Turkiye'nin kapsamlı turizm analizi: Hangi turist neye geliyor

Türkiye'nin bacasız sanayisi turizm ülke ekonomisi açısından oldukça önemli. Bu sektörün verimli kullanılabilmesi adına devamlı olarak çalışma yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı, ülkemize yoğun olarak turist gönderen 25 ülke vatandaşının Türkiye’yi en çok ne için tercih ettiğini araştıran bir çalışma yaptırdı.

Turkiye'nin kapsamlı turizm analizi: Hangi turist neye geliyor
Turkiye'nin kapsamlı turizm analizi: Hangi turist neye geliyor
GİRİŞ 18.12.2019 15:33 GÜNCELLEME 18.12.2019 15:33

Deniz, kum, güneş ve kimileri için de alışveriş... Bu etmenler dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından birinde kesişiyor: Türkiye. 

 

 

Her geçen yıl turist sayısı hedefini daha da yukarı taşıyan Türkiye, 50 milyon barajına adım adım yaklaşırken, 2023 hedefleri doğrultusunda da çalışmalarını sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ülkemize yoğun olarak turist gönderen 25 ülke vatandaşının Türkiye’yi en çok ne için tercih ettiğini araştıran bir çalışma yaptırdı.

 

 

Aralarında Yunan, Rus, Belçika, Arap, İspanyol, İngiliz, İtalyan, Alman ve Polonyalıların bulunduğu analize göre turizm potansiyel, hedef ve amaç haritası çıkartıldı.

YUNANİSTAN: UCUZLUK VE YAKINLIK

Son zamanlarda politik olarak pek olumlu seyreden bir ilişki bulunmasa da Yunan turistlerin en çok ziyaret ettiği ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bunun sebebiyse hem ucuza hem de yakın bir mesafede muhteşem bir tatil yapabilme imkanı.

2008 krizi sonrasında, Yunan halkı yurt dışı tatillerinden vazgeçmek yerine, avro bölgesi dışında bulunan, daha yakın ve ucuz olan destinasyonları tercih etmeye başladı. Yunan vatandaşları yurt dışı seyahatlerinde tercih ettiği turizm türleri kültür, şehir, inanç, yat turizmi ile alışveriş ve gastronomi.

Yunan vatandaşları Bulgaristan’dan sonra coğrafi yakınlık, kültürel ve tarihsel bağlar gibi sebeplerle Türkiye, en çok tercih edilen ikinci ülke konumunda. Türkiye’ye olan seyahatler kültür ve şehir turizmi odaklı olup gastronomi ve alışveriş de temel motivasyonların başında geliyor. Özellikle Türk mutfağına olan ilgi son derece yüksek.

RUSYA: DENİZ, KUM, GÜNEŞ

Ruslar, Türkiye, Yunanistan, Tunus gibi ülkelere kıyı turizmi; İspanya, İtalya gibi ülkelere ise şehir turizmi ve alışveriş için seyahat ediyor. Türkiye’ye gelen turistlerin ülkemizi tercih sebepleri arasında deniz-kum-güneş varlığı, fiyat karşılığında alınan hizmet kalitesi, yakınlık (üç saatlik uçuş) ve vize kolaylığı, çocuklu ailelere uygun tesisler, konaklama tesisindeki personelin Rusça konuşması, mutfak, kültürel ve tarihî değerler yer alıyor.

BELÇİKA: TARİH VE EĞLENCE

Belçika vatandaşları, hava durumundan ulaşıma kadar her detayı bilmek istiyor. Deniz-kum-güneş-eğlence-spor kombinasyonu Belçikalıların ağırlıklı tercih sebebi olurken; arkeolojik eserlerin sergilendiği müzeleri ve tarihî yapıları olan şehir gezilerini de seviyorlar. Belçikalıların, ülkemize geldiklerinde tercih ettiği destinasyonlar sırasıyla Antalya, İstanbul, Muğla, Kapadokya, İzmir, Aydın ve Denizli.

ARAPLAR: SAĞLIK VE YEMEK

Sağlık turizmi açısından dünyanın en önemli destinasyonlarından biri olan Türkiye, bu noktada Arapların da gözdesi konumunda.

Körfez’den ve BAE’den turistler destinasyon seçerken güvenlik, kültürel aşinalık, turizm altyapısının iyi oluşu, alışveriş çeşitliliği imkânı, iyi iklim şartları, vize kolaylığı hususlarına büyük önem veriyor. Arap turistler, alışveriş ve gastronomi imkânlarının yanı sıra tedavi ile ilgili altyapısı güçlü olan şehirlere seyahat ediyor.

İSPANYOLLAR KÜLTÜR TURİZMİNİ TERCİH EDİYOR

İspanya’da İngilizce bilen kişi sayısı az olduğu için iletişim kurmakta zorlanacakları ülkeleri mümkün oldukça tercih etmiyorlar. İspanya vatandaşlarının yüzde 65’i değişik kültürleri tanımak amacıyla seyahat ederken; yüzde 16’sı ise deniz-güneş-kumu tercih ediyor. Türkiye’yi tercih nedenleri, kültürel miras, gastronomi, alışveriş, sosyal hayatın içinde bulunma tecrübesi.

İNGİLTERE: AİLE TATİLİ İÇİN TÜRKİYE

İngiltere, yani Birleşik Krallık vatandaşları sıcak iklim seviyor, festivalleri izliyor. İngilizlerin, Türkiye’yi tercih etmelerindeki temel sebepler arasında, düşük maliyet, kaliteli tesisler, ikliminin uygunluğu ve güneşli gün sayısının çokluğu, Türk insanının misafirperverliği ile aile tatiline uygunluğu ilk sıralarda.

İTALYA: PAKET TURLARI TERCİH ETMİYORLAR

İtalyanlar değişik kültürleri tanımak, istiyorlar. Tarihî bağlar, düşük fiyat, ve hizmet kalitesine göre seçim yapıyorlar. İtalyanlar için iklim de çok önemli. Denizin yanı sıra çevreyi tanımak istiyor, her şey dahili sevmiyorlar. İstanbul, Kapadokya, İzmir, Kuşadası, Bodrum, Fethiye, Antalya, Denizli tercihleri.

ALMANYA: GÜVENLİK VE TEMİZLİK

Almanlar için güvenlik, hijyen, fiyat, otel ve servis kalitesi önemli. Spor içerikli tatil, sağlık ve kültür turizmi onlar için önemli. Alman turistlerin Türkiye’yi tercih etmelerinin ilk sebepleri arasında misafirperverlik, otel ve servis kalitesi, fiyat bulunuyor. Antalya, İstanbul, Muğla ve Kapadokya’yı tercih ediyorlar.

POLONYA: ERKEN REZERVASYON TERCİH EDİLİYOR

Erken rezervasyon fırsatları Türk turistleri kadar yabancı Polonyalıları da cezbediyor. Polonyalı turistler, erken rezervasyon ve her şey dahil fırsatlarına ilgi gösteriyor. Polonyalı turistler yurt dışında ‘deniz-kum-güneş’ kombinasyonuna, paket tur avantajlarına, ödenen bedel-elde edilen hizmet kalitesi ile iki ülke arasındaki siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilere dikkat ediyor.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL