boyunca orman içerisinde kalan ve fillere ev sahipliği yapan bu antik kent daha sonra yerli halk tarafından taşları sökülerek ev yapımında kullanılmak üzere yapısı bozulmuş. 

Tapınaklar Bölgesi

Burada tapınaklara girilirken ayakkabılar çıkartılıyormuş. Antik kentin bir bölümünde de bu tapınakları görüyoruz. günümüzde hala bu tapınaklarda ibadetlerini gerçekleştiren insanlar bulunuyor.

Burasının çok önemli bir Budist tapınağı olduğu söyleniyor. Sebebi de Kandy'de bulunan, Buda'ya ait dişin ve yine Buda'ya ait sadaka tasının daha önce burada saklı olması. 

Sri Lanka'da gezilecek tarihi yerler içerisinden biri olan bu antik kentte çok ileri seviye mimari kullanılan bir tapınak bulunuyor. Çember tarzı tapınak olarak isimlendiriliyor bu tapınaklardan biri. Bu da gösteriyor ki eskiden mimari tarzda çok ilerideler. 

Bu tapınaklardan birinde de 4 buda heykeli bulunuyor ve hepsi de farklı yönlere bakıyor. Burada sütunların hepsi orijinal değil. Bir bölümü de restorasyon. 

Bu tarihi kent içerisinde bir de büyük Buda heykeli bulunuyor. 11 -12 metre yükseklikte bu heykel. Yerli halk bu Buda heykeline günün her saatinde çiçekler sunuyor ve ibadetlerini burada gerçekleştiriyorlar. 

Kolombo Belediye Binası 

1921 yılında öneri üzerine bir toplanma alanı yapılması istendi. Kolombo Halk Kütüphanesi ve belediye binası 1925 yılında Dr. W. Arthur Silva tarafından finanse edilerek yapıldı. Günümüzde ise belediye binası olarak hizmet veriyor. Turistlerin de akşamları ışıklandırması ile dikkatini çekerken gündüz ise gören herkes bu güzel eseri Amerika'da bulunan Beyaz Saray'a benzetiyor. Mimarisi benziyor tam olarak olmasa da onu hatırlatıyor. 

1924 yılında atılan temelleri ile bu bina 1928 yılında kullanıma açıldı. 

Sir Lanka Nerede, Hangi Kıtada?

Dört bir yanı denizle çevrili olan bu güzel ada ülkesi Güney Asya'da bulunuyor. Sri Lanka Hindistan'ın güneyinde ve Hint Okyanusu'na kıyısı olan bir yerdir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır aynı zamanda. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL